KRAJCSOVICZ MIHÁLY HONLAPJA
 
kedd 28 május 2019
Országszerte heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat


Budapest, 2019. május 27., hétfő (MTI) - A várható heves zivatarok veszélye miatt az egész országban első- és másodfokú figyelmeztetéseket adott ki keddre az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az MTI-hez hétfőn eljuttatott veszélyjelzésük szerint Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére adták ki a másodfokú figyelmeztetést zivatarveszély miatt. Az ország többi területére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.
Emellett Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére a felhőszakadás veszélye miatt is kiadták az elsőfokú figyelmeztetést.
Azt írták: előbb inkább a délkeleti területeken, majd keddre virradóra már a középső országrészben is kialakulhatnak intenzívebb zivatarok felhőszakadásszerű csapadékkal és viharos széllel.
Kedd reggeltől már sokfelé várhatók a záporok mellett zivatarok is, amelyeket viharos (60-80 kilométer/órás, elsősorban keleten akár ennél is erősebb) szél kísérhet. Főként a keleti megyékben felhőszakadás is várható, rövid idő alatt helyenként 20-30 milliméter csapadékkal és jégesővel (keleten akár nagyobb jégdarabokkal). Kedd késő délutántól lassan alábbhagy majd a csapadék - tették hozzá.
Az előrejelzés szerint a hőmérséklet hajnalban 11-16 Celsius-fok között, napközben 20-26 fok között alakul.


Skrevet av: krajcso, 2019. május 28. kedd 05:36:49 | LAN_THEME_20

A Brexit Párt győzött, a Liberális Demokraták előretörtek, a konzervatívok megsemmisítő vereséget szenvedtek


Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:
London, 2019. május 27., hétfő (MTI) - Nigel Farage alig másfél hónapja indult, radikálisan EU-szkeptikus Brexit Pártjának győzelmét, a Liberális Demokraták jelentős előretörését és a kormányzó Konzervatív Párt példátlanul súlyos vereségét jelzik a brit európai parlamenti választások hétfő délutánra ismertté vált végleges eredményei.

Nagy-Britanniában csütörtökön tartották az EP-választásokat, de a szavazatokat csak vasárnap este kezdték összeszámolni.
Észak-Írországban - amely nem része Nagy-Britanniának, de vele együtt alkotja az Egyesült Királyságot - kedden ismertetik az EP-választási eredményeket.
Az immár végleges nagy-britanniai adatok azt mutatják, hogy a Brexit Párt a voksok 31,6 százalékát kapta, és ezzel a 73 brit EP-mandátumból 29-et megszerzett.
A brit hazai parlamenti választásokon hagyományosan harmadik helyen befutó, erőteljesen EU-párti Liberális Demokraták 20,3 százalékos szavazataránnyal a második helyre kerültek, megelőzve a második legnagyobb országos ellenzéki erőt, a Munkáspártot, amely 14,1 százalékot szerzett.
Londonban a Liberális Demokraták végeztek az élen: a főváros 8 EP-mandátumából hármat megszereztek.
Jól teljesített országosan a Zöld Párt is, amely 12,1 százalékkal a negyedik helyben végzett.
A Konzervatív Párt ugyanakkor alig 9,1 százalékkal az ötödik helyre szorult vissza.
A 2010 óta kormányon lévő konzervatívoknak soha nem volt ilyen alacsony szavazatarányuk brit népképviseleti választáson.
A toryk az előző, 2014-es brit EP-választáson 23,1 százalékkal a harmadik helyen végeztek, és már akkori eredményük is mélységi rekord volt.
A Liberális Demokraták ugyanakkor 13,4 százalékponttal növelték szavazatarányukat az előző brit EP-választáshoz képest, és ez azt jelenti, hogy az eddigi egy helyett 16 képviselőt küldhetnek az Európai Parlamentbe.
A konzervatívok EP-képviselőinek száma viszont 15-ről négyre csökkent.
A Munkáspárt százalékos szavazataránya is jelentősen, 11,3 százalékponttal romlott az előző EP-választáson elérthez képest.
A Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) helyzete alaposan megerősödött: a párt a skót szavazatok 37,7 százalékát szerezte meg az öt évvel ezelőtti 29 százalék után, és három képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe.
A 2014-es brit európai parlamenti választást is Nigel Farage nyerte, de akkor még egy másik párt, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP) élén, a szavazatok 26,6 százalékával.
Akkor fordult elő első ízben 1910 óta, hogy nem a két hagyományos nagy parlamenti erő, a Konzervatív Párt vagy a Munkáspárt nyert meg egy országos brit népképviseleti választást.
Farage azóta otthagyta a UKIP-ot, és az idén tavasszal, alig hat hete indította el a Brexit Pártot, "politikai forradalmat" meghirdetve az új szerveződés céljaként.
A konzervatív párti brit kormány már nem tervezte a részvételt az idei EP-választásokon, mivel ha sikerült volna tartani az eredeti menetrendet, a brit EU-tagság március 29-én megszűnt volna.
A Brexit feltételrendszerét rögzítő, az EU-val novemberben kötött megállapodást a londoni alsóház azonban eddig háromszor elvetette, és Theresa May miniszterelnök emiatt kétszer is kezdeményezte a kilépés elhalasztását.
Az április 10-én tartott soron kívüli EU-csúcs döntése alapján a jelenlegi haladék október 31-ig terjedhet. Ennek feltételéül azonban az EU azt szabta, hogy Nagy-Britanniának részt kell vennie az európai parlamenti választáson.
Ha London erre nem lett volna hajlandó, akkor a brit EU-tagság június 1-jén megállapodás nélkül megszűnt volna.
A 73 brit EP-képviselő minden bizonnyal elfoglalja helyét az Európai Parlamentben, mivel biztosra vehető, hogy az új EP július elején esedékes alakuló üléséig a londoni alsóház nem ratifikálja a Brexit-megállapodást.
Theresa May pénteken ugyanis bejelentette, hogy június 7-én távozik a Konzervatív Párt éléről. Ez miniszterelnöki megbízatásának végét is jelenti, de ügyvezető minőségben az utód július végére várható megválasztásáig ellátja a kormányfői feladatokat.
Lemondását bejelentő nyilatkozatában Theresa May döntése egyik fő indokaként azt mondta: a háromszori parlamenti kudarc után egyértelművé vált számára, hogy az ország érdekeit az szolgálja a legjobban, ha a rendezett kilépést célzó erőfeszítést egy új miniszterelnök folytatja.


Skrevet av: krajcso, 2019. május 28. kedd 05:36:03 | LAN_THEME_20

Konferenciát rendeztek a doppingkereskedelem elleni nemzetközi összefogásról


Budapest, 2019. május 27., hétfő (MTI) - A nemzeti doppingellenes szervezetek és a nyomozóhatóságok minden korábbinál átfogóbban működnek együtt a tiltott teljesítményfokozó szerekkel kapcsolatos kereskedelem felszámolásában.

