KRAJCSOVICZ MIHÁLY HONLAPJA
 
Don Fredo Pizzéria & Hamburgerbár
Don Pedro pizza & hamburger!
kedd 24 január 2017
Szálló por - Jelentős forgalomcsökkenés, kismértékű javulás a fővárosban

Budapest, 2017. január 24., kedd (MTI) - Jelentősen csökkent az autóforgalom, de csak kis mértékben javult hétfőn a levegő minősége a fővárosban, a riasztási fokozat fenntartása ezért továbbra is indokolt - tájékoztatta a főpolgármesteri hivatal az MTI-t.

A mérési adatok eredményei szerint a szálló por 24 órára számított átlagos koncentrációja a fővárosban működő 10 mérőpontból 8 helyen meghaladta a riasztási küszöbértéket - olvasható a kedd hajnali közleményben.
A jogszabályok szerint a riasztási fokozat akkor áll fenn Budapesten, ha a szálló por koncentrációja a riasztási küszöbértéket három mérőponton, két egymást követő nap, 24 órás átlagában meghaladja, és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon javulás nem várható. Szálló por esetében a riasztási fokozat akkor szüntethető meg, ha egy nap 24 órás átlagában egyik folyamatosan működő mérőállomáson sem lépi túl a légszennyező anyag koncentrációja a küszöbértéket és az előrejelzések szerint a következő napon nem várható a levegőminőség romlása - közölték.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szerdán van esély némi javulásra, de jelentős változás kevésbé valószínű. Csütörtökön napközben kissé megélénkülhet a keleti szél, bizonytalan mértékben légtömegcsere történhet, ami bizonyos mértékben javíthat a levegőminőségen, utána viszont ismét a szennyezőanyag-koncentráció emelkedése valószínű.
A riasztási fokozat és a gépjárműforgalom korlátozása továbbra is indokolt. Reggel 6-tól 22 óráig Budapest közigazgatási területén tilos azzal a gépjárművel közlekedni, amelynek forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód: 0, 1, 2, 3 vagy 4, valamint amelynek a forgalmi engedélyében nincs környezetvédelmi osztályt jelölő kód - teszik hozzá.
A forgalomkorlátozás nem terjed ki az M0-s Budapest közigazgatási területén áthaladó szakaszaira, Nagykovácsi és Remeteszőlős lakosainak átmenő gépjárműforgalma biztosítása érdekében pedig a következő útvonalakra: Budapest közigazgatási határa-Nagykovácsi út-Szépjuhászné útja-Budakeszi út-Budapest közigazgatási határa, továbbá Budapest közigazgatási határa-Nagykovácsi út-Nagyrét utca-Máriaremetei út-Hidegkúti út-Budapest közigazgatási határa. Az ezekre az útvonalakra szóló mentességet a nagykovácsiak és a remeteszőlősiek lakcímkártyájukkal igazolhatják.
A szabálysértőket a rendőrség 150 ezer forintig terjedő bírsággal sújthatja - tartalmazza a kommüniké.


Skrevet av: krajcso, 2017. január 24. kedd 09:24:35 | LAN_THEME_20

Egymilliárd forintnyi áfát csalt el egy kecskeméti férfi

Gyula, 2017. január 24., kedd (MTI) - Hamis számlákkal csökkentette általános forgalmi adóját egy műtrágyával kereskedő kecskeméti férfi, aki összesen több mint 1,2 milliárd forint áfa megfizetése alól bújt ki - tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága kedden az MTI-t.

A közlemény szerint a férfi a cégei nevében rendszeresen szerzett be műtrágyát nettó áron, főként Lengyelországból és Szlovéniából. A termékek magyar értékesítése után fizetendő áfáját úgy csökkentette, hogy a műtrágya beszerzését hamis belföldi számlákkal igazolta.
Nem törődött a fiktív számlák ellenértékének átutalásával, az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszerbeli (ekáer-) bejelentésekkel vagy az árukészlet papíron történő felhalmozódásával. Fény derült arra is, hogy a fiktív számlákat kiállító cégek élén elhunyt, illetve nem létező külföldiek szerepeltek a nyilvántartásokban.
A pénzügyi nyomozók a költségvetésnek okozott kár megtérülésére ingatlanokat, járműveket, követeléseket zároltak, emellett lefoglaltak vetőmagot és több mint kétszáz tonna műtrágyát is.
Az előzetes letartóztatásban lévő férfit különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki gyanúsítottként - írták.


Skrevet av: krajcso, 2017. január 24. kedd 09:23:26 | LAN_THEME_20

A Gál Ferenc Főiskola veszi át a gyulai egészségügyi felsőfokú képzést

Gyula, 2017. január 16., hétfő (MTI) - A Szent István Egyetem helyett a katolikus Szeged-Csanádi Egyházmegye által fenntartott Gál Ferenc Főiskola működteti februártól a gyulai egészségügyi és szociális felsőfokú képzést - jelent meg a kormányhatározat a Magyar Közlönyben.

Mint a határozatban olvasható, a kormány egyetért azzal, hogy a gyulai képzés a Gál Ferenc Főiskola (GFF) Egészségügyi Intézeteként működjön tovább. Emellett a kormány rendelkezik 93,7 millió forint költségvetési támogatás átcsoportosításáról.
Görgényi Ernő (Fidesz-KDNP) gyulai polgármester az MTI-nek elmondta: a Szent István Egyetem (SZIE) struktúráját az oktatási kormányzat az utóbbi években elkezdte átalakítani, több Békés megyei képzést is más felsőoktatási intézmény vett át az egyetemtől. Szerinte "a gyulai felsőoktatás e struktúraátalakulásban nagyon jó lehetőséget kapott".
A GFF az eddigi, a térségben máshol el nem érhető képzéseket - diplomás ápoló, szociális munkás és egészségturisztikai szervező - megőrizné, emellett erősítené a képzések duális jellegét és a felnőttoktatás felé is nyitnának - tette hozzá.
Megjegyezte: a Szeged-Csanádi Egyházmegye Gyulán negyedszázada tart fenn köznevelési intézményeket, óvodát, általános és középiskolát, valamint szakközépiskolát; a felsőoktatási kar átvételével válik teljessé a paletta.
A Szent István Egyetem szenátusa október 28-ai ülésén 23 igen szavazattal, egyhangúlag támogatta a campus átadását a GFF részére.
A Gál Ferenc Főiskola (GFF) egyházi felsőoktatási intézmény, fenntartója a Szeged - Csanádi Egyházmegye. Papok, hittanárok, egyházi munkatársak képzésén túl Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megyék mellett Budapesten és Komárom-Esztergom megyében is működtet gyermekvédelmi hálózatot, karitász szolgálatot és szociális intézményeket.
A GFF a szarvasi pedagógiai kart 2014-ben vette át a Szent István Egyetemtől. 2015 óta fenntartója a békési szakképző intézménynek. Jelenleg 1122 hallgató tanul a GFF-en, saját fenntartású iskoláiba mintegy 700 diák jár.


