KRAJCSOVICZ MIHÁLY HONLAPJA
 
Don Fredo Pizzéria & Hamburgerbár
Don Pedro pizza & hamburger!


péntek 15 július 2016
Székely szabadság napja: az SZNT már most elkezdi a 2017-es felvonulás szervezését

Gazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti:
Kolozsvár/Sepsiszentgyörgy, 2016. július 15., péntek (MTI) - A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) 2017-ben is megtartja március 10-én Marosvásárhelyen a székely szabadság napjának nevezett megemlékezést és felvonulást, és nem tesz újabb bejelentést a rendezvényről a marosvásárhelyi polgármesteri hivatalnál - nyilatkozott az MTI-nek Izsák Balázs SZNT elnök a tanács állandó bizottsága pénteki sepsiszentgyörgyi ülése után.

Az SZNT elnöke arra utalt, hogy 2015 márciusában a 2016-os és a 2017-es megemlékezést és felvonulást is bejelentették a marosvásárhelyi polgármesteri hivatalnál, és immár jogerős bírósági ítélet is megerősítette az SZNT-nek azt az álláspontját, hogy a polgármester tudomásul vette a bejelentést. A törvény értelmében ugyanis Dorin Florea polgármester a bejelentést követő 48 órában hozhatott volna a rendezvényt tiltó határozatot, ezt azonban nem tette meg.
Izsák Balázs elmondta, a tiltakozó akció 2017 tavaszán is időszerű lesz, mert a miniszterelnök bejelentette, hogy a választások után folytatódik az ország közigazgatásának az átszervezése, és a különböző kormányok részéről még nem látott napvilágot olyan régiósítási terv, amelyik a Székelyföldet ne kívánta volna beolvasztani egy nagyobb, román többségű régióba.
Az SZNT 2004 óta szervez megemlékezést Marosvásárhelyen a székely vértanúk vesztőhelyén állított obeliszknél. A 2013-as és a 2014-es rendezvény felvonulással és a régiók kialakítására vonatkozó kormányzati elképzelések elleni, a székelyföldi autonómiaigényt megjelenítő tiltakozással végződött. A szervezők becslése szerint mind a 2013-as, mind a polgármester által részben betiltott 2014-es felvonuláson tízezrek vettek részt.
2015-ben Dorin Florea hivatalosan is betiltotta a demonstrációt, melynek megtartásától el is álltak a szervezők. A hatóságok a 2016-os felvonulást is betiltottnak tekintették, és mintegy száz szervezőt és résztvevőt bírságoltak meg, "be nem jelentett, be nem iktatott vagy tiltott tömegrendezvény" szervezéséért, illetve ilyen rendezvényen való részvételért. A marosvásárhelyi táblabíróság azonban július elején jogerős ítéletben mondta ki, hogy érvényes volt a demonstráció 2015-ös bejelentése.

Skrevet av: krajcso, 2016. július 15. péntek 22:27:40 | LAN_THEME_20

Illegális bevándorlás - Nyugalmasok a mindennapok Mórahalmon és Röszkén


Mórahalom, 2016.július 15., péntek (MTI) - Nyugalmasok a mindennapok Mórahalmon és Röszkén, azon a két Csongrád megyei településen, ahová tavaly tavasszal és nyáron a legtöbb migráns érkezett a zöldhatárt illegálisan átlépve Szerbia felől - erről a két polgármester beszélt újságíróknak a migrációról rendezett konferencia szünetében a homokháti városban pénteken.

Nógrádi Zoltán (Fidesz) Mórahalom polgármestere elmondta, a kisváros lakói tavaly nyár elején úgy érezték, nincs az az erő, amely kezelni tudná az érkező tömeget. A település több tíz kilométeres határa maga az országhatár, és egyben az Európai Unió külső határa. Amikor naponta már négyezren vonultak keresztül a kisvároson, sokan úgy gondolták, ennek soha sem lesz vége.
A műszaki határzár építésével párhuzamosan folyamatosan más irányt választottak az érkezők, majd egyik napról a másikra töredékére esett vissza a határsértők száma - közölte a polgármester.
Onnantól kezdve, hogy bűncselekménnyé vált a határzár átlépése, megváltozott a migránsok magatartása is. Korábban a határsértők közül sokan kifejezetten keresték a kapcsolatot a hatóságokkal, a helybéliek nap mint nap találkozhattak velük az utcákon, a gazdaságokban, a kertekben. Tavaly szeptember óta azonban kerülik a kontaktust az emberekkel - tudatta a polgármester.
A mórahalmiak fellélegeztek a nyomás alól, békében telnek mindennapjaik, életük visszatérhetett a normális kerékvágásba - mondta Nógrádi Zoltán.
A politikus kitért arra is, hogy a migránsok által a kertészetekben, veteményekben, fóliasátrakban okozott kár is a töredékére esett vissza.
Borbásné Márki Márta (független) Röszke polgármestere úgy fogalmazott, félnivalója a legnehezebb napokban sem volt az embereknek. Meg kellett oldani a humanitárius és a helyiek életminőségét befolyásoló feladatokat, és ez a munka az egész közösség akaratát igényelte.
A községben jelenleg nyugalmas az élet, és ez az emberek számára nagyon sokat jelent. A röszkeiek semmiben nincsenek korlátozva, és még elvétve sem fordul elő, hogy a helybeliek a település belterületén találkoznának illegális határátlépőkkel. A mindennapok csupán a hatóságok kiemelt jelenlétében különböznek egy másik, hasonló méretű településétől - közölte a polgármester.