A közös munka megerősítéséről azon a hétfői - a témában eddig egyedülálló - budapesti nemzetközi konferencián állapodtak meg, amelynek a Magyar Antidopping Csoport (MACS) volt a házigazdája, témája pedig a hatósági együttműködés összefogása volt a dopping terjesztésével szemben.
A magyar nemzeti doppingellenes szervezet feladat- és jogkörét ellátó MACS a tanácskozást a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséggel (WADA), a WADA által akkreditált seibersdorfi laboratóriummal, az Európai Rendőrségi Hivatallal (Europol), az Európai Unió egyik ügynökségével (Eurojust) - amely a bűnügyekben való nemzetközi igazságszolgáltatási együttműködést koordinálja - és a közép-európai országok nemzeti doppingellenes szervezeteivel együtt rendezte meg. Közreműködött a doppingellenes harcban résztvevő valamennyi magyar hatóság: az Emmi sportállamtitkársága, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK), az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, valamint a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület.
A Magyar Sport Házában lezajlott zártkörű tanácskozás után a MACS, az ORFK, a WADA az Europol és az Eurojust képviselői nemzetközi sajtótájékoztatón értékelték a szakmai összejövetelt, kiemelve a dopping terjesztésének megállításával kapcsolatos teendők összehangolásának fontosságát.
Tiszeker Ágnes, a MACS vezetője elmondta, hogy szervezetük másfél évtizedes működése alatt 45 610 mintavételt végzett 130 sportágban, 89 országban, hazai és külföldi megrendelésre. Hozzáfűzte, nagyon nagy számról van szó, de sajnos nem lehet a doppingolási kedv visszaszorulásáról beszélni. A harc hatékonyabbá tétele megkívánja az eddiginél is szorosabb összefogást a hatóságokkal, a szigorúbb fellépést mindenek előtt azokkal szemben, akik gyártják, terjesztik, értékesítik a doppingot. Konklúzióként pedig azt fogalmazta meg, hogy "kommunikálni, együttműködni, együtt gondolkodni és összehangolni a tevékenységet, ez a legfontosabb".
Csákó Ibolya rendőr alezredes arról beszélt, hogy egyre nagyobb hatékonysággal dolgoznak, és elmondta, hogy illegális doppinglaboratóriumot is derítettek már fel Magyarországon.
Mathieu Holz, a WADA vezető nyomozója elmondta, hogy náluk tizenegy ember foglalkozik a doppingkereskedelem elleni feladatokkal, és a nyomozati, felderítési tevékenységükben Európára fókuszálnak.
Ivanics Gábor ügyész arról szólt, hogy a számítógépek világában "online a legkönnyebb beszerezni a teljesítményfokozó szereket". Már önmagában ezért is nagyon fontos minden olyan kezdeményezés, amely az Európai Unión belüli bűnügyi együttműködést elősegíti - emelte ki.

Skrevet av: krajcso, 2019. május 28. kedd 05:34:43 | LAN_THEME_20

Az izraeli parlament előzetesen megszavazta saját feloszlatását, de még további szavazásokat tartanak


Shiri Zsuzsa, az MTI tudósítója jelenti:
Jeruzsálem, 2019. május 27., hétfő (MTI) - Az izraeli parlament, a kneszet többsége a hétfő este rendezett előszavazáson elfogadta a kormányzó jobboldali Likud párt javaslatát a parlament feloszlatásáról - jelentette a 13-as izraeli kereskedelmi tévé hétfőn.

A százhúsz képviselőből hatvanöten - a Benjámin Netanjahut kormányfőnek javasló pártok képviselői - szavazták meg az április 9-én megválasztott kneszet feloszlatását. A témáról várhatóan ismét szavaznak még hétfő éjjel első olvasatban, majd szerdán második és harmadik olvasatban - amivel már törvényerőre emelkedik -, de csak akkor, ha az ezzel megbízott Netanjahunak addig nem sikerül kormánykoalíciót alakítania.
A miniszterelnök hétfő este az izraeli tévékben egyenes adásban sugárzott beszédében fölöslegesnek és elkerülhetőnek nevezte az újabb előrehozott választásokat, s Avigdor Libermant, az öt mandátumot birtokló, jobboldali nacionalista Izrael a Hazánk (Jiszrael Béténu) párt vezetőjét okolta a válságért. Egyben felszólította, hogy fogadja el a bevonulási törvény ügyében megszületett kompromisszumot, és lépjen be új, ötödik kabinetjébe.
Netanjahu hangsúlyozta, hogy a szerdai határidő lejártáig még bőven van lehetőség koalíciós megállapodásokra, szerinte a szándék megléte esetén két perc alatt megszülethet a megoldás.
Előzőleg a kormányfő rövid megbeszélést folytatott Libermannal, de a tévé értesülése szerint alapvető nézeteltérésük miatt ez hamar megszakadt. A politikai szakértők szerint Netanjahu azért szavaztatja meg rendkívül gyorsan a kneszet feloszlatását, hogy ha szerdáig nem sikerül politikai megoldást találnia a kormányalakítási válságra, akkor a helyi törvények alapján Reuven Rivlin államelnök ne bízhasson meg helyette mást a kormányalakítással. A kneszetnek saját feloszlatásához csak hatvanegy képviselő szavazatára van szüksége.
Szerdáig akkor jöhet létre új kormány, ha Liberman mégis elfogadja az ultraortodoxok besorozásáról megszületett kompromisszumos megoldást, vagy ha Netanjahunak sikerül akár csak egy törvényhozót átcsábítania valamely ellenzéki párt soraiból, és ezzel hatvanegyre növeli támogatóinak számát a százhúsz tagú kneszetben.
Beni Ganz, a legnagyobb, Kék-fehér nevű ellenzéki centrista párt vezetője hétfőn felszólította Rivlint, hogy Netanjahu kudarca után adja át neki a kormányalakítás lehetőségét, miután pártja éppen annyi, vagyis harmincöt képviselői helyet szerzett a választásokon, mint Netanjahu pártja, a Likud.
Ha azonban a kneszet szerdán föloszlatja magát, akkor kérése okafogyottá válik, és a Likudból sem próbálhatja meg más politikus az új, esetleg vallásos pártok nélküli egységkormány létrehozását, noha másnak várhatóan jóval nagyobb esélye lenne rá, mivel a Kék-fehér bejelentette, hogy míg Netanjahuval korrupciós ügyei miatt nem lép koalícióra, a Likud párt bármely más vezetőjével szívesen tárgyalnának a koalícióról.
A 13-as tévé szakértői szerint Netanjahu a korrupciós ügyek árnyékában igen sebezhetővé vált. Az ultraortodox pártok hatalmas összegeket követeltek támogatásáért s az általa kért törvények megszavazásáért, amelyek mentelmi jogot biztosítottak volna a kormányfőnek, amikor benyújtják ellene a vádiratot.
A Likud a tévé szerint az új választásokra a törvény által meghirdetett feloszlatás utáni három hónapos intervallum legkorábbi időpontját, augusztus huszonhetedikét szeretné megszavaztatni, mert akkor az október elején esedékes meghallgatása után, a vádirat beadásáig Netanjahunak ideje lehet új kormányával megszavaztatni a jogi védelmét biztosító törvényeket.
Ezzel szemben Avigdor Liberman szeptember közepi időpontot javasol az előrehozott újabb választásokra, mert szerinte augusztus vége a nyári szabadságolások és a beiskolázások ideje, amikor a családoknak kevesebb lehetőségük van politikával és a választási kampánnyal foglalkozni.
Izraelben legutóbb április kilencedikén tartottak előrehozott parlamenti választásokat, amelyen Netanjahu vezetésével a Likud harmincöt mandátumot szerzett, és ennek nyomán a vallásos és a jobboldali pártok együtt hatvanöt fős parlamenti többsége Benjámin Netanjahut javasolta kormányfőnek.