Skrevet av: krajcso, 2017. január 24. kedd 09:22:32 | LAN_THEME_20

szombat 14 január 2017
Tél a Szarvasi Arborétumban

Tél a Szarvasi Arborétumban is.Skrevet av: krajcso, 2017. január 14. szombat 13:12:06 | LAN_THEME_20

Hideg Idő - Sokan telefonálnak utcai hajléktalanok miatt


Budapest, 2017. január 14., szombat (MTI) - A Rimaszombati úti Szociális Központ vezetője szerint az elmúlt héten jelentősen megnőtt az utcán lévő hajléktalanok krízishelyzetével kapcsolatos bejelentések száma.

Biró Péter az M1 aktuális csatorna szombat délelőtti műsorában elmondta, csak a múlt héten 160 hívás érkezett hozzájuk naponta. Minden hívás után egy krízisautó megy a helyszínre, a személyzet felméri a helyzetet és megteszi a szükséges lépéseket.
Hangsúlyozta, hogy bár kihívást jelent a rendkívül hideg idő, de minden feladatot el tudnak látni.
Biró Péter elmondása szerint ebben a hidegben fél óra alatt is ki lehet hűlni, ezért leginkább meleg ruhára és takaróra van szükség, a felajánlásokat folyamatosan tudják fogadni.

Skrevet av: krajcso, 2017. január 14. szombat 12:53:59 | LAN_THEME_20

A médiatanács szabálytalan termékmegjelenítés miatt megbírságolta az RTL Klubot

Budapest, 2017. január 12., csütörtök (MTI) - Mintegy félmillió forint bírság megfizetésére kötelezte az RTL Klub szolgáltatóját a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa szabálytalan termékmegjelenítés miatt.

Az RTL Klub szolgáltatóját 450 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte a médiatanács, mert a televízióban 2016 májusában négy alkalommal - ebből kétszer ismétléskor - a Story Extra alatt a Story Magazin megvásárlására hívták fel a nézők figyelmét, akiket nem tájékoztattak a műsorszámban lévő termékmegjelenítésről - olvasható NMHH az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.
Mint rámutattak, a testület a bírságok kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét.
A közlemény szerint a médiatanács elfogadta a Hajdúböszörmény 98,9 MHz és a Hajdúnánás 93,3 MHz helyi rádiós frekvenciák végleges pályázati felhívásait, előbbi 30 ezer, utóbbi 17 ezer fős vételkörzetet kínál. A pályázatokat kereskedelmi jelleggel hirdetik meg. A Hajdúböszörmény 98,9 MHz frekvenciára február 16-án, a Hajdúnánás 93,3 MHz frekvenciára február 13-án lehet majd a pályázatokat beadni.
A tanács az Eger 101,3 MHz helyi rádiós frekvencia hasznosítására meghirdetett pályázati eljárásban hiánypótlásra szólította fel az FW Befektetési Kft.-t. A Derecske 94,7 MHz frekvencia pályázatát eredménytelennek nyilvánította a testület, mivel mindkét beérkezett pályázat alaki szempontból érvénytelennek minősült, és új pályázat előkészítésére kérte fel a hivatalt.
A tanács hozzájárult a Rádió 8 Körmend Kft. kérelméhez, amelyben a Körmend 99,8 MHz-en jelenleg ISIS Rádió Körmend néven működő médiaszolgáltatás állandó megnevezésének módosítását kérte Körmend FM-re. Emellett 20 ezer forint bírságot szabott ki rá, mert nem tartotta be a hatósági szerződésében foglalt, a műsoridőn belüli szöveg arányára vonatkozó előírásokat, valamint azért, mert a helyi közéletről szóló és a közszolgálati műsorszámok megoszlása sem volt megfelelő a vizsgált adáshéten. Hasonló okokból kapott 30 ezer forintos bírságot a sárvári ISIS Rádió üzemeltetője. A médiaszolgáltató - a körmendi rádiónál is kifogásolt hiányosságokon kívül - többek között nem teljesítette a magyar zene és a hírműsorok arányára vonatkozó vállalásokat.
A Rádió Szarvas üzemeltetőjét a tanács 10 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte, mert nem tartotta be a szöveg arányára vonatkozó előírásokat, valamint műsorában nem volt megfelelő a helyi közéletről szóló, a hírműsorok és a közszolgálati műsorszámok megoszlása, továbbá a műsorideje is rövidebb volt az általa vállaltnál.


Skrevet av: krajcso, 2017. január 14. szombat 12:51:26 | LAN_THEME_20

szerda 11 január 2017
Szilágyi Zsolt: Az új kormány nem Erdélyhez, hanem Dél-Romániához igazítja az országot

Gazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti:
Kolozsvár/Nagyvárad, 2017. január 11., szerda (MTI) - Szilágyi Zsolt szerint a Bukarestben egy hete beiktatott Grindeanu-kormány nem a fejlettebb Erdélyhez, hanem az egyik legelmaradottabb dél-romániai megyéhez igazítja az országot.

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke egy szerdai nagyváradi sajtótájékoztatón bírálta a szociálliberális kabinetet. Emlékeztetett arra, hogy a 2014-es államfőválasztáson az EMNP jelöltjeként az ország "erdélyiesítésének" a szükségességéről beszélt. Ezzel szemben - szerinte - az ország "teleormanizálása" történik. Ezzel Szilágyi nyilvánvalóan arra utalt, hogy szerinte a kormány számára nem a fejlett Erdély a példamutató, hanem az egyik legelmaradottabb romániai megye, a déli Teleorman, amelyet több cikluson át Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke vezetett.
A pártelnök úgy vélte, Románia nagy árat fog fizetni azért, hogy az új kormány adókat, illetékeket törölt el, és "két kézzel szórja a pénzt". Szerinte a kormány politikája gazdaságilag fenntarthatatlan, és az ország eladósodását, vagy újabb adók kivetését vonja maga után.
Szilágyi Zsolt rendkívül visszásnak tartja, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) - miután a választási kampányban azzal az üzenettel mozgósított, hogy "Mentsük meg Erdélyt Bukaresttől!" - a választások után azonnal parlamenti támogatást ígért a jobbára dél-romániai politikusokból alakított Grindeanu-kormánynak.
Nevetségesnek minősítette azt a másfél oldalas megállapodást, amellyel az RMDSZ a kormány parlamenti támogatását vállalta, és felszólította a szövetség vezetőit, hogy hozzák nyilvánosságra a megegyezés feltételezett titkos mellékletét. Arra emlékeztetett, hogy az RMDSZ 2012-ben is titkos megállapodást kötött a baloldallal, melyre az egyik szövetséges elszólása derített fényt. "Jobb ezt időben megmondani, mint később lelepleződni" - üzente az RMDSZ-nek az EMNP elnöke.
Szilágyi Zsolt szerint ha nincs titkosított csatolmánya a megállapodásnak, akkor az RMDSZ "biankó csekket" adott a baloldali kormánynak. Úgy vélte: mindkét fél számára öngól, hogy a megállapodásban a kisebbségekre vonatkozó nemzetközi szerződések betartására szövetkeznek a felek. Megjegyezte: a kisebbségvédelmi keretegyezmény, valamint a regionális és kisebbségi nyelvek chartája sokkal többet kér Romániától, mint amennyit az RMDSZ kért a PSD-től. Ezek ratifikálása Románia EU-tagságának az előfeltétele volt, és a mostani megállapodás aláírásával a kormánypártok is elismerték, hogy eddig nem teljesítették a nemzetközi egyezmények aláírásával vállalt kötelezettségeiket.
Szilágyi Zsolt nyílt kérdésnek nevezte, hogy az RMDSZ és a kormánypártok megegyezése a nyilvánosságra hozott dokumentumon túl kiterjed-e arra, hogy mennyivel növekszik a magyar szövetség költségvetési támogatása, valamint arra, hogy mi lesz a romániai korrupcióellenes ügyészségnek (DNA) a magyar politikusok ellen elindított eljárásaival.
Az EMNP elnöke üdvözölte ugyanakkor Kovács Péternek, az RMDSZ ügyvezető elnökének a lemondását, és reményét fejezte ki, hogy a szövetség további olyan politikusoktól szabadul meg, akik árkot ástak a romániai magyar pártok közé. "Ha eltűnik az a gyűlölködő hangnem, amit Kovács Péter képviselt, akkor nagyobb esélye lesz az együttműködésnek" - vélekedett Szilágyi Zsolt, az EMNP elnöke.

