KRAJCSOVICZ MIHÁLY HONLAPJA
 
szombat 23 november 2019
Átszervezik a szarvasi agrárkart, már nem hirdetnek új képzéseket


Békéscsaba, 2019. november 21., csütörtök (MTI) - Öntözési és vízgazdálkodási intézetként működik tovább a Szent István Egyetem (SZIE) szarvasi telephelyű agrár- és gazdaságtudományi kara, feladata a kutatás és a továbbképzések szervezése lesz, graduális képzést a 2020-2021-es tanévben már nem indítanak - tájékoztatta csütörtökön az egyetem az MTI-t.

A közleményben azt írták, hogy az intézet 2020 februárjától közvetlenül a rektor irányítása alá tartozik majd. A szarvasi hallgatók tanulmányaikat a Szent István Egyetemen fejezhetik be, vagy kifutó rendszerben Szarvason, vagy választásuk szerint Gödöllőn.
Az intézet elsődleges feladata ezentúl agronómiai, biológiai, ökológiai, talajtani és környezettudományi témájú felnőttképzések és szakirányú továbbképzések szervezése, továbbá kutatás-fejlesztés a mezőgazdasági vízgazdálkodás és öntözés területén.
Az átszervezés hátterében a SZIE újrapozícionálása áll - közölték -, célul tűzték ki, hogy az intézmény megfeleljen a 21. századi kutatóegyetemi elvárásoknak, és már középtávon a világ száz legjelentősebb agrárorientációjú felsőoktatási intézménye közé kerüljön. Ezért a szenátus október 30-ai döntése értelmében az egyetem oktatást-kutatást végző szervezeti egységei intézeti struktúrában folytatják tevékenységüket.
A közlemény szerint országos tendencia a felsőoktatásba jelentkezők számának folyamatos csökkenése, ami különösen igaz az agrárképzésekre, ennek ellenére az elmúlt években a SZIE campusainak fenntartási költségei nem változtak, és ez egyre nagyobb terhet ró az intézményre. A kapacitások racionálisabb kihasználásával nemcsak a szarvasi kar, hanem az egész SZIE hatékonysága növelhető - jelezték.
A SZIE korábban a Szeged-Csanádi Egyházmegye által fenntartott Gál Ferenc Főiskolának adta át a békéscsabai gazdasági, valamint a gyulai egészségügyi-szociális kart.


Skrevet av: krajcso, 2019. november 23. szombat 05:20:37 | LAN_THEME_20

csütörtök 07 november 2019
Cigarettacsempész bűnbandát számoltak fel Szabolcsban


Nyíregyháza, 2019. november 7., csütörtök (MTI) - Mintegy 25 millió forint értékű csempészett cigarettát, technikai eszközöket és járműveket foglalt le egy rajtaütésben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) - közölte a hatóság sajtóreferense csütörtökön az MTI-vel.

Simon Béla elmondta, a NAV éjszaka csapott le a csempészekre, amint éppen 17 ezer doboz adózatlan dohányárut szállítottak. A szállítás módja a pénzügyi nyomozókat is meglepte, a bűnözők egy terepjárót málháztak fel a cigarettával, az autó tetején és oldalán helyezték el a gondosan összecsomagolt csempészáru.
A csempészeknél tartott házkutatáson újabb nagy mennyiségű adózatlan cigaretta, hőkamera, valamint kézi adó-vevő készülék is előkerült - ismertette.
Az illegális dohányárut, a szállításhoz használt járművet és az eszközöket lefoglalták, a NAV jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt indított nyomozást. Az ügyben három férfit hallgattak ki gyanúsítottként.

Skrevet av: krajcso, 2019. november 07. csütörtök 13:43:29 | LAN_THEME_20

Fölszállott a páva - Az első élő adással folytatódik a műsor pénteken


Budapest, 2019. november 7., csütörtök (MTI) - Az első élő adással folytatódik a Fölszállott a páva idei gyerekévada, péntek este tizenkét produkciót láthatnak a nézők.

A Duna Televízióban 19 óra 30 perctől sugárzott műsorban a gyerekek ezúttal is négy kategóriában - énekes szólisták és énekegyüttesek; hangszeres szólisták és zenekarok; táncos szólisták és táncospárok; néptáncegyüttesek - mérhetik össze a tudásukat. Az előző évekhez hasonlóan 48 produkció áll a Fölszállott a páva színpadára, karácsony előtt pedig kiderül, kik lesznek a kategóriák legjobbjai és ki lesz 2019-ben a nézők kedvence.
Az első élő adásban a táncos szólisták és táncospárok között
Molnár Szabolcs (Debrecen), Kristóf Áron (Dernő, Felvidék), valamint Dudás Lili és Kispál Domonkos (Jászberény) mutatkozik be.
A táncegyüttesek közül a szombathelyi Vasi Kislegényczéhet, a badacsonytördemici Tördemic Néptáncegyüttes Pörge csoportját, valamint a budapesti Kis Kincső Néptáncegyüttest láthatják a nézők.
Az énekes szólisták és énekegyüttesek kategóriájában a Kisrügy énekegyüttes (Székesfehérvár), Szász Csanád László (Körtvélyfája, Erdély) és a Tulipános Tilinkó (Pécs) lép színpadra.
A hangszeres szólisták és zenekarok közül az Ördöngös Népzenetanoda (Komárom), Nagy Benedek (Budapest) és Merkovity Anna (Temerin, Vajdaság ) adja elő produkcióját.
A zsűri tagja Sebestyén Márta, Kossuth-díjas népdalénekes; Salamon Beáta előadóművész, népi hegedű tanár, a népművészet ifjú mestere, a Magyar Arany Érdemkereszt birtokosa; Kocsis Enikő Harangozó-díjas koreográfus, táncművész, a Szentendre Táncegyüttes, a Győri Lippentő és a Fitos Dezső Társulat művészeti vezetője; Eredics Gábor Kossuth-díjas népzenész, akadémikus, a Vujicsics Együttes vezetője, a Zeneakadémia tanára; Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas koreográfus, táncművész, A Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti igazgatója, a Honvéd Együttes igazgatója.
A műsorban egy különleges produkciót, a Csillagkaput is láthatják a nézők az Alba Regia Táncegyüttes Pulutyka csoportja, a Parapács Zenekar, a debreceni Kispendely Énekegyüttes és Novák Péter közreműködésével.
A MTVA és a Hagyományok Háza, valamint szakmai partnere, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület népzenei és néptáncos tehetségkutatóját idén is Morvai Noémi és Novák Péter vezeti.