Skrevet av: krajcso, 2019. május 28. kedd 05:33:11 | LAN_THEME_20

A nagyszülői gyedről tartanak általános vitát


Budapest, 2019. május 28., kedd (MTI) - Az Országgyűlés ma a nagyszülői gyed bevezetéséről szóló javaslat általános vitájával folytatja ülését.

Az ülésnap reggel 9 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, amit a nagyszülői gyermekgondozási díj bevezetéséről szóló törvénymódosítás tárgyalása követ. A kormány szándéka szerint a dolgozó szülők a jövő év elejétől átadhatják gyedjogosultságukat valamelyik - még nem nyugdíjas - nagyszülőnek. A "munkaerőpiaci szempontból aktív" nagyszülők több unoka után több gyedet is kaphatnak, de egy időben csak az egyikük, tehát vagy a nagymama, vagy a nagypapa - mondta korábban Novák Katalin, a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.
A későbbiekben egyebek mellett terítékre kerül az a határozati javaslat is, amellyel 2020-at a nemzeti összetartozás évének nyilvánítanák.
A parlament ülése június 3-án, hétfőn érhet véget, a második héten megszokott kérdésekkel és azonnali kérdésekkel.


Skrevet av: krajcso, 2019. május 28. kedd 05:32:00 | LAN_THEME_20

szerda 22 május 2019
Békéscsabai malomtűz - Újjáépítésben gondolkodnak a tulajdonosok


Békéscsaba, 2019. május 22., szerda (MTI) - A leégett békéscsabai István-malom tulajdonosai mindent elkövetnek annak érdekében, hogy "a város legszebb, ikonikus épülete ismét eredeti állapotában pompázzon" - közölte az épületet tulajdonló István Malom Kft. képviselője szerdán a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján.

Hégely Sándor elmondta, hogy komoly terveik voltak az épület hasznosítására, és kedden este a helyszínen követte, hogyan "porladnak szét az álmaik". "Végig azért izgultam, hogy ne legyenek személyi sérülések, s hogy ne omoljon össze az épület" - tette hozzá.
Közölte, a napot építész szakemberekkel való konzultációkkal töltötte, és végig arról tárgyaltak, hogyan lehetne újjáépíteni a malmot.
Emlékeztetett arra, hogy az első gőzmalom 166 éve épült, majd a 19. század második felében bővítették. A malom 1915-ben egyszer már leégett, azután nyerte el a mostani formáját.
Az épület évek óta üresen állt, de Hégely Sándor nem tudta megmondani, hogy vajon áramtalanítva volt-e az ingatlan.
Kérdésre válaszolva jelezte, hogy telephely-biztosításuk van, de hogy az pontosan mire terjed ki, azt még vizsgálják.
Az egykori István-malom Békéscsaba belvárosában álló épülete kedden égett le. A lángokat - amelyek átterjedtek egy kisebb melléképületre is -, késő este sikerült körülhatárolniuk a tűzoltóknak.

Skrevet av: krajcso, 2019. május 22. szerda 17:18:22 | LAN_THEME_20

Békéscsabai malomtűz - Polgármester: később kezdődhet a kárfelmérés


Békéscsaba, 2019. május 22., szerda (MTI) - Később kezdődhet meg a kárfelmérés a leégett békéscsabai István-malomban, egyelőre senki, még a tűzoltók sem léphetnek be az épületbe - közölte a megyeszékhely polgármestere szerdán sajtótájékoztatón.

Szarvas Péter (független) elmondta: leghamarabb csütörtökön kezdődhet meg a hatósági tűzvizsgálati eljárás, s ezzel párhuzamosan az úgynevezett állékonysági, statikai vizsgálat.
A szerda délelőtti "külső szemlélés alapján a falak stabilnak tűnnek", de végleges álláspontot csak a szakemberek vizsgálata alapján lehet kialakítani - jelezte Szarvas Péter, aki e két vizsgálat megállapításainak függvényében kívánja összehívni a békéscsabai képviselők rendkívüli közgyűlését.
A polgármester elmondta azt is, hogy a malomépület magánszemélyek tulajdonában áll, akikkel már egyeztetett.
A malom környezetének egy részét le kell zárni a közúti forgalom elől, s ehhez az egyik tulajdonos fel is ajánlotta a segítségét - közölte a polgármester.
A malom épülete helyi védelem alatt áll, vagyis a békéscsabai képviselő-testületnek megfelelő kompetenciája van az ingatlan további sorsát illetően - mondta Szarvas Péter.
Az egykori István-malom Békéscsaba belvárosában álló épülete kedden égett le. A lángokat - amelyek átterjedtek egy kisebb melléképületre is -, késő este sikerült körülhatárolniuk a tűzoltóknak.

Skrevet av: krajcso, 2019. május 22. szerda 17:17:27 | LAN_THEME_20

Osztrák kormányválság - Az államfő beiktatta az új minisztereket


Noll Katalin, az MTI tudósítója jelenti:
Bécs, 2019. május 22., szerda (MTI) - Beiktatta hivatalukba az osztrák államfő szerdán a kormány új minisztereit.

Az országban azután alakult ki kormányválság, hogy Sebastian Kurz kancellár bejelentette, felbontja a koalíciót, majd a koalícióhoz tartozó Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) valamennyi minisztere lemondott.
Karin Kneissl külügyminiszter, aki az FPÖ-t képviseli a kormányban, de nem tagja a pártnak, az átalakított kormányban is a posztján maradt.
Alexander Van der Bellen köztársasági elnök a bécsi Hofburgban a beiktatási ceremónián arra kérte a kinevezés előtt álló minisztereket, soha ne feledkezzenek meg az európai együttműködés fontosságáról. Az államfő azt mondta: "Az egyesült Európa a legjobb ötlet, amit mi, európaiak valaha is alkottunk".
Az alkancellári tisztséget a jövőben Hartwig Löger pénzügyminiszter, a vezető kormányerő, az Osztrák Néppárt (ÖVP) politikusa tölti be. Erről a posztról mondott le szombaton Heinz-Christian Strache, az FPÖ addigi elnöke.
A részben szakértőkből álló osztrák kormány belügyminisztere Eckart Ratz, a legfelsőbb bíróság volt elnöke lett, aki egyben a korrupció elleni küzdelem szaktekintélye. Elődjét, Herbert Kickl belügyminisztert Sebastian Kurz kancellár kezdeményezésére az államfő felmentette hivatalából.
Egészségügyi miniszterré Walter Pöltnert nevezték ki, aki korábban szociális ügyekkel foglalkozott, és tagja a Szociáldemokrata Pártnak (SPÖ). Ő Beate Hartinger Kleint váltja a hivatalban.
A közlekedési miniszteri posztot mostantól Valerie Hackl, az Austro Control nevű cég vezetője tölti be az időközben az FPÖ elnökévé választott Norbert Hofer utódjaként.
A honvédelmi tárcát Mario Kunasektől a pártonkívüli, ám a néppárthoz közelinek mondott Johann Luif veszi át.
További változás, hogy Julianne Bogner-Strauss (ÖVP) család- és nőügyi miniszter a jövőben a sportügyi és közszolgálati tárcával kapcsolatos teendőket is ellátja. Ez a tárca eddig Heinz-Christian Strachéhoz tartozott.
Van der Bellen korábban azt mondta, hogy az átmeneti kormány megbízatása néhány hónapra, a szeptemberre tervezett előrehozott választásokig szól. A szakértők a koalíciós tárgyalások lezárulásáig, várhatóan 2020-ig hivatalukban maradnak.