Skrevet av: krajcso, 2017. január 11. szerda 14:04:33 | LAN_THEME_20

Böllérek versenyeznek szombaton Napkoron

Nyíregyháza, 2017. január 11., szerda (MTI) - Számos főzőcsapat méri össze ügyességét a 16. Nemzetközi Böllérversenyen szombaton a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Napkoron.

Az itthonról és a határon túlról érkező csapatok először szúrási, vágási és feldolgozási technikáikat mutatják be a nagyközönségnek, majd a népi hagyományoknak megfelelően készítik el a disznótor finomságait, a hurkát, kolbászt és toroskáposztát - ismertette Támba Miklós, a rendezvény főszervezője az eseményt beharangozó szerdai sajtótájékoztatón.
A böllérversenyre eddig tizenhat csapat jelezte részvételét, de a helyszíni nevezésekkel akár húsz-huszonkét csapatosra is duzzadhat a mezőny.
Elmondta, a napkori Napkorona Udvarházban megtartott esemény szombat kora hajnalban a disznók levágásával kezdődik. A hentesek választhatnak, mangalicát, vagy hússertést vágnak, a versenyben azonban csak azok vehetnek részt, akik mangalicát dolgoznak fel.
A böllérek munkáját szakértő zsűri bírálja el, akik több kategóriában zsűrizik a versenyzőket: keresik majd a böllérek legjobbját, a legjobb hurkát, toroskáposztát, kolbászt, fogópálinkát, forralt bort, a közönség pedig a legnépszerűbb csapatot választhatja ki.
A kísérőprogramok keretében fellép Igrice Néptáncegyüttes, Kaplonyi Asszonykórus, valamint napkori Mártogatós Néptáncegyüttes is. A szervezők szombat reggeltől félóránként buszjáratokat is indítanak a nyíregyházi autóbuszállomásról Napkorra.

Skrevet av: krajcso, 2017. január 11. szerda 14:02:38 | LAN_THEME_20

Megkezdődött az Ybl Vízház felújítása

Budapest, 2017. január 11., szerda (MTI) - Megkezdődött a Várkert Bazár szomszédságában álló Ybl Vízház felújítása, amely a tervek szerint egy kortárs kiállítóteret, kávéházat és bisztróéttermet is magába foglaló, mindenki számára nyitott kulturális és rendezvényközpontként nyílik meg idén ősszel. A világörökség részét képező ikonikus épület 600 millió forintból újulhat meg.

A legutóbb az 1990-es évek elején felújított, tíz éve azonban kihasználatlanul álló épület szerdai sajtóbejárásán Oláh Mihály Zoltán építész, a tervezési munkálatok irányítója elmondta: az Ybl Miklós által páratlan eleganciával megtervezett épületen - például a Vízház díszes tornya eredetileg kéményt rejtett - csupán annyi változtatást végeznek, hogy az eredetileg a királyi palota vízellátását biztosító ipari létesítmény a mostani igényekhez igazodva működhessen tovább.
A Várkert-kioszk építését 1875-ben kezdték meg, az épület déli része eredetileg a vízmű gépészeti berendezéseit foglalta magába, az északi része pedig kávéházként üzemelt. A Duna vizének megszűrését egy hat teremből álló ciszternarendszer biztosította, a kavicsréteg segítségével megtisztított vizet egy csaknem ezer méternyi csőhálózaton keresztül szivattyúzták fel a királyi palotához az épületben elhelyezett hatalmas, két emeletnyi helyet elfoglaló gőzgépek - idézte fel a szakember, aki már az 1992-es felújítási munkálatokkor is részt vett a tervezésben. Akkor az eredeti zsilipek, kazánok és alagutak romjai is előkerültek.
A gépházat 1905-ben helyezték használaton kívül, azonban a kezdetektől működő kávéház továbbra is népszerű maradt egészen a második világháborúig. A teraszon sokszor zenekar játszott, az épület előtt fekvő - most szintén felújításra váró - kert pedig tánctérként üzemelt. Az 1910-es évektől kezdve számos rendezvénynek adott otthon a kioszk, hangversenyeket, bajtársi körök találkozóit, idegen nyelvek gyakorlására alakult úri társaságok összejöveteleit és irodalmi matinékat is rendeztek itt.
A második világháború alatt az épület komoly sérüléseket szenvedett, a renoválás pedig a rendszerváltásig váratott magára. Az elegánsan helyreállított műemléképület 1992-től kezdve 15 éven keresztül játékkaszinóként és étteremként, majd egy újabb renoválást követően rendezvényközpontként működött, azonban az elmúlt tíz évben kihasználatlanul állt. Az Ybl Vízház 2016 májusában került a Pallas Athéné Alapítványok ingatlanportfoliójába 10,5 millió euróért.
Oláh Mihály Zoltán szerdán hangsúlyozta: a felújítás legfontosabb szempontja, hogy a kedvező fekvést kihasználva az egész városra nyitott épületté válhasson az Ybl Vízház. Javaslatuk szerint az épület főbejáratát ölelő loggiát üvegfallal veszik körül, így az egész évben használható és egybenyitható lesz a főbejárat mögötti, kávézóként tovább funkcionáló, neoreneszánsz jellegű első teremmel, ahonnan az egész Duna-partot felölelő kilátásban gyönyörködhet a közönség.
A déli oldalon található géptermet, amely eredetileg elfoglalta a mostani pincét és az épület hátsó földszinti részét is, 1992-ben födémmel választották ketté, így a földszinten egy rendezvények számára jól hasznosítható reprezentatív tér alakult ki, míg a pincében konyhát rendeztek be. A galéria - ahol eredetileg a gépház személyzetének otthont adó lakás volt - szintén alkalmas kulturális vagy vendéglátói célokra. Oláh Mihály Zoltán szerint ez eddigi renoválásoknak köszönhetően ezeken a részeken csak kisebb felújításokra lesz szükség.
Az árvizek ellen védekezésül Ybl Miklós egy méternyi vastag mészoltással mészkővé dermesztett lemezalapra építette a Vízházat, amelyet kívül 3-4 centiméter, a víznyomásnak napokig ellenálló tömör vakolat borított. Ezzel a módszerrel súlyos áradás esetén sem tört be víz az épületbe. Mindez olyan építészeti teljesítmény, amely még ma is kuriózum - magyarázta az építész. Hozzáfűzte: az eredeti árvízvédelem nem felelt meg a 90-esévek szabványinak, ezért akkor új vízszigeteléssel látták el az épületet. Ezt most - a homlokzati szerkezetekkel együtt - korszerű technikákat alkalmazva szeretnék felújítani.
A pincében a konyha mellett egy eredetileg széntárolásra használt terem is található, amelynek különös hangulatot ad, hogy Ybl óriási teherbírású kupolákkal egészítette ki a födémet. Oláh Mihály Zoltán kiemelte: ezt a termet kiállítótérnek szánják, és azért, hogy ne csupán a viszonylag szűk lépcsőn juthasson le ide a közönség, az 1992-es felújításkor épített szomszédos terem falát megbontva lesüllyesztett kertrészt alakítanának ki, amely az egész alsó szintet jól megközelíthetővé tenné közvetlenül az utcáról.
Az épületben már megkezdődtek a belső előkészítő munkálatok, a Pallas Athéné alapítványok vagyonát kezelő Optima Befektetési Zrt. közleménye szerint a felújítás kivitelezőjét 2017 első negyedévében választják ki. A munkálatok a Közbeszerzési Döntőbizottság határozata nyomán nem közbeszerzés-kötelesek. A közlemény kitér arra is: januárban kezdődik a budavári Óvárosháza történelmi épülete felújításának befejező üteme, a helyreállítási ás átalakítási munkálatokra a Magyar Építő Zrt. adta a legkedvezőbb ajánlatot.