Skrevet av: krajcso, 2016. július 15. péntek 22:26:29 | LAN_THEME_20

Több megyére harmadfokú figyelmeztetést adtak ki szombatra a várható sok eső miatt

Budapest, 2016. július 15., péntek (MTI) - Az egész országban sok esőre figyelmeztet szombaton a meteorológiai szolgálat: nyolc megyére harmadfokú figyelmeztetést adtak ki. Emellett csaknem mindenhol viharos szélre is készülni kell.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében azt írta: dél, délkelet felől intenzív csapadék érkezik.
A sok eső veszélye miatt piros, vagyis harmadfokú figyelmeztetést adtak ki Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyére. Ezeken a területeken 24 óra alatt több mint 50 milliméter csapadék hullhat.
Budapestre és Pest, továbbá Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Veszprém és Zala megyére narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adtak ki. Szintén a sok eső veszélye miatt Győr-Moson-Sopron és Vas megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.
Azt írták: az eső, zápor mellett helyenként zivatar is valószínű. Az Alföld délkeleti felén már szombat reggelig a csapadék mennyisége több helyen is meghaladhatja az 50 millimétert. Az intenzívebb csapadékhullás zónája szombat reggel már inkább a Dunántúl keleti felén, az Alföld északi részén, az Északi-középhegységben valószínű. Az Alföldön reggel, délelőtt átmenetileg mérséklődik a csapadék, de napközben újabb hullámban várhatók záporok, néhol zivatarok. Szombat estétől pedig kiemelten az északkeleti országrészben valószínű jelentős csapadék. Összességében az országban szombat estig sok helyen hullhat 30-50, egyes helyeken akár 80 millimétert meghaladó csapadék, de nyugaton, északnyugaton kisebb mennyiség várható.
Kiemelték továbbá, hogy az északi, északkeleti szél fokozatosan erősödik, hajnalig helyenként, később több helyen is viharossá fokozódik. A Dunántúlon és az Alföldön a legerősebb széllökések jellemzően elérhetik a 60-70 kilométer/órát, de főként reggel az Alföldön, illetve reggel, délelőtt a Dunántúlon 70-80 kilométer/órás széllökésekre is számítani lehet. A Mecsekben, a Dunántúli-középhegységben esetleg 80 kilométer/óra feletti széllökések is kialakulhatnak.
A viharos szél veszélye miatt Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.
Az előrejelzés szerint a legalacsonyabb hőmérséklet 13-16 Celsius-fok között várható. A legmagasabb hőmérséklet általában 15-20 fok között alakul, de a Nyírségben melegebb lesz, ott 21-25 fok is lehet.

Skrevet av: krajcso, 2016. július 15. péntek 22:25:24 | LAN_THEME_20

vasárnap 19 június 2016
EURO-2016 - Hat magyar szurkolót őrizetbe vettek Marseille-ben

Párizs, 2016. június 19., vasárnap (MTI) - Hat magyar szurkolót őrizetbe vettek a labdarúgó Európa-bajnokság Magyarország-Izland mérkőzése alatt a marseille-i stadionban történt incidenseket követően - közölte vasárnap a dél-franciaországi város rendőrsége.

A hat szurkolót azért vették őrizetbe, mert a mérkőzés előtt átmásztak a tribünöket elválasztó kordonokon, valamint amiért a mérkőzés végén görögtüzeket gyújtottak a lelátón.
Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) már a mérkőzés előtt behívta a francia készenléti rendőröket (CRS) a stadionba, hogy visszatartsa és felügyelje a magyar tribünön összeszorult tömeget.
Az egyik magyar szurkolói csoport a kordon ellenére próbált csatlakozni egy másikhoz, ezt azonban a biztonsági erők nem engedték, emiatt kisebb verekedés tört ki. A rendőrök gyors közbelépését követően a rend gyorsan helyreállt. A találkozó 1-1-gyel végződött.
Az UEFA már korábban közölte, hogy vizsgálatot indított a magyar szurkolók marseille-i rendbontása miatt. A szervezet fegyelmi bizottsága kedden hoz ítéletet az ügyben.
Marseille-ben a héten 12 embert ítéltek börtönbüntetésre a június 11-i Oroszország-Anglia mérkőzés utáni utcai rendbontások miatt és húsz orosz szurkolót kitiltottak Franciaországból.


Skrevet av: krajcso, 2016. június 19. vasárnap 20:37:24 | LAN_THEME_20

Múzeumok éjszakája - Az MTA székháza is megnyitja kapuit

Budapest, 2016. június 19., vasárnap (MTI) - Csoportos épület- és képtárlátogatásra várja az érdeklődőket székházába a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) június 25-én, a Múzeumok éjszakáján.

A látogatók megcsodálhatják éjfélig többek között Lotz Károly dísztermi falképeit, Johann Nepomuk Ender a Magyar Tudományos Akadémia allegóriája című művét, valamint Ligeti Antal tájképeit is, eközben művészettörténészek és építészeti szakemberek beszélnek majd a székház történetéről és az itt őrzött képzőművészeti alkotásokról - olvasható az intézmény közleményében.
Az MTA Széchenyi téri székházát 1865-ben avatták fel, a neoreneszánsz stílusjegyeket viselő épület a főváros építészeti fejlődésére is jelentős hatást gyakorolt. A székház építéstörténetéről Sisa József, az MTA Művészettörténeti Intézetének igazgatója tart előadást a Múzeumok éjszakáján.
A székház bejárása mellett az MTA Művészeti Gyűjteményében a látogatók az akadémia történetével kapcsolatos alkotásokat, valamint az épületben működő gyűjtemények - például az Esterházy-képtár, a Goethe-kollekció és a Széchenyi-múzeum - értékes darabjait is megtekinthetik.
A programsorozat részeként folyamatosan vetítik majd az épület belső tereit bemutató rövidfilmet, valamint az intézmény működésének történetéről szóló Akadémiai anzix 1919-1960 című filmhíradó-válogatást is - áll az MTA közleményében, amely szerint valamennyi program ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.


Skrevet av: krajcso, 2016. június 19. vasárnap 20:36:35 | LAN_THEME_20

A jövő héten is folytatódik a meleg, de változékony idő


Budapest, 2016. június 19., vasárnap (MTI) - A jövő héten is folytatódik a meleg, de változékony idő. A napsütés mellett lehetnek záporok, zivatarok, de az átmeneti enyhülés után egyre többfelé ismét 30 Celsius-fok körüli maximumok lesznek - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap az MTI-hez eljuttatott országos középtávú előrejelzéséből.