Skrevet av: krajcso, 2019. május 22. szerda 14:08:54 | LAN_THEME_20

EP-választás - Vágó Gábor: a klímaváltozás az emberiség előtt álló legnagyobb kihívás


Kiskunfélegyháza, 2019. május 22., szerda (MTI) - Az emberiség előtt álló legnagyobb kihívás a klímaváltozás, amelynek következményeit Magyarországon és a Kárpát-medencében leginkább a Homokhátság és a Duna-Tisza köze szenvedi el mondta Vágó Gábor.

Az LMP EP-listavezetője szerdai kiskunfélegyházi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az átlagos hőmérsékletnövekedés 0,9 Celsius-fok, ez az érték azonban a Kárpát-medencében 1,5 fok, a Homokhátságon és a Dél-Alföldön pedig 1,8 fok, ezért "térségünk, szűkebb pátriárkánk" sokkal nagyobb nyomás alatt van ebben a globális krízisben, mint bármelyik más terület a Kárpát-medencében. Az ellenzéki politikus szerint, azonnali cselekvésre van szükség, ez az utolsó választás, amikor még érdemben dönthetnek az emberek, és szembe lehet szállni a klímaváltozással. Cselekvés hiányában ugyanis tíz év múlva félsivatagi klímaviszonyok alakulnak ki hazánkban - tette hozzá. Vágó Gábor úgy fogalmazott, a sivatagi viszonyok elkerülése érdekében, a legjobb választás, ha "zöldeket küldünk az Európai Parlamentbe". Emlékeztetett: az LMP megalakulása óta fontosnak tartja a klímaváltozás témáját, és a jelenlegi kampányban most már látszik, hogy a többi ellenzéki párt is "felébredt", de a beszélgetés helyett a cselekvésnek lenne itt az ideje. Az LMP EP-listavezetője hangsúlyozta, az Európai Parlamentben, a szerte Európában egyre inkább erősebb zöldekkel azon dolgoznak majd, hogy az energiatermelés, a tömegközlekedés fejlesztése, valamint a közös agrárpolitikai támogatások területén forradalmi változásokat legyenek képesek elérni. Kérdésre elmondta: május 26-án magasabb részvételre számítanak, mint a legutóbbi EP-választáson, majd kutatásokra hivatkozva megjegyezte: "erős véghajrával" pártjuk akár két mandátumot is szerezhet.


Skrevet av: krajcso, 2019. május 22. szerda 14:07:50 | LAN_THEME_20

Leégett az egykori István-malom épülete Békéscsabán


Budapest, 2019. május 21., kedd (MTI) - Leégett az egykori István-malom épülete kedden Békéscsabán - jelentette a helyszínről az MTI tudósítója. A lángokat - amelyek átterjedtek egy kisebb melléképületre is -, késő este sikerült körülhatárolniuk a tűzoltóknak. Sérültekről nincs információ. A behir.hu portál szerint 1915-ben egyszer már pusztított tűz a malomban.

A belvárosban található malomépület 17 óra körül gyulladt ki, és a lángok annak ellenére átterjedtek az épület összes szintjére, hogy a tűzoltók nagy erőkkel, gyorsan a helyszínre érkeztek.
Este fél 7-re összeomlott a tetőszerkezet; az épület mind a hat szintjének födémszerkezete beszakadt.
A több mint százéves, több éve üresen álló ipari műemlékhez ötös, kiemelt fokozatban riasztották a tűzoltókat, akik Békéscsaba mellett hat településről érkeztek a helyszínre.
A katasztrófavédelmi mobil labor egészségre káros gázkoncentrációt nem mért és sérültekről sincs információ.
Késő estére a lángokat az épület két oldala felől megfékezték, körülhatárolták a tűzoltók, és az utómunkálatokat végzik. Visszahűtik az épületet és megakadályozzák, hogy újra lángra kapjon.
A környéket a rendőrség teljesen lezárta, a közeli városi kórházban "elzárkózást" rendeltek el, vagyis a betegek nem hagyhatták el a kórház épületét - közölte Gombos Erik, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője az MTI-vel.
A behír.hu portál a malom történetéről beszámolva azt írta: a Munkácsy Mihály Múzeum történeti gyűjteményében található egy hat részből álló fényképsorozat, amelyen a malom pusztulását örökíti meg.
Ismertetik Kocsor János történész-muzeológus írását, amely szerint Békéscsaba első és legnagyobb gőzmalma tekintélyes múltra tekinthet vissza. Elődjét Pain Antal hamburgi születésű molnár-gépész építette fel 1853-ra, tőle Epstein Lipót és családja vette át, és miután egy ideig Deutsch Bernát pesti kereskedő bérelte, 1872-ben jutott Rosenthal Márton gyulai szappanos- és gyertyaöntő mester tulajdonába.
1915-ben a Rosenthal-malom már az ország legnagyobb és legmodernebb malmai között volt. 1914-ben alakult részvénytársasággá Első Békéscsabai Gőzmalom Rosenthal Márton Rt. néven, és Békéscsaba 1930-as monográfiája szerint ebben az évben 332 000 mázsa lisztet őrölt. A tűzvész előtt nem sokkal kibővítették. Az emeletes, középső toronnyal rendelkező malomhoz keskeny nyomtávú vasút is vezetett, elősegítve, hogy termékeit az Osztrák-Magyar Monarchiába és azon túlra szállíthassák.
1915-ben, az egy éve dúló első világháború idején a malomnak már nem a külföldre termelésben, hanem a hadsereg ellátásában jutott jelentékeny szerep, pusztulása ezért is volt olyan jelentős esemény. A Békés című újság 1915. március 14-i száma részletesen beszámolt a katasztrófáról. E szerint 1915. március 6-án "szombaton este 6 óra után 15-20 perccel Békéscsabán egy, utóbb két robbanás hallatszott. Ezeknek olyan nagy volt az erejük, hogy a közeli utcán járókat falhoz nyomta a légnyomás. Amint a meglepett emberek körülnéztek, nagy világosságot, majd utána egy nagy lángnyelvet láttak az ég felé csapódni." A malom régi épületének koptatójában robbant be a felgyülemlett lisztpor, három munkás megsérült, kórházba kellett vinni őket.
A Békés 1915. március 14-i számának tudósítása úgy fejeződött be: "A malmot a részvénytársaság lehetséges legrövidebb idő alatt felépíteni és újonnan üzembe hozni szándékozik." A malom hamarosan még nagyobb méretben üzemelt, mint korábban - olvasható a behir.hu-n.


btiv \ bkdi \ bki \ bpt

MTI 2019. május 21., kedd 21:07
Baleset-tűz
Leégett az egykori István-malom épülete Békéscsabán - FRISSÍTETT (új: háttér)

Budapest, 2019. május 21., kedd (MTI) - Leégett az egykori István-malom épülete kedden Békéscsabán - jelentette a helyszínről az MTI tudósítója. Sérültekről nincs információ. A behir.hu portál szerint 1915-ben egyszer már pusztított tűz a malomban.