Skrevet av: krajcso, 2017. január 11. szerda 14:00:56 | LAN_THEME_20

Hideg idő - Az evangélikus egyház összefogásra és segítségnyújtásra buzdít

Budapest, 2017. január 6., péntek (MTI) - Széleskörű gyülekezeti, közösségi összefogásra buzdít a rendkívüli hidegben a Magyarországi Evangélikus Egyház diakóniai munkáért felelős püspöke - Fabiny Tamás erről szóló közleményét pénteken juttatta el az MTI-nek.

A püspök azt írta: a következő napokban tartósan rendkívüli hideg lesz Magyarországon, ez a hajléktalanokat, az utcán élőket különösen nagy veszélynek teszi ki. Hozzátette: a tapasztalatok szerint az is előfordulhat, hogy otthonaikban élő idős, beteg emberek sem tudják magukat ellátni, és saját lakásukban fagynak meg.
Tájékoztatása szerint az evangélikus diakónia néhány városban - más szervezetekkel is együttműködve - segíti a rászorulókat. Budapesten hőtartó fóliákat juttatnak el hajléktalanokhoz, Szarvason az Ótemplomi Szeretetszolgálat újra megnyitotta a krízisszálló kapuit, Nyíregyházán az Oltalom Szeretetszolgálat többletkapacitással várja a rászorulókat. Az Abaffy Gyula Szeretetszolgálat Borsod megyében meleg ruhák adásával segít, a dombóvári gyülekezet pedig az Evangélikus Diakóniai Otthonnal közösen meleg ételt oszt.
Fabinyi Tamás nyomatékosan kéri a híveket, hogy a felebaráti szeretet és az irgalmasság jegyében vegyék észre és segítsék a kiszolgáltatott embertársaikat. Lehetőség szerint legalább néhány órára nyissák meg a gyülekezet vagy egyházi intézmények fűtött helyiségeit a rászorulók előtt, nekik forró teát és élelmet biztosítsanak - tette hozzá.
Szükségesek lehetnek takarók, hálózsákok, meleg ruha, hőtartó fólia, tűzifa - sorolta és kérte: a bajbajutottakat segítsék abban, hogy mielőbb szállókra kerüljenek. Szükség esetén hívjanak orvost vagy mentőt - írta a püspök. Különös odafigyeléssel legyenek a tanyákon vagy máshol egyedül élők, valamint a kisgyermekek iránt - javasolta. Azt is kérte a gyülekezetektől, hogy hívjanak fel segítésre templomi hirdetésben, körlevélben vagy a Facebookon. Támogassák az önkéntesek munkáját, működjenek együtt a polgárőrséggel, a rendőrséggel és más szervekkel.

Skrevet av: krajcso, 2017. január 11. szerda 13:58:32 | LAN_THEME_20

szombat 10 december 2016
Belföldi utazásokat népszerűsítő kampányt indított a turisztikai ügynökség


Budapest, 2016. december 10., szombat (MTI) - Az év végi ünnepek közeledtével Ajándékozz élményt címmel indított kampányt a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ), amivel a belföldi utazások élénkítését célozzák - közölte az MTÜ az MTI-vel.

Az Ajándékozz élményt programmal az MTÜ arra hívja fel a figyelmet az év vége közeledtével, hogy az ünnepi ajándékozás alkalmával a tárgyak helyett az élményekre fókuszáljanak, ami lehet egy színházi előadás, egy kiállítás, koncert közös megtekintése, fürdőlátogatás, közösen elköltött ebéd, vagy vacsora, illetve lehet akár egy év eleji, néhány napos belföldi pihenés is.
Kiemelik: a magyarok itthoni utazásainak súlyát a turizmusban jól mutatja, hogy a szálláshelyek összes vendégéjszakáinak megközelítőleg a felét teszik ki a belföldi vendégéjszakák, számuk 2010 óta folyamatosan emelkedik. A KSH tavalyi keresletfelmérése szerint 2,7 százalékkal több belföldi turista vett részt többnapos belföldi pihenésen, és ennek során 4,4 százalékkal többet - 307,4 milliárd forintot - költöttek, mint 2014-ben. A tendencia az idén is folytatódott, a többnapos belföldi turisták száma az első félév adatai szerint 4,7 százalékkal, költésük 1,5 százalékkal növekedett.
A belföldi turizmus kereslete - a kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalmi mutatói alapján - 2010 óta folyamatosan növekszik. 2010 és 2015 között 3 millióval emelkedett a belföldi vendégéjszakák száma, ami 30 százalékos bővülésnek felel meg.
A Magyar Turisztikai Ügynökség innovációs törekvéseinek részeként kommunikációját is megújítja, üzeneteit új, alternatív kommunikációs csatornák, illetve "trendformáló hírvivők" útján is eljuttatja a belföldi utazókhoz - írták.