A meteorológiai szolgálat hétfőre az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a felhőszakadás és a heves zivatarok veszélye miatt. Napközben a délutáni gomolyfelhő-képződésből elszórtan alakulhat ki zápor, zivatar, legkisebb eséllyel a középső területeken. Több helyen megerősödik a szél is. Zivatar környezetében átmenetileg viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb hőmérséklet általában 14-19 fok között alakul. A legmagasabb hőmérséklet hétfőn 21-30 fok között várható, keleten lesz a melegebb.
Kedden a Dunántúlon sokat süt a nap. Elsősorban a Dunától keletre viszont elszórtan zápor, zivatar is lehet. A leghidegebb órákban 13-19 fok lehet. A nappali maximumok 25-30 fok között alakulnak.
Szerdán az ország nagy részén napos idő lesz, keleten viszont elszórtan záporra, zivatarra is készülni kell. A minimumhőmérséklet 15-20, a maximumhőmérséklet 27-32 fok között valószínű, keleten lesz a melegebb.
A napos idő mellett csütörtökön és pénteken is lehetnek helyenként záporok, zivatarok. A legalacsonyabb hőmérséklet csütörtökön 15-20, pénteken 15-21 fok között alakul. A nappali maximumok csütörtökön 28-32, pénteken 29-33 fok között alakulnak.
Szombaton napos időre lehet számítani gomolyfelhőkkel, elszórtan záporokkal, zivatarokkal. A minimumhőmérséklet 16-22 fok között valószínű. A nappali maximumok 28-33 fok között alakulnak.
Vasárnap változóan felhős idő várható helyenként záporokkal, zivatarokkal. A leghidegebb órákban 17-22 fok lehet. Napközben 27-32 fokig melegszik a levegő - olvasható az előrejelzésben.

Skrevet av: krajcso, 2016. június 19. vasárnap 20:35:40 | LAN_THEME_20

Biztonsági szakértő: rejtve működnek az újabb számítógépes kártevők


Budapest, 2016. június 19., vasárnap (MTI) - A korábbiakkal ellentétben az újabb számítógépes kártevők már rejtve működnek, ezért nehezebb észrevenni, ha megtámadták a felhasználók készülékeit - közölte a G Data biztonsági szakértője az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában.

Petrányi-Széll András elmondta, hogy víruskereséssel lehet lebuktatni ezeket a kártevőket, de jobb megelőzni a bajt, ezért érdemes betartani néhány alapvető magatartásbeli szabályt.
Fontos, hogy amikor a felhasználó belép a bankfiókjába, saját maga gépelje be az internetes címet a böngészőjébe, és ne kattintson levélben érkezett hivatkozásra. Elképzelhető ugyanis, hogy ezt az e-mailt csalók küldték, akik látszólag a bank oldalára irányítják az ügyfelet, valójában azonban egy hamis, csupán arra hasonlító honlapra, amelyen keresztül ellopják az azonosítóit, és megpróbálják teljesen átvenni az irányítást a bankfiókja felett.
A szakértő úgy folytatta: mindig saját eszközről érdemes intézni az elektronikus banki ügyeket, az internetkávézók, de még a munkahelyi gépek sem kellően biztonságosak. Emellett fontos, hogy a használt vezeték nélküli hálózati kapcsolat szintén saját és titkosított legyen, nem ajánlott például éttermek nyílt hálózatait igénybe venni - sorolta a tanácsokat.
Petrányi-Széll András megjegyezte, hogy a mobiltelefonokra küldött visszaigazoló SMS-eket is ki tudják játszani a bűnözők, ugyanis vannak olyan "trójai" vírusok, amelyek a készülékeket szintén megfertőzik. Így a csalók el tudják "fogni" az SMS-eket, és teljes kontrollt szerezhetnek a bankfiók felett - mondta.


Skrevet av: krajcso, 2016. június 19. vasárnap 20:34:42 | LAN_THEME_20

Vihar - Másodfokú riasztások a zivatarveszély miatt


Budapest, 2016. június 19., vasárnap (MTI) - Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megye több járására már kiadták a narancssárga, vagyis másodfokú riasztásokat a heves zivatarok és felhőszakadás veszélye miatt. Az érintett területeken már a következő órákban készülni kell olyan zivatarra, amelyet viharos szél, nagy méretű jég kísérhet és rövid idő alatt jelentős mennyiségű eső is lehullhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap az MTI-hez eljuttatott, éjfélig szóló veszélyjelzése szerint a nap folyamán az egész országban várható heves zivatar, felhőszakadás. Budapesten és Pest, valamint Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a heves zivatar és a felhőszakadás veszélye miatt is másodfokú, Nógrád megyében csak a felhőszakadás miatt van érvényben narancssárga figyelmeztetés. A többi megyében citromsárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés van érvényben.
Azt írták, hogy a késő esti órákig dél, délkelet felől egyre többfelé alakulhatnak ki az intenzív záporok mellett zivatarok, amelyek fokozatosan észak, északnyugat felé terjeszkednek. Nagyobb számban a Dunától keletre lehetnek zivatarok. Ilyen zivatar vagy intenzív zápor környezetében lokálisan jelentősebb mennyiségű csapadék és szélerősödés is előfordulhat.
A Dunától keletre lehet olyan felhőszakadás, amely alatt akár 30-60 milliméternyi eső hullhat. Emellett helyenként (főként keleten) heves zivatar is kialakulhat, amelyet 90 kilométer/óránál erősebb szél kísér és akár 2 centiméternél is nagyobb jégdarabok eshetnek. Várhatóan a késő esti óráktól a hétfő hajnali órákig az intenzív záporos, zivataros zóna az ország északi, északnyugati területeire és a Dunántúlra helyeződik át helyenként felhőszakadás kíséretében.
Hétfőre az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a heves zivatar és a felhőszakadás miatt. A meteorológiai szolgálat azt írta: hétfőn napközben egyre inkább már csak keleten és délen fordulhatnak elő zivatarok. Keleten helyenként heves zivatarra is van esély a vasárnapihoz hasonló kísérőjelenségekkel - tették hozzá.

Skrevet av: krajcso, 2016. június 19. vasárnap 20:33:48 | LAN_THEME_20

Háromnapos fesztivált rendeznek a siketeknek és nagyothallóknak Szarvason

Gyula, 2016. június 18., szombat (MTI) - Háromnapos fesztivált szervez siketek és nagyothallók bevonásával a Békéscsabai Jókai Színház és a Magyar Teátrum Nonprofit Kft. június 21. és 23. között a Szarvasi Vízi Színházban Halló(k), itt vagyunk! címmel.