A belvárosban található malomépület 17 óra körül gyulladt ki, és a lángok annak ellenére átterjedtek az épület összes szintjére, hogy a tűzoltók nagy erőkkel, gyorsan a helyszínre érkeztek.
Este fél 7-re összeomlott a tetőszerkezet; az épület mind a hat szintjének födémszerkezete beszakadt.
A több mint százéves, több éve üresen álló ipari műemlékhez ötös, kiemelt fokozatban riasztották a tűzoltókat, akik Békéscsaba mellett hat településről érkeztek a helyszínre.
A katasztrófavédelmi mobil labor egészségre káros gázkoncentrációt nem mért és sérültekről sincs információ.
Az esti órákban az épület két oldala felől próbálják megfékezni a lángokat a tűzoltók.
A belváros környékét a rendőrség lezárta, a forgalmat elterelték.
A behír.hu portál a malom történetéről beszámolva azt írta: a Munkácsy Mihály Múzeum történeti gyűjteményében található egy hat részből álló fényképsorozat, amelyen a malom pusztulását örökíti meg.
Ismertetik Kocsor János történész-muzeológus írását, amely szerint Békéscsaba első és legnagyobb gőzmalma tekintélyes múltra tekinthet vissza. Elődjét Pain Antal hamburgi születésű molnár-gépész építette fel 1853-ra, tőle Epstein Lipót és családja vette át, és miután egy ideig Deutsch Bernát pesti kereskedő bérelte, 1872-ben jutott Rosenthal Márton gyulai szappanos- és gyertyaöntő mester tulajdonába.
1915-ben a Rosenthal-malom már az ország legnagyobb és legmodernebb malmai között volt. 1914-ben alakult részvénytársasággá Első Békéscsabai Gőzmalom Rosenthal Márton Rt. néven, és Békéscsaba 1930-as monográfiája szerint ebben az évben 332 000 mázsa lisztet őrölt. A tűzvész előtt nem sokkal kibővítették. Az emeletes, középső toronnyal rendelkező malomhoz keskeny nyomtávú vasút is vezetett, elősegítve, hogy termékeit az Osztrák-Magyar Monarchiába és azon túlra szállíthassák.
1915-ben, az egy éve dúló első világháború idején a malomnak már nem a külföldre termelésben, hanem a hadsereg ellátásában jutott jelentékeny szerep, pusztulása ezért is volt olyan jelentős esemény. A Békés című újság 1915. március 14-i száma részletesen beszámolt a katasztrófáról. E szerint 1915. március 6-án "szombaton este 6 óra után 15-20 perccel Békéscsabán egy, utóbb két robbanás hallatszott. Ezeknek olyan nagy volt az erejük, hogy a közeli utcán járókat falhoz nyomta a légnyomás. Amint a meglepett emberek körülnéztek, nagy világosságot, majd utána egy nagy lángnyelvet láttak az ég felé csapódni." A malom régi épületének koptatójában robbant be a felgyülemlett lisztpor, három munkás megsérült, kórházba kellett vinni őket.
A Békés 1915. március 14-i számának tudósítása úgy fejeződött be: "A malmot a részvénytársaság lehetséges legrövidebb idő alatt felépíteni és újonnan üzembe hozni szándékozik." A malom hamarosan még nagyobb méretben üzemelt, mint korábban - olvasható a behir.hu-n.

Skrevet av: krajcso, 2019. május 22. szerda 14:05:44 | LAN_THEME_20

szombat 18 május 2019
Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei


Budapest, 2019. május 18., szombat (MTI) - A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 20. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:


Nyerőszámok:

1 (egy)
15 (tizenöt)
25 (huszonöt)
46 (negyvenhat)
63 (hatvanhárom)

Joker: 159514

Nyeremények:

5 találatos szelvény nem volt;
4 találatos szelvényekre egyenként 1 496 290;
3 találatos szelvényekre egyenként 18 200;
2 találatos szelvényekre egyenként 1480 forintot fizetnek.


Skrevet av: krajcso, 2019. május 18. szombat 20:58:18 | LAN_THEME_20

Megújult a budapesti szlovák iskola kollégiuma


Budapest, 2019. április 30., kedd (MTI) - Több mint kétszázmillió forintból megújult a budapesti Szlovák Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthon 153 férőhelyes kollégiuma. A felújítást a kormány 133 millió forinttal, az Országos Szlovák Önkormányzat pedig 81 millió forinttal támogatta.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a keddi átadón azt hangoztatta, a Magyarországon élő szlovákok fontos részét képezik a magyar közösségnek, és bár minden nemzet kapcsolatában, így a magyar és a szlovák nemzetében is akadnak nehézségek, mégis kitartóan erősíteni kell a viszonyt közöttük, mert e két nemzet "egymásra van utalva, egymásnak barátai, testvérei", még akkor is, ha más nyelvet beszélnek és más a kultúrájuk.
Az államtitkár kitért arra is, hogy a budapesti mellett felújítják a sátoraljaújhelyi iskolát is 26 millió forintból, a szarvasit hatmillió forintból, a tótkomlósit 35 millió forintból, valamint 15 millió forintot szánnak a pilisszántói tájház felújítására.
Ezekkel a támogatásokkal a közösség megtartó erejét szeretnék szolgálni - fogalmazott Soltész Miklós.
Hollerné Racskó Erzsébet, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke elmondta, hogy öt évvel ezelőtt vették az iskola működtetését, azóta pedig elindult egy új óvodai csoport, egy középiskolai nyelvi előkészítő osztály és a szlovák szakkollégium is.
Szabóné Marlok Júlia, az intézmény igazgatója az átadó után az MTI-nek elmondta, az iskolát hetven évvel ezelőtt alapították, jelenlegi helyén, a XIII. kerületi épületben 1992. óta működik, a diákok száma pedig az elmúlt években folyamatosan nőtt. Az általános iskolában 99, a gimnáziumban 48 diák tanul kizárólag szlovák nyelven, az 1990-es évek második fele óta működő óvodában pedig három csoportban 51 gyereket látnak el.

Skrevet av: krajcso, 2019. május 18. szombat 20:56:38 | LAN_THEME_20

Június közepén indul a Szarvasi Vízi Színház idei évada


Budapest, 2019. május 6., hétfő (MTI) - Tizenöt komédia, vígjáték és musical mellett drámák, koncertek, beszélgetések és számos egyéb program várja a közönséget június 14. és augusztus 19. között a Szarvasi Vízi Színház kilencedik évadában.