Skrevet av: krajcso, 2016. december 10. szombat 10:31:57 | LAN_THEME_20

Romániai választások - Szakértő: a jobboldallal nagyobb eséllyel kerülhet kormányra az RMDSZ

Budapest, 2016. december 10., szombat (MTI) - A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a jobboldali Nemzeti Liberális Párt (PNL) oldalán kerülhet nagyobb valószínűséggel kormányra a vasárnapi romániai választások után, abban az estben, ha a baloldali szövetségesek a papírforma ellenére nem szerzik meg a többséget - mondta Barabás T. János, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója szombaton, az M1 aktuális csatornának nyilatkozva.

A szakértő kifejtette, a közvélemény-kutatások szerint a román Szociáldemokrata Párt (PSD) a szavazatok több mint 40 százalékára számíthat, a legnagyobb jobboldali erő, a PNL ezzel szemben mintegy 20 százalékos támogatottságon áll, ami azt valószínűsíti, hogy a baloldal a szabadelvű ALDE-val szövetségben alakíthat kormányt.
Barabás T. János szerint utóbbi párt vezetői elképzelhetőnek nevezték ugyan, hogy parlamentbe kerülése esetén az RMDSZ-t is meghívják a kabinetbe, de szerinte a magyar pártnak egy jobboldallal koalíciót kötve van nagyobb esélye részt venni az új kormányban, ha a PNL elég szavazatot gyűjt ehhez.
A kutató hangsúlyozta, az RMDSZ óvatos, realista választási programot hirdetett, kormányra kerülése pedig fontos lenne a magyar kisebbség érdekeinek érvényesítése szempontjából.


Skrevet av: krajcso, 2016. december 10. szombat 10:30:45 | LAN_THEME_20

szerda 07 december 2016
Médiatanács: 104,6 milliós támogatás helyi és körzeti tévéknek műsorgyártásra

Budapest, 2016. december 5., hétfő (MTI) - A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa összesen 104,6 millió forint támogatást szavazott meg helyi és körzeti televízióknak a műsorgyártását finanszírozó pályázat legújabb fordulójában - közölte az MTI-vel hétfőn az NMHH.
A tájékoztatás szerint hír-, közéleti és kulturális magazinműsorok számára ítélt meg támogatást a testület a Magyar Média Mecenatúra program keretében futó műsortámogatási pályázatának harmadik fordulójában.
Közölték: a tanács a döntéssel a Győr+ Televízió, a Gyula Televízió, a Kapos Televízió, a Bajai Televízió, a Veszprém TV, a kiskunhalasi Halas TV és a XII. kerületi Hegyvidék Televízió hírműsorainak elkészítéséhez járul hozzá. Közéleti magazinműsor kategóriában támogatást nyert a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Irány Televízió, a Hajdúszoboszlói Városi Televízió, a Rábaközi Televízió, a mohácsi Csele TV, a Soltvadkerti TV, a Gotthárd TV, a Hajdúnánási Televízió és a Pest megye 35 településén elérhető Régió Plusz Televízió.
Kulturális magazinok finanszírozásában kap segítséget a Gyula Televízió, a Zalaegerszegi Televízió, a szigetszentmiklósi DunaMédia TV, az Ózdi Városi Televízió, az Érd TV, a Nyíregyházi Televízió, a Szarvason, Csabacsűdön és Békésszentandráson látható Körös Televízió, valamint a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kölcsey Televízió.
A testület döntött a 2016-os Nemeskürty István történelmi dokumentumfilm pályázat kiírásáról is. A maradandó kulturális értékeket képviselő, archív anyagok felhasználásával készülő, XX. és XXI. századi történelmi eseményeket feldolgozó közszolgálati műsorok gyártásának támogatására a médiatanács összesen 105 millió forintot különít el. Egy-egy 50-52 perces filmre maximum 25 millió forintos támogatásért lehet pályázni úgy, hogy az elnyert összeg nem haladhatja meg az alkotás tervezett összköltségének háromnegyedét - jelezték.
Emellett 2016-os online alkotások készítését támogató Neumann János pályázati eljárásban a tanács újraválasztotta a pályázat bírálóbizottságának elnöki tisztségére Koltay Gábor film- és színházi rendezőt, a bizottság tagjainak pedig továbbra is Gajdics Ottó újságírót és Sipos Szilvia szerkesztő-műsorvezetőt.
Rádiós pályázati és médiafelügyeleti eljárásokban is döntést hozott a médiatanács; az Eger 101,3 MHz helyi frekvencia pályázati eljárásában hiánypótlást kért mindkét pályázótól, a Mátra Centrum Kft.-től és az FW Befektetési Kft.-től. A Paks 96,3 MHz hasznosítására szintén két pályázati ajánlat érkezett, ahol a grémium ugyancsak hiánypótlásra szólította fel a Rádió 96,3 Kft.-t és a Hullám Média Kft.-t.
A médiatanács felvilágosítást kér a Közösségi Rádiózásért Egyesülettől, amely a budapesti kisközösségi rádiós médiaszolgáltatási lehetőség elvi hasznosítására egyedüliként nyújtott be pályázatot. A médiatanács a Central Médiacsoport Zrt. és a Hearst Central Kft. összefonódásának médiaágazati engedélyezéséről előzetes szakhatósági hozzájárulást adott.

Skrevet av: krajcso, 2016. december 07. szerda 19:32:32 | LAN_THEME_20

péntek 25 november 2016
Advent - Egész napos bibliaolvasást rendez a Vörösmarty Színház

Budapest, 2016. november 25., péntek (MTI) - Újszövetségi Maraton címmel ötödik alkalommal szervezi meg mintegy 20 órán át tartó bibliaolvasási programját advent első vasárnapján a székesfehérvári Vörösmarty Színház.

Öt évvel ezelőtt merült fel a teátrum vezetésében az a gondolat, hogy az adventi időszakban a bibliaolvasást közösségi eseménnyé emelje - idézte fel Hirtling István színművész az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.
Mint mondta, az első években még a színház művészei olvasták fel az Újszövetség egyes részeit, mára azonban "átengedték a nézőknek" ezt a feladatot.
A 20 órán át tartó közösségi programra bárki jelentkezhetett, a színház aulájában 10 perces felosztásban, a négy evangélium, illetve a Jelenések könyvének olvasására várták a feliratkozókat. A program vasárnap hajnali négy órakor veszi kezdetét és nagyjából vasárnap éjfélre fejeződik be.
Hirtling István elmondta, hogy a feliratkozási lehetőség két héttel ezelőtt kezdődött el és 2-3 nap alatt a helyek több mint 60 százaléka betelt. Jelenleg már csak öt időpont van szabadon - tette hozzá a színművész.
Az idei program kiegészül a fehérvári gimnáziumok ének- és zenekarainak fellépésével, akik egész nap, a színház előterében és kávézójában muzsikálnak majd.