Skrevet av: krajcso, 2019. november 07. csütörtök 13:42:44 | LAN_THEME_20

Csaknem 50 ezer forintot szánnak karácsonyi ajándékokra az internetezők az idén egy felmérés szerint

Budapest, 2019. november 7., csütörtök (MTI) - A tavalyi 41 ezer forint helyett az idén már átlagosan 48 400 forintot terveznek karácsonyi ajándékokra költeni az aktív internetezők, ami több mint 20 ezer forinttal haladja meg a négy évvel ezelőtti keretet - derül ki az Árukereső.hu és a GKI Digital éves közös kutatásából.

A hazai internetező felnőtt lakosság körében végzett felmérés szerint idén átlagosan nyolc ember megajándékozását tervezik a karácsonyra készülődők.
Az MTI-hez eljuttatott összefoglaló szerint már a rendelés előtti tájékozódásban is megelőzi az internet az olyan hagyományos csatornákat, mint a bolti nézelődés, vagy az akciós újságok és egyéb hirdetések, reklámok böngészése. Újdonság, hogy a világhálón belüli tájékozódási források között idén az ár-összehasonlító oldalak használata lett a legkedveltebb megoldás a vásárlás előtti tájékozódás és termékkeresés során, ezeket a válaszadók 74 százaléka veszi igénybe.
A magyar netezők 80 százaléka ezúttal is tervez belföldi webáruházból rendelni, de 18 százalékuk a külföldi rendelés lehetőségét sem veti el, átlagosan 14 ezer forintot szánva erre. A hagyományos beszerzési módot választók 54 százaléka bevásárlóközpontokban, 29 százaléka szaküzletekben, illetve boltokban vesz ajándékokat. A külföldi rendelésekben élen járnak a férfiak, plázákban viszont szívesebben vásárolnak a nők, illetve a fiatalok és a nyugdíjasok.
Az internetezők 21 százaléka már októberben nekilátott az ajándékok beszerzésének. A válaszadók 39 százaléka nem köti ezt a folyamatot konkrét időszakhoz, inkább a megfelelő akciókra várnak.
Az ajándékok között továbbra is a ruházati cikk, a szépségápolási termék, kozmetikum, valamint a játék a három legnépszerűbb termékkategória.
A kutatást az Árukereső.hu megbízásából a GKI Digital készítette el 2019 októberében. A felmérés online adatfelvétellel készült, 3056 fős válaszadói minta alapján

Skrevet av: krajcso, 2019. november 07. csütörtök 13:41:45 | LAN_THEME_20

kedd 29 október 2019
Megépítették a világ legnagyobb, ember szállítására alkalmas merülő járművét


Peking, 2019. október 29., kedd (MTI) - Kína megépítette a világ legnagyobb, ember szállítására alkalmas mélytengeri merülő járművét - olvasható a China Daily kínai pártlapban.

A saját fejlesztés alapján készült kabin egyszerre három embert képes 10 ezer méternél is mélyebbre szállítani.
A Kínai Tudományos Akadémia fémkutatással foglalkozó intézete kutatóinak hétfői nyilatkozata szerint a titánötvözetből készült jármű a legnagyobb beltérrel és szállító kapacitással bír a vetélytársai között.
A gömb formájú kabinnak, amely már túlesett a hidrosztatikusnyomás-teszteken, három megfigyelő ablaka van. Mivel az átmérője kevesebb mint két méter, a legénység tagjai ülve, vagy guggolva utazhatnak csak benne.
Üzemképes állapotában a jármű le tud majd merülni a Csendes-óceánban található Mariana-árokba is, ahol a legénység kutatásokat végezhet.
Kína nem először végezne kutatásokat a Föld legmélyebb pontján: 2012 júniusában a távol-keleti ország első utasszállító merülője kategóriájában világrekordot döntve 7062 méter mélységig ereszkedett az árokban. Kína ezzel az Egyesült Államok, Oroszország, Franciaország és Japán után ötödikként küldött embereket az óceán mélyére, és a tengerfenék 99,8 százalékának feltérképezésére képes.
Becslések szerint az újonnan épített kabin teljes útideje a 10 órát is meghaladhatja - ennyi idő alatt ereszkedik le és jön fel újból a 10 ezer méter alatti mélységből, ami komoly mentális és fizikai tehertételt jelent majd a legénység tagjai számára.

Skrevet av: krajcso, 2019. október 29. kedd 14:53:14 | LAN_THEME_20

Halottak napja - Változik a vonatok menetrendje a hét végén


Budapest, 2019. október 29., kedd (MTI) - Változik a vonatok menetrendje a hosszú hétvége miatt: csütörtökön a pénteki, november 1-jén a szombati, 2-án az ünnepnapi, 3-án pedig a szokásos vasárnapi menetrend szerint járnak a vonatok - közölte a Mávinform kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a MÁV a négynapos hétvégén ötszázezer utasra számít, ezért a vasúttársaság a lehetőségekhez mérten plusz kocsikat kapcsol az InterCity vonatokhoz, vasárnap pedig Nyíregyházáról Debrecenen át Budapestre "Televonatot" is indít, amely más állomásokon nem áll meg, így jóval gyorsabban ér a fővárosba.
A vasúttársaság a pénztárak előtti sorban állás elkerüléséért azt javasolja az utasoknak, hogy a menetjegyet váltsák meg interneten vagy a mobilos applikációban, ahol 10 százalékkal olcsóbbak a jegyek.
A szokásos kedvezmények a hosszú hétvége alatt is érvényesek. A 26 éven aluliak - de már nem tanulók - 33 százalékos kedvezménye november 3-án éjfélig vehető igénybe - olvasható a közleményben. Bővebb tájékoztatás a www.mavcsoport.hu honlapon található.