A vízi színház programjaira immár az egész országból, sőt a határon túlról is várják a vendégeket, amit az évad műsoráért felelős szarvasi Cervinus Teátrum, a Békéscsabai Jókai Színház és a Magyar Teátrumi Társaság közötti, példaértékű együttműködés tesz lehetővé - mondta el a hétfői budapesti évadismertető sajtótájékoztatón az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára.
Fekete Péter hangsúlyozta, hogy a műsorban szórakoztató és komoly, "gondolkodós" darabok egyaránt helyet kapnak, a megtermelt nyereséget pedig ingyenes programokra fordítják.
Babák Mihály, Szarvas polgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy nemcsak a program fantasztikus, hanem a környezet is: a Körös holtága feletti víziszínpad rengeteg attrakcióra nyújt lehetőséget a 74 napon át tartó évad során.
Csasztvan András, a Cervinus Teátrum ügyvezető igazgatója és Seregi Zoltán, a Szarvasi Vízi Színház művészeti vezetője az idei kínálatból kiemelték a Magyar Teátrum Nyári Fesztivált és a Cervinus Művészeti Fesztivált. Csasztvan András hozzátette, hogy a Szarvasi Vízi Színház teljes programja elérhető már a http://viziszinhaz.hu honlapon.
Szabó Károlyné, a Magyar Teátrum Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: egy-egy Goldoni-darabbal lép fel a Nemzeti Színház és a beregszászi színház társulata, számos előadás érkezik Békéscsabáról, de többek között a veszprémi, a nyíregyházi és az egri színházak produkcióit is élvezheti majd a közönség.
Dósa Zsuzsa, a Cervinus Teátrum művészeti igazgatója kiemelte, hogy a Békés megyében máig fontos szlovák nemzetiségi kultúra is megjelenik a fesztivál programjában.
Mint hangsúlyozta, a évadban nemcsak könnyed szórakozást ígérő produkciók kapnak helyet, hanem komoly nagyszínházi előadásokat is kivisznek a víziszínpadra. A színházi előadások mellett pedig több más műfaj - például a népművészet - is megjelenik, de helyi művészeti egyesületek műsoraival is találkozhat a közönség.

Skrevet av: krajcso, 2019. május 18. szombat 20:55:16 | LAN_THEME_20

Médiatanács: 75 milliós támogatás rádióműsoroknak, döntések frekvenciapályázatokon


Budapest, 2019. május 16., csütörtök (MTI) - Huszonöt, rendszeresen jelentkező körzeti és helyi rádióműsor jut egy éven át összesen 75 millió forintos támogatáshoz a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának e heti ülésén meghozott döntése alapján - közölte az MTI-vel csütörtökön az NMHH Kommunikációs Igazgatósága.

A Magyar Média Mecenatúra Program legutóbbi fordulójában vissza nem térítendő forráshoz jutott a budapesti InfoRádió és a Trend FM, a Rádió Most Kaposvár, a komlói, a gyöngyösi, a soproni és a pécsi Rádió 1, a kiskőrösi Kunság Rádió, a debreceni Magyar Katolikus Rádió, a szegedi Rádió 88, a Rádió Szentendre, a tatabányai Forrás Rádió, a szolnoki Aktív Rádió, a miskolci Rádió M, a székesfehérvári Vörösmarty Rádió, a Paks FM és a békéscsabai 98,4 Mega Rádió. Szolgáltató magazinokat készíthet a Rádió Most Kaposvár, a Rádió Törökszentmiklós, a Rádió Szarvas, a székesfehérvári 94,5 Rádió 1, a kecskeméti, gyömrői, nagykőrösi és csongrádi adókon szóló Gong FM, a Tamási Rádió és az Egerszeg Rádió, míg tematikus magazinműsor készítésére a szentgotthárdi Radio Monoąter kapott támogatást.
A közleményből az is megtudható: e heti ülésén a tanács elfogadta az országos kereskedelmi televíziók 2018 második félévében sugárzott, saját gyártásban készített műsoraiban feltűnő termékmegjelenítéseket vizsgáló tanulmányt.
A fél év alatt összesen 18 ezer 638 - azaz naponta több mint száz - termékmegjelenítés szerepelt az RTL Klubon és a TV2-n, ami némileg meghaladta a 2017 azonos időszakában regisztrált 18 ezer 341 alkalmat.
A legtöbb ilyen, műsoron belüli hirdetés, szám szerint 3054, az RTL Klub Reggeli című műsorához kapcsolódott, amelyet a Fókusz (1572), Az év hotele (1152) és a Story Extra (847) követett - ezután jött csak a TV2 Mokka című műsora 736 alkalommal.
A termékmegjelenítésekben 2579-féle márkát hirdettek, közülük a Spar/Interspar szerepelt a legtöbbet - 1058 alkalommal, és ez a márka áll az élen az RTL Klubnál is. A TV2-nél a Fiskars volt az időszak vezető hirdetője 95 megjelenéssel, amely az összesített listában azonban nem érte el a top 10-et.
A gazdasági szektorok közül a szolgáltatás jelent meg leginkább, amit az élelmiszer- és a szabadidős ágazat követett. A szolgáltatásokon belül a szállodák és panziók, az élelmiszerek között a szénsavas üdítők, míg a szabadidőszektornál a zenei fesztiválok szerepeltek a legtöbbet. A teljes tanulmány az NMHH honlapján olvasható - állapítja meg az elemzés.
Az NMHH arról is tájékoztatott: állampolgári bejelentések nyomán vizsgálja a médiatanács a TV2 Bezár a bazár! című műsorának előzetesét. A testület ugyanakkor nem indít eljárást a TV2-n április 18. és 20. között sugárzott rövid időtartamú Origo-reklámokat kifogásoló bejelentések nyomán, mivel a szóban forgó hirdetések az érzékelhetőség határértékén belül voltak, így a nézők az üzenetet dekódolhatták és tudatosulhatott bennük: reklámüzenetet látnak.
A közlemény szerint a Tihany 105,7 MHz helyi kereskedelmi rádiós frekvencia pályázati eljárásában az alaki vizsgálat után a médiatanács pályázati nyilvántartásba vette a Rádió Helló Kft.-t, a Gyöngyös 102,2 MHz és a Sátoraljaújhely 90,6 MHz helyi közösségi rádiós frekvenciáknál pedig a mindkét pályázati eljárásban egyedüliként pályázó Magyar Katolikus Rádió Alapítványt.
A testület a Győr 96,4 MHz körzeti kereskedelmi rádiós frekvencia eljárásában a tartalmi vizsgálat keretében felvilágosítást kért a Fehérvár Rádió Kft.-től.
Emellett a tanács véglegesítette a Baja 94,3 MHz és a Paks 107,5 MHz helyi rádiós frekvenciák kereskedelmi jellegű használatát célzó pályázati felhívások szövegét, és azokat május 16-án teszi közzé honlapján. A pályázati ajánlatokat június közepén lehet majd benyújtani.
Engedélyezte a testület a szolgáltató kérelmére, hogy a Debrecen 104,6 MHz-en jelenleg Best FM Rádió néven működő helyi kereskedelmi rádió június 1-jétől a 104,6 - Best FM megnevezést használja.

Skrevet av: krajcso, 2019. május 18. szombat 20:51:27 | LAN_THEME_20

A Lipót nyerte a labdarúgó Amatőr Kupát


Budapest, 2019. május 16., csütörtök (MTI) - A Lipót 2-0-ra legyőzte a Szarvas csapatát a labdarúgó Amatőr Kupa csütörtöki döntőjében, az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.

A találkozó mindkét gólját Zimonyi Dávid szerezte, az elsőt a 26., a másodikat a 84. percben. A lipóti csatár 27 forduló után 64 találattal vezeti a góllövőlistát a Győr-Moson-Sopron megyei első osztályban.
Mindkét együttes első alkalommal szerepelt az 1964-ben alapított kupadöntőben, ahol azok a csapatok játszhatnak, amelyek a legtovább jutottak a Magyar Kupában.