Sz. Kovács Viktória, a Békéscsabai Jókai Színház marketing- és sajtóreferense az MTI-nek elmondta: a békéscsabai intézmény és a Magyar Teátrum Nonprofit Kft. évek óta kiemelt figyelemmel kíséri és karolja fel azokat az új lehetőségeket, kezdeményezéseket, amelyek a fogyatékossággal élők számára teljes értékű színházi élményt biztosítanak. Kiemelte, a rendezvénnyel arra is emlékeznek, hogy idén tíz éve fogadta el az ENSZ a Fogyatékkal Élők Jogairól Szóló Egyezményt. A rendezvény ötletgazdája, Komáromi Anett, a békéscsabai teátrum színművésze az MTI-nek elmondta: régóta narrál színházi előadásokat vakok számára, tanult jelnyelvi tolmácsnak is, ezért keresték meg azzal, hogy hozzon létre siketek és nagyothallók számára színjátszó csoportot. Mintegy négy hónapja Békés megyében megalakult a csoport, és bár a nagyothallók jellemzően nem szeretnek beszélni, mégis hatalmas volt az érdeklődés, Békéscsabáról tizenöten jelentkeztek - mondta. Hozzátette: két hónapja Csongrád megyében is megalakult egy színjátszó csoport, amiből látszik, mekkora igény van erre az akadályozottsággal élők részéről. Komáromi Anett elmondta: a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségén (SINOSZ) keresztül meghirdettek egy országos versíró pályázatot, amelyre 16 pályamű érkezett be. A Halló(k), itt vagyunk! sorozat keretében június 21-én színészek adják elő a siket és nagyothalló szerzők verseit; az esten jelnyelvi tolmács is részt vesz, így az akadályozottsággal élők számára is érthetővé teszik a verseket. A programsorozat második napján, június 22-én az Urbán Gyula műve alapján írt Egerek című gyermekelőadást jelnyelvi tolmácsolással és látássérültek számára narrálva játsszák. A programsorozat harmadik napján a SINOSZ Békés Megyei Szervezetének tagjai viszik színre a Rómeó és Júlia című Shakespeare-klasszikus rövidített változatát. A darabot Tege Antal, a békéscsabai színház művésze rendezi, az ő ötlete volt, hogy a direkt erre az alkalomra aktualizált feldolgozásban az egyik család tagjai nagyothallók, a másiké siketek legyenek. Ugyanaznap az Állomások című darabot a SINOSZ Csongrád Megyei Szervezetének tagjai adják elő. Mindkét darabban közreműködik Vörös Zsolt jelnyelvi tolmács. A színésznő szólt arról is, hogy a szarvasi és a Békéscsabai Jókai Színház jelölt és narrált előadásait videóra veszik, a SINOSZ tervei szerint a felvételekből egy oktatási, szókincsfejlesztési célokra használható audiovizuális könyvtárat hoznak létre. Reményét fejezte ki, hogy a kezdeményezéshez más színházak is csatlakoznak. A Szarvasi Vízi Színházban a nyári évadban több darabot, így A Légy jó mindhalálig-ot, az Egereket és a Vesztegzár a Grand Hotelben-t jeltolmácsolással és audionarrációval játsszák - mondta Sz. Kovács Viktória.


Skrevet av: krajcso, 2016. június 19. vasárnap 20:32:42 | LAN_THEME_20

Meghaladta a százezres nézőszámot a Fővárosi Nagycirkusz előadása

Budapest, 2016. június 17., péntek (MTI) - Három hónap alatt több mint százezer néző látta a Fővárosi Nagycirkusz Atlantisz gyermekei című vízi cirkuszi műsorát, amelyet a Múzeumok éjszakáján vendégelőadók produkcióival kiegészülve mutatnak be.

"Három hónap alatt százezres nézőszámot értünk el, ami bármilyen előadóművészeti intézményt nézve különlegesen jó adat" - hangsúlyozta Fekete Péter, az intézmény igazgatója az MTI-nek adott interjújában. Mint mondta, a jövő héttől kéthetes technikai szünetet tart a társulat, amelyet csak egy alkalommal, a Múzeumok éjszakája alkalmából szakítanak meg.
"A Múzeumok éjszakája egy olyan országos hatáskörű kulturális rendezvény, amelyből nem maradhat ki a cirkuszművészet, ezért hagyományosan megnyitjuk kapuinkat ezen az éjszakán és délutántól egészen éjfélig folyamatosan fogadjuk a vendégeket az Atlantisz gyermekei című produkció színészekkel, meghívott artistákkal kiegészült műsorával" - emelte ki.
Fekete Péter beszélt arról is, hogy csütörtökön, mintegy ezer cirkuszművész és mutatványos társaságában részt vett Ferenc pápa vatikáni audienciáján, ahol személyesen kért áldást az egyházfőtől a készülő Közép-európai Cirkuszművészeti Központra és művésztársaira.
"Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy személyesen találkozhattam Őszentségével és alkalmam volt az áldását kérni" - hangoztatta az igazgató, aki azt is elmondta, hogy Ferenc pápa elsősorban az utazó cirkuszművészek vándorszerzetesekhez hasonló, kultúraközvetítő misszióját méltatta.
Az ünnepség keretében egy artistabemutatót is rendeztek, amelyen György Tibor, a Baross Imre Artistaképző növendéke is felléphetett.
Az igazgató beszélt arról is, hogy a Fővárosi Nagycirkusz a nyár folyamán az Atlantisz gyermekei műsor kivonatával Tokajban és Szarvason is fellép, a fővárosi intézményben pedig augusztusig ezzel a programmal, szeptembertől pedig új előadással várja majd a látogatókat.


Skrevet av: krajcso, 2016. június 19. vasárnap 20:31:52 | LAN_THEME_20

Vádat emeltek egy tanárnőt és családgondozót bántalmazó kondorosi férfi ellen

Gyula, 2016. június 15., szerda (MTI) - Vádat emeltek azzal a férfival szemben, aki bántalmazott egy tanárt és egy családgondozót tavaly Kondoroson, a gyermekét pedig megverte és elhanyagolta - tájékoztatta a Békés Megyei Főügyészség szerdán az MTI-t.