Skrevet av: krajcso, 2019. október 29. kedd 14:50:51 | LAN_THEME_20

Tizenöt kiló kábítószert találtak egy szerb férfi autójában Tompánál


Budapest, 2019. október 29., kedd (MTI) - Több mint tizenöt kilogramm kábítószergyanús anyagot találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei egy 52 éves szerb férfi autójában pénteken Tompánál - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata kedden a rendőrség honlapján.

A pénzügyőrök az autó pótkerekében marihuánát, az üzemanyagtartályban 21 csomag zöld növényi törmeléket találtak, azokat lefoglalták. A kábítószer feketepiaci értéke meghaladja a 31 millió forintot - írták a közleményben.
Az ügyben az eljárást - a szerb gyanúsított őrizetbe vétele mellett - a rendőrség folytatja.

Skrevet av: krajcso, 2019. október 29. kedd 14:50:18 | LAN_THEME_20

Holttestet találtak egy kigyulladt sarkadi lakóházban

Gyula, 2019. október 29., kedd (MTI) - Kigyulladt egy lakóház hétfő éjjel Sarkadon, a tűzben felrobbant egy gázpalack. A tűzoltók a törmelékek alatt egy holttestet találtak - tájékoztatta a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője kedd reggel az MTI-t.

Gombos Erik elmondta: a tűz a konyhában keletkezett, a lángok a tetőre is átterjedtek. A tűzoltók az égő épületből kihoztak két gázpalackot, egy harmadik azonban már korábban felrobbant.

Skrevet av: krajcso, 2019. október 29. kedd 08:50:29 | LAN_THEME_20

kedd 28 május 2019
Országszerte heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat


Budapest, 2019. május 27., hétfő (MTI) - A várható heves zivatarok veszélye miatt az egész országban első- és másodfokú figyelmeztetéseket adott ki keddre az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az MTI-hez hétfőn eljuttatott veszélyjelzésük szerint Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére adták ki a másodfokú figyelmeztetést zivatarveszély miatt. Az ország többi területére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.
Emellett Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére a felhőszakadás veszélye miatt is kiadták az elsőfokú figyelmeztetést.
Azt írták: előbb inkább a délkeleti területeken, majd keddre virradóra már a középső országrészben is kialakulhatnak intenzívebb zivatarok felhőszakadásszerű csapadékkal és viharos széllel.
Kedd reggeltől már sokfelé várhatók a záporok mellett zivatarok is, amelyeket viharos (60-80 kilométer/órás, elsősorban keleten akár ennél is erősebb) szél kísérhet. Főként a keleti megyékben felhőszakadás is várható, rövid idő alatt helyenként 20-30 milliméter csapadékkal és jégesővel (keleten akár nagyobb jégdarabokkal). Kedd késő délutántól lassan alábbhagy majd a csapadék - tették hozzá.
Az előrejelzés szerint a hőmérséklet hajnalban 11-16 Celsius-fok között, napközben 20-26 fok között alakul.


Skrevet av: krajcso, 2019. május 28. kedd 05:36:49 | LAN_THEME_21

A Brexit Párt győzött, a Liberális Demokraták előretörtek, a konzervatívok megsemmisítő vereséget szenvedtek


Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:
London, 2019. május 27., hétfő (MTI) - Nigel Farage alig másfél hónapja indult, radikálisan EU-szkeptikus Brexit Pártjának győzelmét, a Liberális Demokraták jelentős előretörését és a kormányzó Konzervatív Párt példátlanul súlyos vereségét jelzik a brit európai parlamenti választások hétfő délutánra ismertté vált végleges eredményei.

Nagy-Britanniában csütörtökön tartották az EP-választásokat, de a szavazatokat csak vasárnap este kezdték összeszámolni.
Észak-Írországban - amely nem része Nagy-Britanniának, de vele együtt alkotja az Egyesült Királyságot - kedden ismertetik az EP-választási eredményeket.
Az immár végleges nagy-britanniai adatok azt mutatják, hogy a Brexit Párt a voksok 31,6 százalékát kapta, és ezzel a 73 brit EP-mandátumból 29-et megszerzett.
A brit hazai parlamenti választásokon hagyományosan harmadik helyen befutó, erőteljesen EU-párti Liberális Demokraták 20,3 százalékos szavazataránnyal a második helyre kerültek, megelőzve a második legnagyobb országos ellenzéki erőt, a Munkáspártot, amely 14,1 százalékot szerzett.
Londonban a Liberális Demokraták végeztek az élen: a főváros 8 EP-mandátumából hármat megszereztek.
Jól teljesített országosan a Zöld Párt is, amely 12,1 százalékkal a negyedik helyben végzett.
A Konzervatív Párt ugyanakkor alig 9,1 százalékkal az ötödik helyre szorult vissza.
A 2010 óta kormányon lévő konzervatívoknak soha nem volt ilyen alacsony szavazatarányuk brit népképviseleti választáson.
A toryk az előző, 2014-es brit EP-választáson 23,1 százalékkal a harmadik helyen végeztek, és már akkori eredményük is mélységi rekord volt.
A Liberális Demokraták ugyanakkor 13,4 százalékponttal növelték szavazatarányukat az előző brit EP-választáshoz képest, és ez azt jelenti, hogy az eddigi egy helyett 16 képviselőt küldhetnek az Európai Parlamentbe.
A konzervatívok EP-képviselőinek száma viszont 15-ről négyre csökkent.
A Munkáspárt százalékos szavazataránya is jelentősen, 11,3 százalékponttal romlott az előző EP-választáson elérthez képest.
A Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) helyzete alaposan megerősödött: a párt a skót szavazatok 37,7 százalékát szerezte meg az öt évvel ezelőtti 29 százalék után, és három képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe.
A 2014-es brit európai parlamenti választást is Nigel Farage nyerte, de akkor még egy másik párt, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP) élén, a szavazatok 26,6 százalékával.
Akkor fordult elő első ízben 1910 óta, hogy nem a két hagyományos nagy parlamenti erő, a Konzervatív Párt vagy a Munkáspárt nyert meg egy országos brit népképviseleti választást.
Farage azóta otthagyta a UKIP-ot, és az idén tavasszal, alig hat hete indította el a Brexit Pártot, "politikai forradalmat" meghirdetve az új szerveződés céljaként.
A konzervatív párti brit kormány már nem tervezte a részvételt az idei EP-választásokon, mivel ha sikerült volna tartani az eredeti menetrendet, a brit EU-tagság március 29-én megszűnt volna.
A Brexit feltételrendszerét rögzítő, az EU-val novemberben kötött megállapodást a londoni alsóház azonban eddig háromszor elvetette, és Theresa May miniszterelnök emiatt kétszer is kezdeményezte a kilépés elhalasztását.
Az április 10-én tartott soron kívüli EU-csúcs döntése alapján a jelenlegi haladék október 31-ig terjedhet. Ennek feltételéül azonban az EU azt szabta, hogy Nagy-Britanniának részt kell vennie az európai parlamenti választáson.
Ha London erre nem lett volna hajlandó, akkor a brit EU-tagság június 1-jén megállapodás nélkül megszűnt volna.
A 73 brit EP-képviselő minden bizonnyal elfoglalja helyét az Európai Parlamentben, mivel biztosra vehető, hogy az új EP július elején esedékes alakuló üléséig a londoni alsóház nem ratifikálja a Brexit-megállapodást.
Theresa May pénteken ugyanis bejelentette, hogy június 7-én távozik a Konzervatív Párt éléről. Ez miniszterelnöki megbízatásának végét is jelenti, de ügyvezető minőségben az utód július végére várható megválasztásáig ellátja a kormányfői feladatokat.
Lemondását bejelentő nyilatkozatában Theresa May döntése egyik fő indokaként azt mondta: a háromszori parlamenti kudarc után egyértelművé vált számára, hogy az ország érdekeit az szolgálja a legjobban, ha a rendezett kilépést célzó erőfeszítést egy új miniszterelnök folytatja.