Skrevet av: krajcso, 2016. november 25. péntek 17:10:27 | LAN_THEME_20

MLSZ - Csányi: Nagyon jó évet zárt a magyar labdarúgás

Budapest, 2016. november 25., péntek (MTI) - Nagyon jó évet zárt a magyar labdarúgás a hazai sportági szövetség (MLSZ) elnöke, Csányi Sándor szerint.

A sportvezető a Magyar Labdarúgás Napja alkalmából rendezett fővárosi ünnepségen a válogatott teljesítményét méltatva úgy fogalmazott, "hatalmas dolog volt az Európa-bajnoki kvalifikáció, a Franciaországban mutatott játék és a csoportból való továbbjutás is nagyon sok embert érintett meg".
Hozzátette, idén sokat tettek azért, hogy a magyar labdarúgás még népszerűbb legyen, még ha természetesen több területen további fejlődésre van szükség és lehetőség. A pozitívumok között említette az infrastrukturális fejlődést, ugyanis az elmúlt hat évben több mint 800 pályát épített és 1700 pályát újított fel az MLSZ.
Csányi Sándor leszögezte, hogy a nézőszám tekintetében szeretnének előrelépni, ugyanakkor nagy eredménynek minősítette, hogy az agresszió, a vandalizmus teljesen kiszorult az NB I-es stadionokból, a pályákon pedig egyre több hazai nevelésű játékos futballozik.
"A válogatott keret is egyre fiatalodik, ami inspirációt jelenthet a magyar futball tehetségeinek" - jelentette ki Csányi azon a hagyományos ünnepségen, amit az MLSZ minden évben november 25-én, az 1953-ban ezen a napon rendezett londoni magyar-angol 6-3-as mérkőzés évfordulóján rendez.


Skrevet av: krajcso, 2016. november 25. péntek 17:09:47 | LAN_THEME_20

Pályázati nyerteseket hirdetett a médiatanács

Budapest, 2016. november 25., péntek (MTI) - Az animációs filmeket támogató Macskássy Gyula-pályázaton tíz induló 78 millió forint, technikai fejlesztésre tíz közösségi és kisközösségi médium pedig összesen 17,5 millió forintot nyert el - közölte az MTI-vel pénteken a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság.

A Macskássy Gyula-pályázat idei második fordulójának eredményeként készülhet el Gyulai Líviusz Egy komisz kislány naplója című sorozatának negyedik és ötödik epizódja, amelyben Dorothy kalandja egy cirkuszban, majd New Yorkban folytatódik. A Janó Manó és az elveszett harmatcseppekben a népszerű gyermekkönyv-sorozatot dolgozza fel Miklósy Zoltán, az első részben az ezeréves fa gyökere mentén utazó főhősnek egy varangy állja útját.
Gelley Bálint Farkas szintén mesekönyv-adaptációra nyert támogatást. Az Átjáró másvárosba című mese második része is humoros kalandokat ígér, amelyben Szkriptum, a bogaras író eltűnése szaporítja a város egyre sokasodó titkainak számát. Bognár Éva Katinka rendező Berg Judit Hisztimesék című könyvét alkalmazza képernyőre - tudatták.
A tájékoztatás szerint további két-két résszel folytatódhat Glaser Katalin szériája, a Városi legendák II, Klingl Béla Boxi-sorozata, és Lehotay Zoltán rendezésében elkészülhet Csupipupi, az elkényeztetett öleb csontok körüli kalandjainak második epizódja is. Újabb változat készül Bakos Barbarától A kockásfülű nyúlból; első részének címe Koncert a téren. Bálint Szilárd Budapest Spaceport című alkotása Bertáról, egy fiatal, introvertált, szeleburdi és érzékeny lányról szól, aki az apai tiltás ellenére űrhajós szeretne lenni. Kovács Eszter és Simon Balázs a Kvagga című mesefilmben Meg és Tim történetét jeleníti meg a különös, szétválasztott világ sötét és fényes oldaláról.
A médiatanács tematikus pályázati eljárásának negyedik fordulójában technikai fejlesztésre a televíziók közül a Kiskőrös Televízió, a Csurgói Városi Televízió, a tahitótfalui Danubia Televízió, a Városi Tv Mohács, a Kistelek VTV és a püspökladányi Ladány Televízió valósíthatja meg fejlesztési elképzeléseit. A rádiók között a debreceni FM90 Campus Rádió, a székesfehérvári Alpha Rádió, a Rádió Szarvas és a gyomaendrődi Rádió Sun pályázata volt sikeres.
Jelezték azt is: a médiatanács határozatban figyelmeztette a Balaton Tv-t, mert egy augusztusi vizsgálat során kiderült, hogy reklámblokkját nem különítette el e jellegre történő figyelemfelhívással, és kötelezte a szolgáltatót a jogsértő gyakorlat megszüntetésére.
Ugyanakkor a testület a Baja 89,8 MHz-es helyi kereskedelmi hasznosításra kiírt rádiós pályázaton ismét a jelenleg is működő Bajai Rádió szolgáltatóját, a Baja Hangja Kft.-t nyilvánította nyertesnek, és jóváhagyta a telkibányai Híd Rádió névváltoztatási kérelmét, így az Mária Rádió Zemplén néven hallható ezután.
A testület egyben hozzájárult az AMC Networks Central Europe Kft. négy tematikus médiaszolgáltatásával - a Spektrum Tv, a Filmmánia, a Spektrum Home és a Tv Paprika - kapcsolatban előterjesztett kérelméhez. A médiaszolgáltató egyrészt azt kérte, hogy tematikus médiaszolgáltatásaiban öt évnél régebben készült műsortartalmakkal is teljesíthesse az európai, illetve magyar független műsorkvótákat, másrészt a Spektrum Tv-re és a Filmmániára vonatkozóan kérte a magyar műsorokra vonatkozó kvótakötelezettség fokozatos, három év alatt teljesítendő elérését.
A grémium ennek megfelelően csatornánként külön-külön hatósági szerződést köt a médiaszolgáltatóval a négy érintett jogosultság kvótáinak rögzítésére. A médiatörvény lehetőséget ad arra, hogy a médiatanács a médiaszolgáltató kérelmére egyszerre legfeljebb három naptári évre, fokozatos mentesítést adjon a műsorkvóták teljesítésére, azzal a feltétellel, hogy a médiaszolgáltató a törvényben rögzített arányok eléréséig köteles folyamatosan növelni médiaszolgáltatásában a magyar, az európai, valamint a független előállítóval készíttetett, általa közzétett művek arányát. Az AMC Networks Central Europe Kft. kérelme pedig minden feltételnek megfelelt, ezért a médiatanács a mentesítési szerződések megkötésének nem látta akadályát - írták.