A közleményben azt írták, az 59 éves, alkoholfüggőségben szenvedő, büntetlen előéletű, Békés megyei férfi a múlt év végén ittas állapotban odalépett a helyi kollégiumba tartó diákcsoporthoz, majd felszólította a 13 éves fiát, hogy lépjen ki a sorból és menjen haza. A tanulókat kísérő tanárnő közölte vele, hogy láthatóan ittas, ezért nem engedi vele haza a gyereket. Erre az apa a kollégiumig kísérte a csoportot, miközben ütésre emelt kézzel fenyegette, szidalmazta a pedagógust.
A férfi az élettársa halálát követően, 2015 februárjától egyedül nevelte a gyereket, akit elhanyagolt, a fiú ruházata ápolatlan, személyes higiéniája megkérdőjelezhető volt, abban a ruhában aludt, amit napközben viselt. Előfordult, hogy a gyerek szemtanúja volt annak, ahogy apja ittas állapotban magatehetetlenül feküdt a földön. A férfi legalább egyszer úgy megütötte, hogy az arcán véraláfutás keletkezett.
Emiatt a szarvasi gyámhivatal december 4-én kiemelte a gyereket a vádlott háztartásából. A férfi a gyámhivatali tárgyalás követően, de még aznap ittasan ismét odament a korábban inzultált pedagógushoz az utcán és nekilökte egy épület falának.
Miután a férfi tudomást szerzett arról, hogy nyomozás indult ellene, idén márciusban a kondorosi családsegítő szolgálat épületébe ment, ahol ordibált az egyik családgondozóval és gyilkossággal fenyegette meg, illetve megütötte a feljelentés miatt.
A Békés Megyei Főügyészség az előzetes letartóztatásban lévő férfit közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntettével, könnyű testi sértés és zaklatás vétségével, valamint kiskorú veszélyeztetése bűntettével vádolja.
Az ügyészség végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozta, valamint azt, hogy a bíróság szüntesse meg a szülői felügyeleti jogát.
Az eljárás a Szarvasi Járásbíróságon folytatódik.

Skrevet av: krajcso, 2016. június 19. vasárnap 20:31:10 | LAN_THEME_20

Három premierrel készül az új évadra a Játékszín

Budapest, 2016. június 14., kedd (MTI) - Három premierrel, a Kölcsönlakás, az Életrevalók és Az eastwicki boszorkányok bemutatójával készül 2016/17-es évadjára a Játékszín.

Az új évadot bemutató keddi sajtótájékoztatón Bank Tamás, a Játékszín igazgatója elmondta, hogy Ray Cooney és John Chapman Kölcsönlakás című vígjátékát december 10-én láthatja először a közönség Kapitány Iván rendezésében. A darab főbb szerepeit Dobó Kata, Lévay Viktória, Debreczeni Csaba, Lengyel Tamás, Szulák Andrea, Erdélyi Timea, Molnár Áron, Klem Viktor és Szabó Erika játsszák.
A nagy sikerű Életrevalók című könyv és film színházi feldolgozása március negyedikén mutatkozik be először magyar színpadon Horgas Ádám rendezésében, aki egyben a darab írója és zeneszerzője is. A produkció két főszereplője Hirtling István, valamint a békéscsabai Vadász Gábor.
Horgas Ádám szerint az Életrevalók című francia mozi azért válhatott kultuszfilmmé, mert nagyon húsbavágó témát boncolgat, az elfogadást. A gazdag és művelt mozgássérült arisztokrata, valamint a fiatal, külvárosi bevándorló különös barátságának története a roma kultúrába ágyazva jelenik meg a színpadon.
Az Életrevalók bemutatójáról szólva Bank Tamás kiemelte, a teátrum nagy odafigyelést tanúsít a társadalmi-lélektani kérdéseket felvető színművek iránt, ezt bizonyítja a repertoárján szereplő Acélmagnóliák és a Virágot Algernonnak is.
A harmadik premier rendezője Bagó Bertalan, aki Az eastwicki boszorkányok című darabot állítja színpadra, ezt április 21-én láthatják a nézők. John Updike regényéből Tasnádi István készít adaptációt, amelyben az emberi kapcsolatok kerülnek a középpontba.
Bagó Bertalan, a sajtótájékoztatón levetített videoüzenetében abszurd, furcsa, pszichedelikus történetként aposztrofálta a darabot, amely nagyon mély tanulságokkal bír. Mint hozzátette, rendezőként az erotika mélyebb megfogalmazására fog törekedni. A darab főbb szerepeiben Gáspár Sándort, Pokorny Liát, Parti Nórát és Lévay Viktóriát láthatja a közönség.
Bank Tamás a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a nyári hónapokban a társulat Kaposváron, Gyulán, Debrecenben, Balatonföldváron, Tihanyban és Szarvason lép fel.
A Játékszín 2015/16-os, negyedik évadáról kiemelte: sikeres év van mögöttük, és, bár egyelőre nem szolgálhat pontos adatokkal, annyi biztos, hogy június 14-ig 361 előadást tartottak és június 10-ig 101 ezer fizető nézőjük volt. Vidéken 48 előadást bonyolítottak le, ami további 17 ezer 577 nézőt jelent, így a július 10-i évadzáráskor várhatóan elérik a 130-140 ezres nézőszámot. Mint hozzátette, a jelen állás szerint 99,38 százalék a színház kihasználtsága.
A jövőről szólva elmondta, jelenleg új menedzsment felépítésén dolgoznak és ősztől a színház arculatának megváltoztatásába is belekezdenek. Az új évadban folytatják a már megkezdett projekteket: a Játékszín Galéria és Bock Színpad is nagyobb szerephez jut.
A tavaly megkezdett együttműködés a villányi Bock Pincével sikeresnek bizonyult, így hosszú távú stratégiai együttműködést kötöttek. Ennek részeként a színház kávézójában található Bock Színpadot olyan közösségi hellyé alakítják, ahol kulturális programokkal, pódiumbeszélgetésekkel és a társulat művészeink előadóestjeivel fogják várni a közönséget.
Az igazgató szerint a jelenleg játszott darabokat tovább viszik a következő évadra és a Játékszín is megpróbálkozik egy új játszóhellyel, amelynek részleteiről várhatóan az évadnyitón fognak beszámolni.