Skrevet av: krajcso, 2019. május 28. kedd 05:36:03 | LAN_THEME_20

Konferenciát rendeztek a doppingkereskedelem elleni nemzetközi összefogásról


Budapest, 2019. május 27., hétfő (MTI) - A nemzeti doppingellenes szervezetek és a nyomozóhatóságok minden korábbinál átfogóbban működnek együtt a tiltott teljesítményfokozó szerekkel kapcsolatos kereskedelem felszámolásában.

A közös munka megerősítéséről azon a hétfői - a témában eddig egyedülálló - budapesti nemzetközi konferencián állapodtak meg, amelynek a Magyar Antidopping Csoport (MACS) volt a házigazdája, témája pedig a hatósági együttműködés összefogása volt a dopping terjesztésével szemben.
A magyar nemzeti doppingellenes szervezet feladat- és jogkörét ellátó MACS a tanácskozást a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséggel (WADA), a WADA által akkreditált seibersdorfi laboratóriummal, az Európai Rendőrségi Hivatallal (Europol), az Európai Unió egyik ügynökségével (Eurojust) - amely a bűnügyekben való nemzetközi igazságszolgáltatási együttműködést koordinálja - és a közép-európai országok nemzeti doppingellenes szervezeteivel együtt rendezte meg. Közreműködött a doppingellenes harcban résztvevő valamennyi magyar hatóság: az Emmi sportállamtitkársága, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK), az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, valamint a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület.
A Magyar Sport Házában lezajlott zártkörű tanácskozás után a MACS, az ORFK, a WADA az Europol és az Eurojust képviselői nemzetközi sajtótájékoztatón értékelték a szakmai összejövetelt, kiemelve a dopping terjesztésének megállításával kapcsolatos teendők összehangolásának fontosságát.
Tiszeker Ágnes, a MACS vezetője elmondta, hogy szervezetük másfél évtizedes működése alatt 45 610 mintavételt végzett 130 sportágban, 89 országban, hazai és külföldi megrendelésre. Hozzáfűzte, nagyon nagy számról van szó, de sajnos nem lehet a doppingolási kedv visszaszorulásáról beszélni. A harc hatékonyabbá tétele megkívánja az eddiginél is szorosabb összefogást a hatóságokkal, a szigorúbb fellépést mindenek előtt azokkal szemben, akik gyártják, terjesztik, értékesítik a doppingot. Konklúzióként pedig azt fogalmazta meg, hogy "kommunikálni, együttműködni, együtt gondolkodni és összehangolni a tevékenységet, ez a legfontosabb".
Csákó Ibolya rendőr alezredes arról beszélt, hogy egyre nagyobb hatékonysággal dolgoznak, és elmondta, hogy illegális doppinglaboratóriumot is derítettek már fel Magyarországon.
Mathieu Holz, a WADA vezető nyomozója elmondta, hogy náluk tizenegy ember foglalkozik a doppingkereskedelem elleni feladatokkal, és a nyomozati, felderítési tevékenységükben Európára fókuszálnak.
Ivanics Gábor ügyész arról szólt, hogy a számítógépek világában "online a legkönnyebb beszerezni a teljesítményfokozó szereket". Már önmagában ezért is nagyon fontos minden olyan kezdeményezés, amely az Európai Unión belüli bűnügyi együttműködést elősegíti - emelte ki.

Skrevet av: krajcso, 2019. május 28. kedd 05:34:43 | LAN_THEME_20

Az izraeli parlament előzetesen megszavazta saját feloszlatását, de még további szavazásokat tartanak


Shiri Zsuzsa, az MTI tudósítója jelenti:
Jeruzsálem, 2019. május 27., hétfő (MTI) - Az izraeli parlament, a kneszet többsége a hétfő este rendezett előszavazáson elfogadta a kormányzó jobboldali Likud párt javaslatát a parlament feloszlatásáról - jelentette a 13-as izraeli kereskedelmi tévé hétfőn.