Skrevet av: krajcso, 2016. november 25. péntek 17:08:38 | LAN_THEME_20

szerda 23 november 2016
Magyarok kenyere - Lisztet és száraztésztát kaptak erdélyi jótékonysági szervezetek

Nagyszalonta, 2016. november 23., szerda (MTI) - A Magyarok kenyere program keretében 20 tonna lisztet és száraztésztát adott át Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége, Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, valamint Korinek László, a program elindítója szerdán, a partiumi Nagyszalontán. A mostani adományt a következő hetekben újabbak követik.

Az élelmiszeradomány a Böjte Csaba által alapított Dévai Szent Ferenc Alapítvány nagyszalontai gyermekvédelmi intézményébe, a Béke Királynője Gyermekvédelmi Központba érkezett.
Az átadási ünnepséget megelőzően, Böjte Csaba szentmise keretében köszönte meg a Kárpát-medencei magyarságtól érkezett segítséget.
A misét követően a gyermekotthonban rendezett tájékoztatón Korinek László elmondta, hogy a program fennállásának hatodik évében mintegy 3000 magyar gazda több mint 510 tonna búzát gyűjtött össze, amihez a határon túli területek 100, ezen belül Erdély 16 tonnával járult hozzá. A búza megőrlése után 350 tonna liszt állt rendelkezésre karitatív célokra.
Mint elhangzott, idén a kenyérnek szánt lisztből minden magyarországi megyében osztottak a rászorulóknak, és a kiemelt kedvezményezetteknek a határon túlra további adomány jutott. Liszt és száraztészta formájában az Erdélyben összegyűjtött 16 tonna búzából őrölt 10 tonna liszt mellé Nagyszalontára 20 tonna érkezett, a következő hetekben pedig további 40 tonnát kap a Böjte Csaba által vezetett alapítvány. További öt tonna liszt a Szent Erzsébet Egyesülethez kerül.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2013-as megalakulása óta segíti a Magyarok kenyere programot, az idei esztendőben pedig már stratégiai partnerként támogatja a kezdeményezést - mondta Győrffy Balázs. A program támogatottsága évről évre növekszik, ennek köszönhetően minden évben egyre több magyar gazda fog össze a jótékonysági célok érdekében - tette hozzá.
Böjte atya szinte hihetetlennek nevezte, hogy több mint 500 tonna adomány gyűlt össze. "Miközben szidjuk ezt a világot, gondoljunk arra, hogy csak a Szent Ferenc Alapítvány az idei tanévkezdésre 2138 gyereknek ceruzát, fürdőköpenyt, fogkefét tudott adni, az emberek jóságából" - emelte ki.
Herczegh Anita, miután átadta az adományt, elmondta, hogy az alapítvánnyal és a gyerekekkel több évre visszanyúlóan személyes kapcsolatot is ápol. Mint fogalmazott, az adomány ennél jobb helyre nem is kerülhetett volna.
"Nagyon sok otthonban jártam már, azt láttam, hogy a gyermekeket, mint egy családban, megpróbálják felkészíteni az életre, amibe beletartozik az is, hogy kenyeret és süteményt sütni is tanítják őket. Maguk használják fel ezeket az adományokat" - tette hozzá.

Skrevet av: krajcso, 2016. november 23. szerda 20:07:09 | LAN_THEME_20

Jövő tavasszal megkezdődhet az M44 Tiszakürt-Kondoros szakaszának építése

Budapest, 2016. november 16., szerda (MTI) - Jövő tavasszal megkezdődhet az M44 gyorsforgalmi út 62 kilométeres, Tiszakürt és Kondoros közötti szakaszának építése - közölte a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF Zrt.) szerdán.

A közlemény szerint a nyertes vállalkozókkal a szerződést december elején kötik meg, a munka 2017 elején kezdődik. A kivitelezés 2019. harmadik negyedévére fejeződik be.
Az új nyomvonalon vezető, kétszer két forgalmi sávos gyorsforgalmi úton négy külön szintű csomópontot, 44 alul- és felüljárót, Cserkeszőlőnél és Kondorosnál egyszerű, Szarvasnál komplex pihenőt alakítanak ki.
A Kőrös felett 450 méteres acél ívhíd épül, díszvilágítással. Két kisebb híd is épül, a Dögös-Kákafoki csatorna és a Mezőtúr-Orosháza vasútvonal felett. A tájékoztatás szerint Kardosnál üzemmérnökségi telepet hoznak létre.
A 62 kilométeres szakasz három ütemben valósul meg, a nyílt közbeszerzési eljáráson nyertes, legalacsonyabb ajánlatot tevő kivitelezők: az első ütemet 56,5 milliárd forinttal a harmadikat 45,2 milliárd forinttal Duna Aszfalt Kft. és a Hódút Kft. nyerte, a másodikat pedig az EuroAszfalt Építő és Szolgáltató Kft., Swietelsky Magyarország Kft., Soltút Kft. és A-Híd Zrt. 43,98 milliárd forinttal. Az útszakasz megépítéséhez szükséges forrás a hazai költségvetés terhére biztosított.
A kivitelezés a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából, a NIF Zrt. beruházásában valósul meg.


Skrevet av: krajcso, 2016. november 23. szerda 20:05:28 | LAN_THEME_20

Hetvenötmillió forint műsortámogatást kapnak vidéki rádiók a médiatanács döntése értelmében

Budapest, 2016. november 17., csütörtök (MTI) - Hetvenötmillió forintot kapnak vidéki rádiók, Hódmezővásárhelytől Szentendréig huszonöt műsor nyert el egy éven át tartó támogatást a Magyar Média Mecenatúra program részeként a médiatanács e heti döntése alapján - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) csütörtökön az MTI-vel.