Skrevet av: krajcso, 2016. június 19. vasárnap 20:30:21 | LAN_THEME_20

szerda 25 május 2016
Lezárt ügy: tíz lopás, egy gyanúsított


Békés Megyei Rendőr-főkapitányság
2016. május 25. 14:52
Közterekről kerékpárokat, házakból különböző dolgokat, háziállatokat lopott egy férfi Szarvason. A rendőrök elfogták, előzetes letartóztatásban van.
Tíz lopás elkövetésével gyanúsítható férfi ellen javasol vádemelést a Szarvasi Rendőrkapitányság. A 30 éves szarvasi F. Lajos az elmúlt fél évben szarvasi közterekről hét kerékpárt lopott el. Emellett 2015 novemberében betört egy lakatlan házba, ahonnan bútorokat, ruhákat és tűzifát vitt el. Két hónappal később, 2016. január 28-án a nyomozás adatai szerint két bűncselekményt is elkövetett. Szarvason, a Kodály Zoltán utcában egy házból két televíziót, edénykészletet és készpénzt, majd szintén Szarvason, egy Martinovics utcai ház udvaráról 50 baromfit lopott el.

A Szarvasi Rendőrkapitányság rendőrei F. Lajost 2016. január 28-án fogták el. A rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya lopás bűncselekmények elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított ellene büntetőeljárást és kezdeményezte előzetes letartóztatását, amelyet a Szarvasi Járási Ügyészség indítványára a Békéscsabai Járásbíróság 2016. január 31-én elrendelt.

Az eljárás során a rendőrök a lopott dolgok egy részét megtalálták a gyanúsítottnál, lefoglalták és visszaadták a tulajdonosoknak. A nyomozást a Szarvasi Rendőrkapitányság 2016. május 24-én lezárta és az ügy iratait a gyanúsított ellen vádemelési javaslattal küldte el a Szarvasi Járási Ügyészségre.

Skrevet av: krajcso, 2016. május 25. szerda 15:22:17 | LAN_THEME_20

szerda 04 május 2016
Egy elemzés szerint a magyar fiatalok 15 százaléka vásárol hamis terméket az interneten


Budapest, 2016. május 4., szerda (MTI) - A magyar fiatalok 15 százaléka vásárolt szándékosan hamisított árucikket 2015-ben, meghaladva a 12 százalékos uniós átlagot - közölte a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalának (EUIPO) elemzésére hivatkozva.

Az összegzés szerint a listát Görögország vezeti 24 százalékkal, amelyet Észtország és Ciprus követ 22, illetve 20 százalékkal, majd Szlovénia, Spanyolország 19 százalékkal. Magyarország a középmezőnyben foglal helyet.
Uniós szinten a megkérdezettek 64 százaléka általában ruhákat és kiegészítőket vesz, szándékosan hamis terméket a vásárlók 46 százaléka. A válaszadók 46 százaléka lábbeliket szerzett be online, közülük 33 százalék vásárolt hamisat.
A jelentés szerint a megkérdezettek 58 százaléka az alacsonyabb ár miatt vásárolja meg két termék közül a hamisat, 30 százalékuk nem fordít erre figyelmet, valamivel több mint ötödük pedig azért, mert nem érez különbséget az eredeti és a hamis árucikk minősége között.
A HENT közleményében hangsúlyozta, hogy a hamisított termékek nemcsak a fogyasztót károsítják meg a minőség, a termék élettartam vagy az egészségvédelem szempontjából, hanem komoly negatív gazdasági hatásokkal is járnak, amennyiben a gyártók termelési és beruházási tevékenységének csökkenéséhez, munkahelyek megszűnéséhez vezetnek. A hatékony megelőzés érdekében szükség van a magyar hatóságok aktív közreműködésére és az egységes uniós fellépésre - írták.

Skrevet av: krajcso, 2016. május 04. szerda 13:52:01 | LAN_THEME_20

Enyhén csökkent a magyar iskolákba beíratott gyerekek száma a Felvidéken

Starovic Tibor, az MTI tudósítója jelenti:
Pozsony, 2016. május 4., szerda (MTI) - A nem véglegesített beiratkozási adatok szerint enyhén csökkent, a szeptemberben beiratkozókkal együtt azonban várhatóan szinten marad idén a magyar tannyelvű általános iskolákba beíratott gyerekek száma a Felvidéken - közölte Jókai Tibor, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének (SZMPSZ) elnöke szerdán az MTI-vel.

A Felvidéken - ahol az idén a korábbi éveknél némileg később, áprilisban tartották az iskolai beiratkozást - a 2016-2017-es tanévre, 3402 leendő elsőst írattak be szüleik magyar tannyelvű oktatási intézménybe - derült ki az SZMPSZ statisztikáiból. Ez a szám némileg alacsonyabb, mint egy évvel korábban, amikor 3575 elsőssel kezdhettek a magyar iskolák, de még nem számít véglegesnek, mert az adatok a szeptemberi tanévkezdésig - a késve beiratkozókkal - még módosulhatnak.
"Elsőre csalódásnak tűnik, hogy az idén nem sikerült átlépnünk a 3500-as lélektani határt, de látni kell, hogy a végeredmény szeptemberig még változni fog" - mondta Jókai Tibor. Kifejtette: tapasztalataik azt mutatják, hogy főként a hátrányos helyzetű régiókban, és azon belül a nehezebb szociális helyzetű családok esetében gyakori, hogy csak később - időnként csak szeptemberben - íratják be gyerekeiket az iskolákba. Hozzátette: feltételezésük szerint idén ezt a jelenséget az is erősíthette, hogy a közoktatási törvény módosítása miatt, nem a megszokott időben, hanem áprilisban tartották az iskolai beiratkozásokat.
A 258 felvidéki magyar általános iskolába idén beíratott leendő elsősök számának alakulása az egyes régiók szerint jelentős eltéréseket mutat. Míg a magyarok által is lakott járások egy részében emelkedett, addig másokban csökkent ez a szám. A statisztikák azt mutatják, hogy míg az olyan még tömb-magyar lakosságú régiókban mint a dunaszerdahelyi vagy a komáromi járás, inkább a leendő elsősök számának emelkedése volt megfigyelhető, addig a magyar szórványvidékeket is magába foglaló nyitrai és besztercebányai megyékben inkább ezzel ellentétes volt a trend. A pozsonyi megyében enyhén emelkedett a létszám, ellenben Kassa megyében érezhetően csökkent a beíratottak száma.
A felvidéki magyar tannyelvű általános iskolákba beíratott gyerekek száma a korábbi érzékelhető csökkenés után az elmúlt négy-öt évben stabilizálódott, tavaly enyhe mértékben javult a helyzet, az idén - a késve beiratkozókat is beleszámolva - várhatóan szinten marad a magyar elsősök száma.