A százhúsz képviselőből hatvanöten - a Benjámin Netanjahut kormányfőnek javasló pártok képviselői - szavazták meg az április 9-én megválasztott kneszet feloszlatását. A témáról várhatóan ismét szavaznak még hétfő éjjel első olvasatban, majd szerdán második és harmadik olvasatban - amivel már törvényerőre emelkedik -, de csak akkor, ha az ezzel megbízott Netanjahunak addig nem sikerül kormánykoalíciót alakítania.
A miniszterelnök hétfő este az izraeli tévékben egyenes adásban sugárzott beszédében fölöslegesnek és elkerülhetőnek nevezte az újabb előrehozott választásokat, s Avigdor Libermant, az öt mandátumot birtokló, jobboldali nacionalista Izrael a Hazánk (Jiszrael Béténu) párt vezetőjét okolta a válságért. Egyben felszólította, hogy fogadja el a bevonulási törvény ügyében megszületett kompromisszumot, és lépjen be új, ötödik kabinetjébe.
Netanjahu hangsúlyozta, hogy a szerdai határidő lejártáig még bőven van lehetőség koalíciós megállapodásokra, szerinte a szándék megléte esetén két perc alatt megszülethet a megoldás.
Előzőleg a kormányfő rövid megbeszélést folytatott Libermannal, de a tévé értesülése szerint alapvető nézeteltérésük miatt ez hamar megszakadt. A politikai szakértők szerint Netanjahu azért szavaztatja meg rendkívül gyorsan a kneszet feloszlatását, hogy ha szerdáig nem sikerül politikai megoldást találnia a kormányalakítási válságra, akkor a helyi törvények alapján Reuven Rivlin államelnök ne bízhasson meg helyette mást a kormányalakítással. A kneszetnek saját feloszlatásához csak hatvanegy képviselő szavazatára van szüksége.
Szerdáig akkor jöhet létre új kormány, ha Liberman mégis elfogadja az ultraortodoxok besorozásáról megszületett kompromisszumos megoldást, vagy ha Netanjahunak sikerül akár csak egy törvényhozót átcsábítania valamely ellenzéki párt soraiból, és ezzel hatvanegyre növeli támogatóinak számát a százhúsz tagú kneszetben.
Beni Ganz, a legnagyobb, Kék-fehér nevű ellenzéki centrista párt vezetője hétfőn felszólította Rivlint, hogy Netanjahu kudarca után adja át neki a kormányalakítás lehetőségét, miután pártja éppen annyi, vagyis harmincöt képviselői helyet szerzett a választásokon, mint Netanjahu pártja, a Likud.
Ha azonban a kneszet szerdán föloszlatja magát, akkor kérése okafogyottá válik, és a Likudból sem próbálhatja meg más politikus az új, esetleg vallásos pártok nélküli egységkormány létrehozását, noha másnak várhatóan jóval nagyobb esélye lenne rá, mivel a Kék-fehér bejelentette, hogy míg Netanjahuval korrupciós ügyei miatt nem lép koalícióra, a Likud párt bármely más vezetőjével szívesen tárgyalnának a koalícióról.
A 13-as tévé szakértői szerint Netanjahu a korrupciós ügyek árnyékában igen sebezhetővé vált. Az ultraortodox pártok hatalmas összegeket követeltek támogatásáért s az általa kért törvények megszavazásáért, amelyek mentelmi jogot biztosítottak volna a kormányfőnek, amikor benyújtják ellene a vádiratot.
A Likud a tévé szerint az új választásokra a törvény által meghirdetett feloszlatás utáni három hónapos intervallum legkorábbi időpontját, augusztus huszonhetedikét szeretné megszavaztatni, mert akkor az október elején esedékes meghallgatása után, a vádirat beadásáig Netanjahunak ideje lehet új kormányával megszavaztatni a jogi védelmét biztosító törvényeket.
Ezzel szemben Avigdor Liberman szeptember közepi időpontot javasol az előrehozott újabb választásokra, mert szerinte augusztus vége a nyári szabadságolások és a beiskolázások ideje, amikor a családoknak kevesebb lehetőségük van politikával és a választási kampánnyal foglalkozni.
Izraelben legutóbb április kilencedikén tartottak előrehozott parlamenti választásokat, amelyen Netanjahu vezetésével a Likud harmincöt mandátumot szerzett, és ennek nyomán a vallásos és a jobboldali pártok együtt hatvanöt fős parlamenti többsége Benjámin Netanjahut javasolta kormányfőnek.

Skrevet av: krajcso, 2019. május 28. kedd 05:33:11 | LAN_THEME_20

A nagyszülői gyedről tartanak általános vitát


Budapest, 2019. május 28., kedd (MTI) - Az Országgyűlés ma a nagyszülői gyed bevezetéséről szóló javaslat általános vitájával folytatja ülését.

Az ülésnap reggel 9 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, amit a nagyszülői gyermekgondozási díj bevezetéséről szóló törvénymódosítás tárgyalása követ. A kormány szándéka szerint a dolgozó szülők a jövő év elejétől átadhatják gyedjogosultságukat valamelyik - még nem nyugdíjas - nagyszülőnek. A "munkaerőpiaci szempontból aktív" nagyszülők több unoka után több gyedet is kaphatnak, de egy időben csak az egyikük, tehát vagy a nagymama, vagy a nagypapa - mondta korábban Novák Katalin, a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.
A későbbiekben egyebek mellett terítékre kerül az a határozati javaslat is, amellyel 2020-at a nemzeti összetartozás évének nyilvánítanák.
A parlament ülése június 3-án, hétfőn érhet véget, a második héten megszokott kérdésekkel és azonnali kérdésekkel.


Skrevet av: krajcso, 2019. május 28. kedd 05:32:00 | LAN_THEME_20

szerda 22 május 2019
Békéscsabai malomtűz - Újjáépítésben gondolkodnak a tulajdonosok


Békéscsaba, 2019. május 22., szerda (MTI) - A leégett békéscsabai István-malom tulajdonosai mindent elkövetnek annak érdekében, hogy "a város legszebb, ikonikus épülete ismét eredeti állapotában pompázzon" - közölte az épületet tulajdonló István Malom Kft. képviselője szerdán a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján.

Hégely Sándor elmondta, hogy komoly terveik voltak az épület hasznosítására, és kedden este a helyszínen követte, hogyan "porladnak szét az álmaik". "Végig azért izgultam, hogy ne legyenek személyi sérülések, s hogy ne omoljon össze az épület" - tette hozzá.
Közölte, a napot építész szakemberekkel való konzultációkkal töltötte, és végig arról tárgyaltak, hogyan lehetne újjáépíteni a malmot.
Emlékeztetett arra, hogy az első gőzmalom 166 éve épült, majd a 19. század második felében bővítették. A malom 1915-ben egyszer már leégett, azután nyerte el a mostani formáját.
Az épület évek óta üresen állt, de Hégely Sándor nem tudta megmondani, hogy vajon áramtalanítva volt-e az ingatlan.
Kérdésre válaszolva jelezte, hogy telephely-biztosításuk van, de hogy az pontosan mire terjed ki, azt még vizsgálják.
Az egykori István-malom Békéscsaba belvárosában álló épülete kedden égett le. A lángokat - amelyek átterjedtek egy kisebb melléképületre is -, késő este sikerült körülhatárolniuk a tűzoltóknak.