Eredmény:
Lipót Pékség SE-Szarvasi FC 1905 2-0 (1-0)

Skrevet av: krajcso, 2019. május 18. szombat 20:37:47 | LAN_THEME_20

kedd 14 május 2019
Sok helyen okozott károkat a viharos szél


Budapest, 2019. május 13., hétfő (MTI) - Sok helyen okozott károkat a viharos szél, amely tetőket bontott meg, fákat döntött az utakra vagy autókra - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője hétfőn az MTI-vel.

Mukics Dániel elmondta, a vasárnap óta tartó viharos szél elsősorban Zala és Veszprém megyét érintette. Vasárnap körülbelül 50, hétfőn kora estig mintegy 160 riasztásuk volt a tűzoltóknak.
Jellemzően kidőlt fák, leszakadt faágak okoztak gondot, amelyek úttestre, villanyvezetékekre, vasúti felsővezetékekre, vasúti sínre dőltek. A tűzoltók folyamatosan végzik a viharkárok felszámolását.
Zala megyében hétfőn késő délutánig 34 helyre riasztották a katasztrófavédelem szakembereit. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság tájékoztatása szerint az esetenként óránkénti 70-80 kilométeres szél miatt a legtöbb esetben kidőlt fák okoztak útakadályt vagy károkat, de senki sem sérült meg.
Surd külterületén egy útra dőlő fa miatt összeütközött két személygépkocsi, a 7-es főúton Galambok térségében pedig egy arra haladó jármű elé zuhant egy kidőlt fa. Zalakaroson és Nagykanizsán egy-egy kidőlt fa szintén személyautót rongált meg.
Veszprém megyében hétfő délutánig tizenhárom esetben adott munkát a viharos szél a tűzoltóknak. Csondor Henrietta, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője az MTI-nek elmondta: Lovason egy bádogtetőt bontott meg a szél, több más településen - köztük Berhidán és Balatonalmádiban - pedig kidőlt fák miatt riasztották a tűzoltókat.
Fejér megyében is fákat döntött ki az erős szél. Szabó-Bisztricz Anett katasztrófavédelmi szóvivője elmondta: Iszkaszentgyörgyön optikai kábelre, Polgárdinál és Csákváron pedig az úttestre dőltek fák.
Az OKF később azt is közölte: az északkeleti országrészben, főként Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében is gyakran riasztották viharkárokhoz a tűzoltókat.
Nyíradonyban például telefonvezetékre, Ricsén és Vörsön villanyvezetékre, míg Debrecenben, valamint a 41-es főúton, Napkor és Apagy között autóra dőlt fa, zuhant ág.
Tapolcán és Szombathelyen tetőt bontott meg a vihar, Sátoraljaújhelyen pedig egy ház tűzfalának egy része omlott le az erős szél miatt egy autóra.
Hajmáskér és Pétfürdő között elakadt egy személyvonat, mert feltehetőleg ugyancsak a viharos széltől leszakadt a felsővezeték.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőre a viharos szél veszélye miatt Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki.
Azt írták: a Dunántúlon és északkeleten, az Észak-Alföldön több helyen viharos északnyugati szél várható. Kiemelten este a nyugat-dunántúli tájakon és a Bakony, Balaton térségében óránkénti 90 kilométeresnél erősebb széllökések is előfordulhatnak. Jelentősebb mérséklődés kedden késő délutántól valószínű, késő este már csak az Alpokalján lehet viharos a szél.
Emellett Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyére a felhőszakadás, Bács-Kiskun és Csongrád megyére a heves zivatarok, míg Baranya, Somogy és Zala megyére a sok eső veszélye miatt adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.
Mint írták, este zivatar főként a Dél-Alföldön alakulhat ki. Kedden pedig a keleti határ mentén lehet egy-egy zivatar, átmeneti viharos széllökések és rövid idő alatt 20-30 millimétert meghaladó csapadék kíséretében. A Dél-Dunántúlon eshet területi átlagban is 20 milliméternél több eső.
Keddre már csak Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést az erős szél miatt.

Skrevet av: krajcso, 2019. május 14. kedd 05:48:21 | LAN_THEME_21

U17-es labdarúgó Eb - Tizenegyesekkel kaptak ki a magyarok a negyeddöntőben


Dublin, 2019. május 13., hétfő (MTI) - Az eddig százszázalékos magyar válogatott 1-1-es döntetlen után tizenegyesekkel maradt alul a spanyol csapattal szemben az írországi U17-es labdarúgó Európa-bajnokság hétfő esti negyeddöntőjében.

Preisinger Sándor szövetségi edző együttese három győztes csoportmérkőzésével így is benne van a két legjobb negyeddöntős kiesőben, azaz megküzdhet az ötödik helyért Belgiummal, a párharc győztese pedig kijut az őszi, brazíliai világbajnokságra. Érdekesség, hogy az Eb-selejtezők elitkörében - már egyaránt biztos Eb-résztvevőként - találkozott egymással a két csapat, akkor a belgák 4-2-re nyertek.
A helyosztót közép-európai idő szerint csütörtökön 13 órától rendezik Dublinban.

U17-es Eb, negyeddöntő:
Spanyolország-Magyarország 1-1 (1-0) - 11-esekkel: 5-4
------------------------------------------------------
gól: Escobar (11.), illetve Ominger (50.)

Az első félidő nagyon alacsony színvonalú játékot hozott, mert mindkét csapat játékosai rendkívül pontatlanul futballoztak, sok volt a technikai hiba is. A magyar védelem két meccs eleji megingását kihasználva komoly gólhelyzete csak a spanyoloknak volt: előbb a keresztléc még kisegítette Preisinger gárdáját, másodjára viszont betaláltak a spanyolok. A szünetig maradt a csapongó játék, így kevés támadás jutott el az ellenfél kapujáig.
A folytatásban emelkedett a színvonal, a magyar csapat játéka pedig már a korábbi találkozók stabilitását idézte, a szórványos ellentámadások egyikéből pedig Ominger Gergő csavart gyönyörűen a spanyol kapu bal oldalába. Az egyenlítést követően kiegyenlített volt a játék is, de helyzetig egyáltalán nem jutottak a csapatok. A hajrában viszont a spanyolok beszorították az elfáradó magyarokat, akik hősiesen védekezve megőrizték a döntetlent, amelyhez kellett néhány kapusbravúr is.
Az U17-es kontinensviadalon ha nincs döntés a rendes játékidőben, akkor rögtön tizenegyesek következnek, amelyben a spanyolok mind az öt embere betalált, míg a magyaroknál az utolsó, ötödik körben Németh András lövését hárította a spanyol hálóőr.

Korábban:
Olaszország-Portugália 1-0 (1-0)
vasárnap játszották:
Hollandia-Belgium 3-0 (2-0)
Franciaország-Csehország 6-1 (3-0)

Skrevet av: krajcso, 2019. május 14. kedd 05:47:29 | LAN_THEME_20

A társasági adózásban előforduló gyakori hibákra figyelmeztet az adóhivatal

Budapest, 2019. május 14., kedd (MTI) - A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a honlapján közzétette a 2018-ban, a társasági adóalapra és adókedvezményre, az innovációs járulékra és a rehabilitációs hozzájárulási adóra vonatkozó szabályokat nem megfelelően alkalmazó adózók ellenőrzésekor tapasztalt jellemző hibákat.