Skrevet av: krajcso, 2016. május 04. szerda 13:50:50 | LAN_THEME_20

Szerbiai választások - Megismétlik a voksolást 15 helyen, változhat a mandátumok elosztása


Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti:
Belgrád, 2016. május 4., szerda (MTI) - Tizenöt helyen ismétlik meg a szerbiai előre hozott parlamenti választásokat szerdán, a választásra jogosult mintegy 20 ezer állampolgár pedig az eddigi előzetes eredményeket is jelentősen megváltoztathatja.

Az április 24-i parlamenti választásokon a legtöbb szavazatott a jobbközép Szerb Haladó Párt (SNS) szerezte meg, rajta kívül az előzetes eredmények alapján további tíz párt jutott be a 250 fős törvényhozásba. Aleksandar Vucic, a SNS elnöke közölte, hogy a kormány várhatóan már június elején megalakul.
A szavazatok 99,82 százalékos feldolgozottsága mellett a jobboldali Szerbiai Demokrata Párt (DSS) és a Dveri mozgalom koalíciója 4,99 százalékon áll, ami 0,01 százalékkal a bejutási küszöb alatt van. Ez azt jelenti, hogy a szerdai voksok akár be is juttathatják őket a parlamentbe, ahol 13 helyet szerezhetnek. Ugyanakkor csupán kicsivel lépte át az 5 százalékos küszöböt a Boris Tadic volt államfő vezette hárompárti koalíció, amely a szavazatok 5,02 százalékát szerezte meg, tehát ők akár ki is eshetnek.
A szavazóhelyek 20 óráig tartanak nyitva, a választási bizottság szerda késő estére jelentette be az előzetes eredményeket, a választás végeredményeit pedig várhatóan már másnap, de legkésőbb péntekig közlik.
A parlamentbe a megszokottól több kisebbség párt került be: két bosnyák, egy albán, egy szlovák és egy magyar.


Skrevet av: krajcso, 2016. május 04. szerda 13:50:04 | LAN_THEME_20

Június közepén indul az évad a Szarvasi Vízi Színházban

Szarvas, 2016. április 15., péntek (MTI) - A Légy jó mindhalálig című musicallel nyitja hatodik évadát június 17-én a Szarvasi Vízi Színház. Idén nyáron többek között olyan előadások láthatóak, mint a Boeing, Boeing, a Hello Dolly, A vörös bestia, az Álmos legendája vagy az Omega-musical, a Gyöngyhajú lány balladája.

A színház szakmai felügyeletét ellátó Békéscsabai Jókai Színház közleményben arról tájékoztatta az MTI-t: a műsor összeállításánál arra törekedtek, hogy szinte minden műfaj teret kapjon a csaknem ezer ember befogadására alkalmas, a Holt-Körös partján elhelyezkedő teátrumban. Így lesz operett, táncjáték, próza, musical, koncert, mese, cirkuszművészet.
A teátrum első évadától nagy sikerrel fut a Magyarországon egyedülálló Vers a víz fölött, valamint Dal a víz fölött programsorozat, amely idén kiegészül a Film a víz fölött sorozattal, melyben a magyar mozi ünnepelt színészeivel találkozhat a közönség.
Az idei évadban is lesznek akadálymentesített előadások, a Légy jó mindhalálig és az Egerek című előadásokat jeltolmácsolással és audionarrációval játsszák, emellett egy verses estet színházi jeltolmács segítségével igyekszenek a hallássérülteknek is közösségi élménnyé tenni.
Teret kap a Halló(k) itt vagyunk! fesztivál, ahol siketek és nagyothallók, valamint a Jókai Színház Színitanházának hallgatói közösen viszik színre a Rómeó és Júlia című klasszikust, amelyben Júliát egy hallássérült lány játssza. A Szarvasi Vízi Színházban kiemelt feladat a cigány nemzetiség gazdag kultúrájának, tehetségének bemutatása a nagyközönség számára, ezért tűzik műsorra az első roma musicalt, a Somnakajt.
A házigazda, a szarvasi Cervinus Teátrum ismét összművészeti fesztivált rendez július 15-től 24-ig. A szlovák nemzetiségi kultúrát is képviselő teátrum kínálatában szerepel többek között a Szigorúan tilos című szlovák színmű, a Lili bárónő operett, a Cyrano de Bergerac című dráma a Garabonciás Színtársulat előadásában, a Jancsi és Juliska mesebalett vagy a Gombóc Artúr, a nagy utazó című zenés meseutazás. Fellép a Tótkomlósi Fúvószenekar, emellett Úgy élni mint a fák (50 év) címmel jubileumi koncertet ad a Csík Zenekar vezetője és barátai - tájékoztatta az MTI-t Szigeti Anna sajtóreferens.
A cirkuszművészet jegyében július 27-én fellép a Vízi Színházban a Recirquel Újcirkusz Társulat, augusztus 1-jén pedig a Fővárosi Nagycirkusz rendez cirkuszmisszió fesztivált.
Ebben a szezonban is sor kerül a Magyar Teátrum Nyári Fesztiválra, ahol a Magyar Teátrumi Társaság tagszínházai mutatkoznak be előadásaikkal. Az egri Gárdonyi Géza Színház a Charley nénjét, a Magyar Zenés Színház a Mágnás Miskát, a kecskeméti Katona József Színház a Boeing, Boeing című darabot, a Turay Ida Színház a Hello, Dolly!-t!, az Újszínház pedig A vörös bestia című művet adja elő. A Békéscsabai Jókai Színház a Légy jó mindhalálig mellett a Vesztegzár a Grand Hotelben, az Egerek, a Monte Cristo grófja és a Kövérkirály darabokkal képviselteti magát.
A részletes program a www.viziszinhaz.hu honlapon érhető el.

