KRAJCSOVICZ MIHÁLY HONLAPJA
 
Don Fredo Pizzéria & Hamburgerbár
Don Pedro pizza & hamburger!


hétfő 24 október 2016
1956 - Fotókiállítás nyílt a forradalom hatvanadik évfordulója alkalmából a NATO központjában

Bajnok Artúr, az MTI tudósítója jelenti:
Brüsszel, 2016. október 24., hétfő (MTI) - Fényképkiállítás nyílt az 1956-os magyarországi forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulója alkalmából hétfőn a NATO brüsszeli központjában.

A megnyitón mások mellett Jens Stoltenberg, az észak-atlanti szövetség főtitkára is felszólalt, és arról beszélt, hogy a "demokráciapárti felkelés a szabadság és a béke új hajnalához vezethetett volna Magyarországon", a szovjet tankok azonban letörték a forradalmat.
"Hétköznapi emberek ezrei váltak szabadságharcossá Budapesten", miután a hatóságok tüzet nyitottak a sajtószabadságot, szabad választásokat és a szovjet csapatok kivonását követelő békés tüntetőkre 1956 őszén - hangoztatta a főtitkár, majd hozzátette, a szülei annak idején önkéntesként dolgoztak a magyar menekülteket segítő egyik szervezetnél az osztrák-magyar határon.
Beszédében Stoltenberg kiemelte, évtizedekkel később a rendszerváltás megmutatta, hogy a "szabadság erősebb az elnyomásnál, a demokrácia pedig a diktatúránál".
Elmondta továbbá, hogy "a NATO a demokrácia, az egyéni szabadságjogok, valamint a jogállamiság alapelveire épült, ugyanazokra az értékekre, amelyekért a magyarok harcoltak 1956-ban".
Sztáray Péter magyar NATO-nagykövet úgy vélekedett, hogy az 1956-os események generációk gondolkodásmódját változtatták meg Közép- és Kelet-Európában, az emberek ettől kezdve elhitték, hogy igenis lehetséges véget vetni a diktatúrának és szuverén jövőt építeni.
A rendezvényen felszólalt Dr. Horváth János professzor, a forradalmi eseményeket átélt volt parlamenti képviselő, és a NATO-főtitkár apja, Thorvald Stoltenberg is, aki 1956-ban és azt követően segítséget nyújtott számos magyar menekültnek.
A fotókiállítás október 24. és november 4. között tekinthető meg a NATO-központban.

Skrevet av: krajcso, 2016. október 24. hétfő 15:33:24 | LAN_THEME_20

A mobileszközök kiberveszélyeztetettségéről indult figyelemfelhívó kampány

Budapest, 2016. október 24., hétfő (MTI) - A mobileszközök sérülékenységre hívják fel a figyelmet és a biztonságos mobilhasználatot igyekeznek elősegíteni egy kampánnyal, amelyet egyszerre huszonöt államban, köztük Magyarországon indítottak - jelentették be hétfőn Budapesten.

Szongoth Richárd, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) kiberbűnözés elleni osztályának vezetője elmondta: a kampányban felhívják a figyelmet a mobileszközöket érintő veszélyekre, kártevő programokra, zsarolóvírusokra, a nyilvános wifi-hálózatok veszélyeire. Ezek mellett a különböző mobilalkalmazások biztonságos telepítéséhez, a biztonságos mobilbankoláshoz is adnak tippeket - tette hozzá.
A rendőrség hétfőn közleményt is nyilvánosságra hozott minderről. Ebben kiemelték: az asztali számítógépeket és laptopokat érintő magas fokú "malware" fenyegetés mellett évről évre egyre több kártékony programot, alkalmazást készítenek kifejezetten mobileszközök megfertőzésére, ami az okostelefonok terjedésével párosulva igen komoly biztonsági kockázatot jelent. A kártékony programok esetenként a banki alkalmazásokhoz, az eszközökön végzett pénzügyi műveletekhez kapcsolódhatnak, de a külső forrásból elérhető játék- és alkalmazásletöltések is jelentős veszélyt jelentenek - hangsúlyozták.
Az Europol Kiberbűnözés Elleni Központ által összehangolt 2016-os operatív akciótervben huszonöt állam, köztük Magyarország vesz részt.
Az NNI kiberbűnözés elleni osztályának koordinációjával október utolsó hetében indított rendőrségi kampány részletei megtalálhatók a rendőrség honlapján és Twitter-csatornáján - mondta Szongoth Richárd.
Bencsik Balázs, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NKI) igazgatója hozzátette, hogy a mobileszközök sérülékenységeire, a fenyegetettségekre az NKI honlapján is rendszeresen figyelmeztetnek.
Felidézte, az uniós és a magyar kiberbiztonsági stratégia is kiemeli: az ország infrastruktúrájának védelme érdekében fontos az állami és a nem állami szervezetek közötti együttműködés. Emellett az állampolgárok biztonságtudatosságának erősítése érdekében is programokat kell indítani.
Bencsik Balázs kiemelte, hogy Magyarországon a különböző - állami és nem állami - cégek és társaságok örömmel álltak a kezdeményezésük mellé, amelynek célja, hogy felhívják az állampolgárok figyelmét a kibervédelem fontosságára, és erősítsék biztonságtudatosságukat.
Az NKI vezetője kitért arra is, hogy az Európai Unió idén rendezte meg negyedik alkalommal a kiberbiztonsági hónapot, amelyben az egyik legtöbb programot Magyarország szervezi, több mint húsz rendezvényt tart a hónapban. Elmondta, október elejei kétnapos konferenciájukon hetvenhat szervezettől több mint százötven szakember vitatta meg az aktuális kiberbiztonsági kérdéseket.
Szólt arról is, hogy idén októberben uniós szintű kiberbiztonsági gyakorlatot is tartottak, amelyen két nagy távközlési és egy kormányzati szolgáltató is részt vett. A gyakorlat nyomán kiderült, hogy Magyarországon sikerült kialakítani az állami és nem állami szektor közötti kommunikációt - értékelte Bencsik Balázs.