Skrevet av: krajcso, 2019. május 22. szerda 17:18:22 | LAN_THEME_20

Békéscsabai malomtűz - Polgármester: később kezdődhet a kárfelmérés


Békéscsaba, 2019. május 22., szerda (MTI) - Később kezdődhet meg a kárfelmérés a leégett békéscsabai István-malomban, egyelőre senki, még a tűzoltók sem léphetnek be az épületbe - közölte a megyeszékhely polgármestere szerdán sajtótájékoztatón.

Szarvas Péter (független) elmondta: leghamarabb csütörtökön kezdődhet meg a hatósági tűzvizsgálati eljárás, s ezzel párhuzamosan az úgynevezett állékonysági, statikai vizsgálat.
A szerda délelőtti "külső szemlélés alapján a falak stabilnak tűnnek", de végleges álláspontot csak a szakemberek vizsgálata alapján lehet kialakítani - jelezte Szarvas Péter, aki e két vizsgálat megállapításainak függvényében kívánja összehívni a békéscsabai képviselők rendkívüli közgyűlését.
A polgármester elmondta azt is, hogy a malomépület magánszemélyek tulajdonában áll, akikkel már egyeztetett.
A malom környezetének egy részét le kell zárni a közúti forgalom elől, s ehhez az egyik tulajdonos fel is ajánlotta a segítségét - közölte a polgármester.
A malom épülete helyi védelem alatt áll, vagyis a békéscsabai képviselő-testületnek megfelelő kompetenciája van az ingatlan további sorsát illetően - mondta Szarvas Péter.
Az egykori István-malom Békéscsaba belvárosában álló épülete kedden égett le. A lángokat - amelyek átterjedtek egy kisebb melléképületre is -, késő este sikerült körülhatárolniuk a tűzoltóknak.

Skrevet av: krajcso, 2019. május 22. szerda 17:17:27 | LAN_THEME_20

Osztrák kormányválság - Az államfő beiktatta az új minisztereket


Noll Katalin, az MTI tudósítója jelenti:
Bécs, 2019. május 22., szerda (MTI) - Beiktatta hivatalukba az osztrák államfő szerdán a kormány új minisztereit.

Az országban azután alakult ki kormányválság, hogy Sebastian Kurz kancellár bejelentette, felbontja a koalíciót, majd a koalícióhoz tartozó Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) valamennyi minisztere lemondott.
Karin Kneissl külügyminiszter, aki az FPÖ-t képviseli a kormányban, de nem tagja a pártnak, az átalakított kormányban is a posztján maradt.
Alexander Van der Bellen köztársasági elnök a bécsi Hofburgban a beiktatási ceremónián arra kérte a kinevezés előtt álló minisztereket, soha ne feledkezzenek meg az európai együttműködés fontosságáról. Az államfő azt mondta: "Az egyesült Európa a legjobb ötlet, amit mi, európaiak valaha is alkottunk".
Az alkancellári tisztséget a jövőben Hartwig Löger pénzügyminiszter, a vezető kormányerő, az Osztrák Néppárt (ÖVP) politikusa tölti be. Erről a posztról mondott le szombaton Heinz-Christian Strache, az FPÖ addigi elnöke.
A részben szakértőkből álló osztrák kormány belügyminisztere Eckart Ratz, a legfelsőbb bíróság volt elnöke lett, aki egyben a korrupció elleni küzdelem szaktekintélye. Elődjét, Herbert Kickl belügyminisztert Sebastian Kurz kancellár kezdeményezésére az államfő felmentette hivatalából.
Egészségügyi miniszterré Walter Pöltnert nevezték ki, aki korábban szociális ügyekkel foglalkozott, és tagja a Szociáldemokrata Pártnak (SPÖ). Ő Beate Hartinger Kleint váltja a hivatalban.
A közlekedési miniszteri posztot mostantól Valerie Hackl, az Austro Control nevű cég vezetője tölti be az időközben az FPÖ elnökévé választott Norbert Hofer utódjaként.
A honvédelmi tárcát Mario Kunasektől a pártonkívüli, ám a néppárthoz közelinek mondott Johann Luif veszi át.
További változás, hogy Julianne Bogner-Strauss (ÖVP) család- és nőügyi miniszter a jövőben a sportügyi és közszolgálati tárcával kapcsolatos teendőket is ellátja. Ez a tárca eddig Heinz-Christian Strachéhoz tartozott.
Van der Bellen korábban azt mondta, hogy az átmeneti kormány megbízatása néhány hónapra, a szeptemberre tervezett előrehozott választásokig szól. A szakértők a koalíciós tárgyalások lezárulásáig, várhatóan 2020-ig hivatalukban maradnak.

Skrevet av: krajcso, 2019. május 22. szerda 14:08:54 | LAN_THEME_20

EP-választás - Vágó Gábor: a klímaváltozás az emberiség előtt álló legnagyobb kihívás


Kiskunfélegyháza, 2019. május 22., szerda (MTI) - Az emberiség előtt álló legnagyobb kihívás a klímaváltozás, amelynek következményeit Magyarországon és a Kárpát-medencében leginkább a Homokhátság és a Duna-Tisza köze szenvedi el mondta Vágó Gábor.