Skrevet av: krajcso, 2016. május 04. szerda 13:48:16 | LAN_THEME_20

szerda 13 április 2016
Soltész: a nemzetiségek erősödése Magyarországot is erősíti


Szarvas, 2016. április 13., szerda (MTI) - A Magyarországon élő tizenhárom őshonos nemzetiség megerősödése Magyarországot is erősíti, és az állam anyaországokkal való kapcsolatát is javítja - mondta Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár szerdán Szarvason.

Soltész Miklós a Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Kara által szervezett nemzetiségi oktatási konferencián elmondta: az elmúlt hat évben két és félszeresére, 3,2-ről 8 milliárd forintra nőtt a kormány által a nemzetiségek támogatására fordított összeg nagysága.
A nemzetiségi önkormányzatok által fenntartott oktatási intézmények száma ötszörösére, az ezekben tanuló diákok száma háromszorosára nőtt - tette hozzá.
Az államtitkár kifejtette: tíz országos nemzetiségi önkormányzat 2010-ben tizenkét intézményt tartott fenn, ma pedig hatvanat. A német nemzetiségi önkormányzat hét helyett harmincötöt, a szlovák három helyett hatot tart fenn, a román pedig 2010-ben egyetlen intézményt sem tartott fenn, ma viszont már hatot működtet. A tanulók száma a 2010-es 3100-ról mostanra 9 ezerre emelkedett.
Soltész Miklós szerint "óriási dolog", hogy ha nyolc szülő kéri a nemzetiségi oktatást, akkor a kormány - a nemzetiségi önkormányzatokkal együttműködve - megvalósítja azt.
Közölte: a kormány a szószólói rendszer létrehozásával az ország irányításába is mind jobban be kívánja vonni a nemzetiségeket. Kérte a konferencián jelen lévő szlovák és román főkonzultól, hogy lehetőségeik szerint segítsék a magyar nemzetiségi oktatást a saját országukban is.
Úgy fogalmazott: a "vadliberalizmus hitet és értékeket elutasító irányzatával és a keleti kultúrát Európára erőltető tömegekkel szemben" csak közösen lehet felvenni a küzdelmet.
Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök, a Gál Ferenc Főiskolát fenntartó katolikus egyházmegye vezetője köszöntőjében hangsúlyozta: a többségi nemzethez tartozó identitás mellett a kisebbségi identitás erősítheti az egyént, és ha ehhez keresztény identitás is társul, azzal az egész társadalom lesz gazdagabb. Közölte, az európai identitás a nem hívő keresztény identitásra alapul. Hozzátette, ők intézményfenntartóként az említett hármas identitást szeretnék erősíteni az emberekben.
A Gál Ferenc Főiskola 2012 óta ötödik alkalommal rendezi meg a nemzetiségi pedagógusi pálya új kihívásairól szóló konferenciát azért, hogy a német, a szlovák és a román nemzetiségi képzését közelebb hozza az ország és a régió nemzetiségeihez. Békés megyében harminc oktatási intézményben folyik nemzetiségi oktatás.


Skrevet av: krajcso, 2016. április 13. szerda 19:13:27 | LAN_THEME_20

A népszavazási törvény módosításáról vitáznak ma a képviselők

OGY - A népszavazási törvény módosításáról vitáznak ma a képviselők

Budapest, 2016. április 13., szerda (MTI) - Az Országgyűlés mai ülésén kezdődhet általános vita a népszavazási törvény módosításáról szóló javaslatról, amely lehetővé tenné a párhuzamos aláírásgyűjtést az azonos témájú kérdésekben.

Az ülésnap reggel 9 órakor kezdődik, a napirenden összesen hat előterjesztés szerepel, a népszavazási törvény változtatására vonatkozó előterjesztés a másodikként kerülhet terítékre.
Trócsányi Lászó igazságügyi miniszter indítványának alapját a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) és a Nemzeti Választási Iroda javaslatai képezik, és a párhuzamos aláírásgyűjtés lehetővé tételével megszüntetné a korai versengést a népszavazás kezdeményezésekor.
A kormány kezdeményezésére általános vita kezdődhet továbbá a fogyasztóvédelmi-, a posta-, a hírközlési- és a hulladéktörvény módosításairól is.
Az Országgyűlés kéthetes ülése hétfőn, a tavaly kialakított munkarendnek megfelelően kérdésekkel és azonnali kérdésekkel ér véget.

Skrevet av: krajcso, 2016. április 13. szerda 09:49:33 | LAN_THEME_20

Jobbik: ne lehessen fél év elteltével módosítani a vagyonnyilatkozatot!

Budapest, 2016. április 13., szerda (MTI) - A Jobbik azt kezdeményezi, hogy a leadást követő fél év elteltével már ne legyen lehetőség a képviselői vagyonnyilatkozatok módosítására.

Kulcsár Gergely, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján ismertette: határozati javaslatuk szerint mandátumvesztéssel járna, ha valaki ezen az intervallumon túl javítja a bevallását, a fél éven belüli módosítás pedig bírságot vonna maga után.
A jobbikos politikus a kezdeményezést azzal magyarázta, hogy Tiba István fideszes országgyűlési képviselő idén áprilisban módosította a 2012-es vagyonnyilatkozatát, miután egy perben kiderült, hogy ötmillió forint baráti kölcsönt kapott, amit vissza is fizetett. Kulcsár Gergely úgy értékelt: ha ennyi idő után is lehet változtatni, akkor a bevallás semmit sem ér.

Skrevet av: krajcso, 2016. április 13. szerda 09:46:40 | LAN_THEME_20

Oldal:  [1] 2 3 ... 40 41 42

Kiürítik az orosházi kórházat krajcso @ (márc 18 : 12:54) (Egyéb)

Hírkategóriák


Ez az oldal e107 portál rendszert használ, és a GNU GPL licensz alatt lett kiadva.
{THEMEDISCLAIMER}