A társasági adót érintő vizsgálatok során az egyik terület, ahol jellemzően hibáztak a cégek az ingatlan-értékesítés volt. Számos esetben nem számolták el a piaci értékkel szembeni értékvesztést a készletek között nyilvántartott, majd nyilvántartási ár alatt értékesített ingatlanoknál annak ellenére, hogy az értékvesztés jellege mérlegkészítéskor az értékesítéssel véglegessé vált.
Az adóév utolsó napján kis- vagy középvállalkozásnak minősülő, beruházási adóalap-kedvezményt igénybe vevők körében hiba volt, hogy az adózón kívül nemcsak magánszemélyek voltak a vállalkozás tulajdonosai a kedvezmény igénybevételének évében, és nemcsak új, hanem használt eszköz után csökkentették az adózás előtti eredményt.
Egyes társaságoknál a veszteségelhatárolás címén az adózás előtti eredményt csökkentő tételnél jellemző hiba volt, hogy nem vették figyelembe az elhatárolt veszteség nélkül számított adóalap 50 százalékos korlátját, ezért a bevallásban helytelen összeg szerepelt.
A jogerős bírság összegét az adózók számos esetben nem megfelelő jogcímen vették figyelembe az adózás előtti eredményt növelő tételek között, hanem jellemzően a bevallás adóellenőrzés, önellenőrzés sorában, vagy egyéb, növelő tételként.
A revizorok számos gyógyszertárat üzemeltető vállalkozásnál tapasztalták, hogy a gyógyszerár-támogatást helytelenül az egyéb bevételek között szerepeltették, holott az üzleti évben értékesített, vásárolt készletek ártámogatással és felárral növelt, engedményekkel csökkentett, általános forgalmi adót nem tartalmazó ellenértékét az értékesítés nettó árbevételeként kell kimutatni.
A mikrovállalkozásnak minősülő adózók többször nem a jogszabályoknak megfelelően számolták el a létszámnövekmény-kedvezményt az adózás előtti eredményt csökkentő tételek között, mert az adóév előtti évben átlagos létszámuk meghaladta az öt főt, vagy az adókedvezmény igénybe vétele évének utolsó napján adótartozásuk volt.
A rehabilitációs hozzájárulás esetén az anomáliák jelentős hányada téves adat (elütés, nem megfelelő soron szerepeltetett adat), illetve elmaradt adatszolgáltatásból (megváltozott munkaképességű dolgozók létszáma) adódott. Eltérést okozott egyebek mellett az is, ha az adózó nem az adóévben hatályos adómértékkel számolt a rehabilitációs hozzájárulási kötelezettség megállapításakor (2014-től 2016-ig évi 964 500 forint, 2017-ben évi 1 147 500 forint, 2018-ban évi 1 242 000 forint személyenként).
Az innovációsjárulék-bevallást elmulasztóknál az egyik jellemző probléma az volt, hogy a társaságok nem tekintették magukat innovációs járulék fizetésére kötelezettnek, annak ellenére, hogy nem feleltek meg a Kkv. törvény irányadó feltételeinek (az üzleti év első napján az átlagos statisztikai létszámuk meghaladta az ötvenet).

Skrevet av: krajcso, 2019. május 14. kedd 05:45:38 | LAN_THEME_20

Fagyosszentek
A meteorológiában

A hőmérséklet csökkenése az év során máskor is előfordul; a májusi fagyok valószínűleg azért kaptak különös figyelmet, mert a zsenge növényzet leginkább ilyenkor sínyli meg.

A jelenséggel régóta foglalkoztak a meteorológusok, többek között Karl Dove, Richard Assmann és Wilhelm von Bezold. Bezold szerint a fagyosszentek idején Északnyugat-Európában rendszerint légnyomási maximum van, míg keleten és délkeleten alacsony a légnyomás. A légnyomás-minimum közepe Magyarország, ahol az Alföld ebben az időben erősen fölmelegszik. A fagyosszentek jelenségével részletesen foglalkozott Hegyfoky Kabos, akinek A május havi meteorológiai viszonyok Magyarországon című munkája 1886-ban jelent meg a Természettudományi Társulat megbízásából. A lehűlés jelenségét nemcsak Magyarországon, hanem Ausztriában, Németországban és Lengyelországban is megfigyelték.


A néprajzban

A várható májusi fagyok miatt a kényesebb növények palántáit (uborka, paradicsom, bab) csak a fagyosszentek után ültették ki a szabadba.

Egy topolyai népi magyarázat szerint „Pongrác kánikulában subában megfagyott, Szervác a Tisza közepén víz nélkül megfulladt, Bonifácot pedig agyoncsipkedték a szúnyogok – ezért haragusznak ránk emberekre és évről évre visszajönnek, hogy bosszantsanak bennünket”. E napokhoz időjóslatok is kapcsolódtak: például Nagydobronyban úgy tartották, ha fagyosszentekkor nagy a hideg, akkor rossz termés várható. Több vidéken is azt tartották, hogy ha az időjárás felhőtlen, akkor jó bortermés várható.

WIKIPÉDIA

Skrevet av: krajcso, 2019. május 14. kedd 05:42:17 | LAN_THEME_20

hétfő 15 április 2019
Hóviharok, tornádók tomboltak az amerikai középnyugaton és délen

Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:
Washington, 2019. április 15., hétfő (MTI) - Ítéletidő pusztított vasárnap az Egyesült Államok középnyugati és déli tagállamaiban, halálos áldozatokat követelő hóviharok és tornádók tomboltak.

A meteorológusok által életveszélyesnek minősített viharzóna a középnyugati államok mellett a keleti partot is sújtja. Az erős széllökésekhez sok helyütt nem sűrű hóesés, hanem özönvízszerű esőzés járul. A viharok, illetve a velük összefüggő balesetek a hétvégén legkevesebb hét halálos áldozatot követeltek.
Texasban, Louisianában és Mississippiben a hét végén tizenegy tornádó söpört végig, ebben a három déli államban a megszokottnál is erősebb viharzóna mozog, több mint százezren maradtak áram nélkül. A Mississippi állambeli Hamilton városban alig maradt épségben épület. Phil Bryant, az állam kormányzója vasárnap rendkívüli állapotot hirdetett.
A középnyugaton és a keleti parton, Kentuckyban, Észak- és Dél-Karolinában, Ohióban, Virginiában és a szövetségi fővárosban, Washingtonban tornádóriadót hirdettek hétfő délig. A georgiai Atlantától az amerikai fővároson keresztül New Yorkig esőzik.
A hét végén Chicago két nemzetközi repülőterén csaknem ezer repülőjáratot töröltek, a még közlekedő járatok átlagosan negyvenperces késéssel indulnak, érkeznek.
A meteorológusok előrejelzései szerint az erős viharok keddig nem csillapulnak.

Skrevet av: krajcso, 2019. április 15. hétfő 06:06:36 | LAN_THEME_20

Oldal:  [1] 2 3 ... 53 54 55


Hírkategóriák


Ez az oldal e107 portál rendszert használ, és a GNU GPL licensz alatt lett kiadva.
{THEMEDISCLAIMER}