Az LMP EP-listavezetője szerdai kiskunfélegyházi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az átlagos hőmérsékletnövekedés 0,9 Celsius-fok, ez az érték azonban a Kárpát-medencében 1,5 fok, a Homokhátságon és a Dél-Alföldön pedig 1,8 fok, ezért "térségünk, szűkebb pátriárkánk" sokkal nagyobb nyomás alatt van ebben a globális krízisben, mint bármelyik más terület a Kárpát-medencében. Az ellenzéki politikus szerint, azonnali cselekvésre van szükség, ez az utolsó választás, amikor még érdemben dönthetnek az emberek, és szembe lehet szállni a klímaváltozással. Cselekvés hiányában ugyanis tíz év múlva félsivatagi klímaviszonyok alakulnak ki hazánkban - tette hozzá. Vágó Gábor úgy fogalmazott, a sivatagi viszonyok elkerülése érdekében, a legjobb választás, ha "zöldeket küldünk az Európai Parlamentbe". Emlékeztetett: az LMP megalakulása óta fontosnak tartja a klímaváltozás témáját, és a jelenlegi kampányban most már látszik, hogy a többi ellenzéki párt is "felébredt", de a beszélgetés helyett a cselekvésnek lenne itt az ideje. Az LMP EP-listavezetője hangsúlyozta, az Európai Parlamentben, a szerte Európában egyre inkább erősebb zöldekkel azon dolgoznak majd, hogy az energiatermelés, a tömegközlekedés fejlesztése, valamint a közös agrárpolitikai támogatások területén forradalmi változásokat legyenek képesek elérni. Kérdésre elmondta: május 26-án magasabb részvételre számítanak, mint a legutóbbi EP-választáson, majd kutatásokra hivatkozva megjegyezte: "erős véghajrával" pártjuk akár két mandátumot is szerezhet.


Skrevet av: krajcso, 2019. május 22. szerda 14:07:50 | LAN_THEME_20

Leégett az egykori István-malom épülete Békéscsabán


Budapest, 2019. május 21., kedd (MTI) - Leégett az egykori István-malom épülete kedden Békéscsabán - jelentette a helyszínről az MTI tudósítója. A lángokat - amelyek átterjedtek egy kisebb melléképületre is -, késő este sikerült körülhatárolniuk a tűzoltóknak. Sérültekről nincs információ. A behir.hu portál szerint 1915-ben egyszer már pusztított tűz a malomban.

A belvárosban található malomépület 17 óra körül gyulladt ki, és a lángok annak ellenére átterjedtek az épület összes szintjére, hogy a tűzoltók nagy erőkkel, gyorsan a helyszínre érkeztek.
Este fél 7-re összeomlott a tetőszerkezet; az épület mind a hat szintjének födémszerkezete beszakadt.
A több mint százéves, több éve üresen álló ipari műemlékhez ötös, kiemelt fokozatban riasztották a tűzoltókat, akik Békéscsaba mellett hat településről érkeztek a helyszínre.
A katasztrófavédelmi mobil labor egészségre káros gázkoncentrációt nem mért és sérültekről sincs információ.
Késő estére a lángokat az épület két oldala felől megfékezték, körülhatárolták a tűzoltók, és az utómunkálatokat végzik. Visszahűtik az épületet és megakadályozzák, hogy újra lángra kapjon.
A környéket a rendőrség teljesen lezárta, a közeli városi kórházban "elzárkózást" rendeltek el, vagyis a betegek nem hagyhatták el a kórház épületét - közölte Gombos Erik, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője az MTI-vel.
A behír.hu portál a malom történetéről beszámolva azt írta: a Munkácsy Mihály Múzeum történeti gyűjteményében található egy hat részből álló fényképsorozat, amelyen a malom pusztulását örökíti meg.
Ismertetik Kocsor János történész-muzeológus írását, amely szerint Békéscsaba első és legnagyobb gőzmalma tekintélyes múltra tekinthet vissza. Elődjét Pain Antal hamburgi születésű molnár-gépész építette fel 1853-ra, tőle Epstein Lipót és családja vette át, és miután egy ideig Deutsch Bernát pesti kereskedő bérelte, 1872-ben jutott Rosenthal Márton gyulai szappanos- és gyertyaöntő mester tulajdonába.
1915-ben a Rosenthal-malom már az ország legnagyobb és legmodernebb malmai között volt. 1914-ben alakult részvénytársasággá Első Békéscsabai Gőzmalom Rosenthal Márton Rt. néven, és Békéscsaba 1930-as monográfiája szerint ebben az évben 332 000 mázsa lisztet őrölt. A tűzvész előtt nem sokkal kibővítették. Az emeletes, középső toronnyal rendelkező malomhoz keskeny nyomtávú vasút is vezetett, elősegítve, hogy termékeit az Osztrák-Magyar Monarchiába és azon túlra szállíthassák.
1915-ben, az egy éve dúló első világháború idején a malomnak már nem a külföldre termelésben, hanem a hadsereg ellátásában jutott jelentékeny szerep, pusztulása ezért is volt olyan jelentős esemény. A Békés című újság 1915. március 14-i száma részletesen beszámolt a katasztrófáról. E szerint 1915. március 6-án "szombaton este 6 óra után 15-20 perccel Békéscsabán egy, utóbb két robbanás hallatszott. Ezeknek olyan nagy volt az erejük, hogy a közeli utcán járókat falhoz nyomta a légnyomás. Amint a meglepett emberek körülnéztek, nagy világosságot, majd utána egy nagy lángnyelvet láttak az ég felé csapódni." A malom régi épületének koptatójában robbant be a felgyülemlett lisztpor, három munkás megsérült, kórházba kellett vinni őket.
A Békés 1915. március 14-i számának tudósítása úgy fejeződött be: "A malmot a részvénytársaság lehetséges legrövidebb idő alatt felépíteni és újonnan üzembe hozni szándékozik." A malom hamarosan még nagyobb méretben üzemelt, mint korábban - olvasható a behir.hu-n.


btiv \ bkdi \ bki \ bpt

MTI 2019. május 21., kedd 21:07
Baleset-tűz
Leégett az egykori István-malom épülete Békéscsabán - FRISSÍTETT (új: háttér)

Budapest, 2019. május 21., kedd (MTI) - Leégett az egykori István-malom épülete kedden Békéscsabán - jelentette a helyszínről az MTI tudósítója. Sérültekről nincs információ. A behir.hu portál szerint 1915-ben egyszer már pusztított tűz a malomban.