A testület emellett a többi között nyertesnek nyilvánította a Karcag FM és a kiskunfélegyházi Rádió Smile pályázatát a vidéki kisközösségi rádiós frekvenciás eljárásban, elfogadott egy szombathelyi és egy velencei pályázati felhívást, közzétette a hajdúböszörményi kiírás tervezetét, hozzájárult a Mária Rádió három vidéki jogosultságának összevonásához, valamint figyelmeztetést adott egy szabálytalanul megjelenített osztott képernyős tévéreklám miatt - sorolták a döntéseket.
A médiatanács összesen hetvenötmillió forint támogatáshoz juttatott helyi, körzeti és kisközösségi rádiós pályázatokat a rendszeresen jelentkező műsorok finanszírozására kiírt Magyar Média Mecenatúra program idei eljárásának harmadik fordulójában. A kereskedelmi és közösségi rádiók 62,5, míg a kisközösségiek 12,5 millió forintot kapnak.
Hírműsor kategóriában a szigetszentmiklósi Lakihegy Rádió, a Rádió Szentendre, az Európa Rádió debreceni, sátoraljaújhelyi és miskolci adója, az ugyancsak miskolci Csillagpont Rádió, az egri FM7, a tiszafüredi Tisza-tó Rádió, a békéscsabai Mega Rádió, az Érd FM, a Rádió Dabas, a Fehérvár Rádió, valamint a hódmezővásárhelyi Rádió 7 pályázott sikerrel - írták.
Szolgáltató magazin kategóriában is támogatáshoz jutott a Rádió 7, a Mega Rádió és az Érd FM, hozzájárulnak továbbá a székesfehérvári Alpha Rádió, a Bajai Rádió, a paksi Fortuna Rádió, a szolnoki Aktív Rádió, a Berettyó Rádió, a kiskunmajsai Sirius Rádió, a pécsi Rádió 1, a kalocsai Korona Rádió és a Rádió Szarvas költségeihez.
Úgy fogalmaztak, hogy a médiatanács a szolgáltatók sokszínűségének elkötelezett támogatója, pályázataival évek óta segít a stúdióknak, és a célja a jövőben is az, hogy tevékenységével hozzájáruljon a hallgatók tájékozódásához helyi ügyekben.
A grémium a vidéki kisközösségi rádiós eljárásban Karcagon a Karcag FM tervével pályázó Kun-Média Kft.-t, Kiskunfélegyházán a Rádió Smile tervével pályázó Mosoly Média Kft.-t nyilvánította nyertesnek. A Sárvár 96,5 MHz rádiós frekvencia eljárása tartalmi vizsgálatának részeként a médiatanács hiánypótlásra hívta fel az egyedüli pályázót, a Sárvári Média Nonprofit Kft.-t, amelytől felvilágosítást is kér - közölte az NMHH.
Véglegesítették a Szombathely 88,4 MHz és a Velence Meleg-hegy 90,4 MHz pályázati felhívásának szövegét, a dokumentumok csütörtöktől, illetve péntektől olvashatóak a mediatanacs.hu honlapon. A 72 ezer fős vételkörzetű szombathelyi frekvencia közösségi jellegű hasznosítására, valamint a 60 ezer fős vételkörzetű velencei frekvencia kereskedelmi hasznosítására szóló pályázati ajánlatokat január közepén lehet majd benyújtani.
A 30 ezer fős vételkörzetű, kereskedelmi hasznosítású Hajdúböszörmény 98,9 MHz pályázatifelhívás-tervezetének elfogadott szövege szintén csütörtöktől olvasható a honlapon - tették hozzá.
A médiatanács helyt adott annak a kérelemnek, hogy a Mária Rádió esztergomi, piliscsabai és dömösi adóinak jogosultságait a szolgáltató november 15-től összevonja.
Hangsúlyozták azt is: júniusban a TV2 időjárás-jelentésében kilencszer nem elég jól látható módon tüntették fel egy sörhirdetés reklámjellegét az osztott képernyős megjelenítéskor, ezért a médiatanács figyelmeztette a szolgáltatót a szabályok betartására.
A grémium határozott továbbá a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség piacfelügyeleti eljárást és médiapiac-ágazati vizsgálatot kezdeményező beadványáról, amelyet az RTL Klub és a TV2 műsorterjesztési díjainak bevezetésével összefüggésben terjesztettek elő. A döntés szerint nem indítanak ilyen eljárást, illetve vizsgálatot, mivel a kifogásolt piaci sajátosságokat jogvitás eljárásban kell kezelni. A szövetségnek a témában korábban benyújtott kérelme alapján jelenleg folyik egy bírósági eljárás - olvasható a közleményben.


Skrevet av: krajcso, 2016. november 23. szerda 20:04:41 | LAN_THEME_20

A Gál Ferenc Főiskola veheti át a gyulai egészségügyi felsőfokú képzést

Gyula, 2016. november 22., kedd (MTI) - A Szent István Egyetem helyett a katolikus Szeged-Csanádi Egyházmegye által fenntartott Gál Ferenc Főiskola (GFF) működtetné a gyulai egészségügyi és szociális felsőfokú képzést jövő februártól - közölte Görgényi Ernő (Fidesz-KDNP), a város polgármestere kedden az MTI-vel.

Elmondta: a Szent István Egyetem (SZIE) struktúráját az oktatási kormányzat az utóbbi években elkezdte átalakítani, több Békés megyei képzést is más felsőoktatási intézmény vett át az egyetemtől.
A SZIE Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Karának gyulai egészségtudományi intézetét a Gál Ferenc Főiskola venné át. Görgényi Ernő szerint "a gyulai felsőoktatás e struktúraátalakulásban nagyon jó lehetőséget kapott".
Kiemelte: a GFF az eddigi, a térségben máshol el nem érhető képzéseket - diplomás ápoló, szociális munkás és egészségturisztikai szervező - megőrizné, emellett erősítené a képzések duális jellegét és a felnőttoktatás felé is nyitnának.
"A duális képzés révén még piacképesebb lesz a gyulai diploma, hiszen a hallgatók még magasabb gyakorlati értékkel rendelkező tudást szerezhetnek meg" - fogalmazott a városvezető.
Megjegyezte: Gyulán a Szeged-Csanádi Egyházmegye negyedszázada tart fenn köznevelési intézményeket, óvodát, általános iskolát, szakközépiskolát; a felsőoktatási kar átvételével válna teljessé a paletta.
Görgényi Ernő elmondta: egyeztetett Palkovics László oktatási államtitkárral, aki hangsúlyozta, a kormány abban érdekelt, hogy Gyulán megmaradjon és erősödjön a felsőoktatás.
A Szent István Egyetem szenátusa október 28-i ülésén 23 igen szavazattal, egyhangúlag támogatta a campus átadását a GFF részére.
A fenntartóváltásról csütörtöki ülésén dönt a városi képviselő-testület.
A Gál Ferenc Főiskola egyházi felsőoktatási intézmény, fenntartója a Szeged-Csanádi Egyházmegye. Papok, hittanárok, egyházi munkatársak képzésén túl Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megye mellett Budapesten és Komárom-Esztergom megyében is működtet gyermekvédelmi hálózatot, karitász szolgálatot és szociális intézményeket.
A GFF a szarvasi pedagógiai kart 2014-ben vette át a Szent István Egyetemtől. 2015 óta fenntartója a békési szakképző intézménynek. Jelenleg 1122 hallgató tanul a GFF-en, saját fenntartású iskoláiba mintegy 700 diák jár.


Skrevet av: krajcso, 2016. november 23. szerda 20:03:32 | LAN_THEME_20

Oldal:  [1] 2 3 ... 42 43 44

Csökkent a benzin ára krajcso @ (nov 16 : 08:17) (Egyéb)
Születésnap - Csank János 70 éves krajcso @ (okt 31 : 06:24) (Egyéb)

Hírkategóriák


Ez az oldal e107 portál rendszert használ, és a GNU GPL licensz alatt lett kiadva.
{THEMEDISCLAIMER}