A belvárosban található malomépület 17 óra körül gyulladt ki, és a lángok annak ellenére átterjedtek az épület összes szintjére, hogy a tűzoltók nagy erőkkel, gyorsan a helyszínre érkeztek.
Este fél 7-re összeomlott a tetőszerkezet; az épület mind a hat szintjének födémszerkezete beszakadt.
A több mint százéves, több éve üresen álló ipari műemlékhez ötös, kiemelt fokozatban riasztották a tűzoltókat, akik Békéscsaba mellett hat településről érkeztek a helyszínre.
A katasztrófavédelmi mobil labor egészségre káros gázkoncentrációt nem mért és sérültekről sincs információ.
Az esti órákban az épület két oldala felől próbálják megfékezni a lángokat a tűzoltók.
A belváros környékét a rendőrség lezárta, a forgalmat elterelték.
A behír.hu portál a malom történetéről beszámolva azt írta: a Munkácsy Mihály Múzeum történeti gyűjteményében található egy hat részből álló fényképsorozat, amelyen a malom pusztulását örökíti meg.
Ismertetik Kocsor János történész-muzeológus írását, amely szerint Békéscsaba első és legnagyobb gőzmalma tekintélyes múltra tekinthet vissza. Elődjét Pain Antal hamburgi születésű molnár-gépész építette fel 1853-ra, tőle Epstein Lipót és családja vette át, és miután egy ideig Deutsch Bernát pesti kereskedő bérelte, 1872-ben jutott Rosenthal Márton gyulai szappanos- és gyertyaöntő mester tulajdonába.
1915-ben a Rosenthal-malom már az ország legnagyobb és legmodernebb malmai között volt. 1914-ben alakult részvénytársasággá Első Békéscsabai Gőzmalom Rosenthal Márton Rt. néven, és Békéscsaba 1930-as monográfiája szerint ebben az évben 332 000 mázsa lisztet őrölt. A tűzvész előtt nem sokkal kibővítették. Az emeletes, középső toronnyal rendelkező malomhoz keskeny nyomtávú vasút is vezetett, elősegítve, hogy termékeit az Osztrák-Magyar Monarchiába és azon túlra szállíthassák.
1915-ben, az egy éve dúló első világháború idején a malomnak már nem a külföldre termelésben, hanem a hadsereg ellátásában jutott jelentékeny szerep, pusztulása ezért is volt olyan jelentős esemény. A Békés című újság 1915. március 14-i száma részletesen beszámolt a katasztrófáról. E szerint 1915. március 6-án "szombaton este 6 óra után 15-20 perccel Békéscsabán egy, utóbb két robbanás hallatszott. Ezeknek olyan nagy volt az erejük, hogy a közeli utcán járókat falhoz nyomta a légnyomás. Amint a meglepett emberek körülnéztek, nagy világosságot, majd utána egy nagy lángnyelvet láttak az ég felé csapódni." A malom régi épületének koptatójában robbant be a felgyülemlett lisztpor, három munkás megsérült, kórházba kellett vinni őket.
A Békés 1915. március 14-i számának tudósítása úgy fejeződött be: "A malmot a részvénytársaság lehetséges legrövidebb idő alatt felépíteni és újonnan üzembe hozni szándékozik." A malom hamarosan még nagyobb méretben üzemelt, mint korábban - olvasható a behir.hu-n.

Skrevet av: krajcso, 2019. május 22. szerda 14:05:44 | LAN_THEME_20

szombat 18 május 2019
Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei


Budapest, 2019. május 18., szombat (MTI) - A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 20. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:


Nyerőszámok:

1 (egy)
15 (tizenöt)
25 (huszonöt)
46 (negyvenhat)
63 (hatvanhárom)

Joker: 159514

Nyeremények:

5 találatos szelvény nem volt;
4 találatos szelvényekre egyenként 1 496 290;
3 találatos szelvényekre egyenként 18 200;
2 találatos szelvényekre egyenként 1480 forintot fizetnek.


Skrevet av: krajcso, 2019. május 18. szombat 20:58:18 | LAN_THEME_20

Megújult a budapesti szlovák iskola kollégiuma


Budapest, 2019. április 30., kedd (MTI) - Több mint kétszázmillió forintból megújult a budapesti Szlovák Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthon 153 férőhelyes kollégiuma. A felújítást a kormány 133 millió forinttal, az Országos Szlovák Önkormányzat pedig 81 millió forinttal támogatta.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a keddi átadón azt hangoztatta, a Magyarországon élő szlovákok fontos részét képezik a magyar közösségnek, és bár minden nemzet kapcsolatában, így a magyar és a szlovák nemzetében is akadnak nehézségek, mégis kitartóan erősíteni kell a viszonyt közöttük, mert e két nemzet "egymásra van utalva, egymásnak barátai, testvérei", még akkor is, ha más nyelvet beszélnek és más a kultúrájuk.
Az államtitkár kitért arra is, hogy a budapesti mellett felújítják a sátoraljaújhelyi iskolát is 26 millió forintból, a szarvasit hatmillió forintból, a tótkomlósit 35 millió forintból, valamint 15 millió forintot szánnak a pilisszántói tájház felújítására.
Ezekkel a támogatásokkal a közösség megtartó erejét szeretnék szolgálni - fogalmazott Soltész Miklós.
Hollerné Racskó Erzsébet, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke elmondta, hogy öt évvel ezelőtt vették az iskola működtetését, azóta pedig elindult egy új óvodai csoport, egy középiskolai nyelvi előkészítő osztály és a szlovák szakkollégium is.
Szabóné Marlok Júlia, az intézmény igazgatója az átadó után az MTI-nek elmondta, az iskolát hetven évvel ezelőtt alapították, jelenlegi helyén, a XIII. kerületi épületben 1992. óta működik, a diákok száma pedig az elmúlt években folyamatosan nőtt. Az általános iskolában 99, a gimnáziumban 48 diák tanul kizárólag szlovák nyelven, az 1990-es évek második fele óta működő óvodában pedig három csoportban 51 gyereket látnak el.

Skrevet av: krajcso, 2019. május 18. szombat 20:56:38 | LAN_THEME_20

Oldal:  [1] 2 3 ... 53 54 55


Hírkategóriák


Ez az oldal e107 portál rendszert használ, és a GNU GPL licensz alatt lett kiadva.
{THEMEDISCLAIMER}