Skrevet av: krajcso, 2016. október 24. hétfő 15:32:30 | LAN_THEME_20

A köztársasági elnök kinevezte a GVH vezetőit

Budapest, 2016. október 24., hétfő (MTI) - Áder János köztársasági elnök, a miniszterelnök előterjesztésére, 2016. november 2-ai hatállyal hatévi időtartamra ismételten a Gazdasági Versenyhivatal elnökévé nevezte ki Juhász Miklóst.

A GVH elnökhelyettesévé november 1-jei hatállyal Bak Lászlót és Tóth Andrást nevezte ki az államfő, szintén hat évre. Tóth Andrást azzal is megbízta, hogy ellássa a versenytanács elnöki teendőit.
A hivatal újonnan kinevezett vezetői hétfőn tették le az ünnepélyes esküt a Köztársasági Hivatalban.
A GVH élén az elnök áll, munkáját az általános ügyekkel és a Versenytanács elnöki teendőinek ellátásával megbízott elnökhelyettesek segítik.
Juhász Miklós 2010 novembere óta tölti be a GVH elnöki tisztét, Tóth András ugyanekkortól elnökhelyettes, illetve a versenytanács elnöke. Bak László Horváth Zoltánt váltja a másik elnökhelyettesi poszton.
A GVH tájékoztatása szerint a következő ciklus feladatai között szerepel, hogy a hivatal átlátható és kiszámítható ügyintézéssel támogassa a piaci szereplők jogkövető magatartását. Továbbá az, hogy biztosítsa a távoli - az ügyfelek fizikai jelenléte nélküli - iratbetekintést és megvalósítsa az elektronikus ügyintézést.
Mindemellett a hivatal számára továbbra is fontos egyebek mellett a fúziós eljárásrend fejlesztése, valamint a rövidebb határidő alatt történő ügyintézés, amelyek érdekében versenytörvény-módosítási javaslatokat is megfogalmazott. Szintén a GVH feladatai közé tartozik a piaci szereplők eligazodásának segítése a döntések, az elvi jelentőségű megállapítások és a közlemények közzétételével, valamint a kis- és középvállalkozások versenytudatosságának fejlesztése, a versenyjogi megfelelést támogató programok és a célzott kommunikáció kidolgozása - olvasható a közleményben.

Skrevet av: krajcso, 2016. október 24. hétfő 15:31:11 | LAN_THEME_20

Török puccskísérlet - Németországban menedékjogot kért 35 diplomata útlevéllel rendelkező török állampolgár

Berlin, 2016. október 24., hétfő (MTI) - Németországban menedékjogot kért 35 diplomata útlevéllel rendelkező török állampolgár a hazájukban történt puccskísérlet után - mondta hétfő Berlinben a német szövetségi belügyminisztérium szóvivője.

Johannes Dimroth a berlini kormányszóvivői tájékoztatón az ellenzéki Zöldek egy parlamenti (Bundestag-) képviselőjének kérdésére adott kormányzati válaszról a sajtóban megjelent adatokat megerősítve elmondta, hogy a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatalnál (BAMF) a július 15-én történt törökországi hatalom-átvételi kísérlet óta valóban kért menedékjogot 35 olyan török állampolgár, aki rendelkezik diplomata útlevéllel, de nem biztos, hogy ez a pontos és végleges szám.
Mint mondta, a BAMF-nál nem vezetnek külön statisztikát arról, hogy mennyi kérelmezőnek van diplomata útlevele, arról pedig a kormányzat egyebek mellett adatvédelmi okokból nem adhat felvilágosítást, hogy a 35 személy között mennyi diplomata és mennyi családtag van. A kormányzatnak azt sem áll módjában közölni, hogy az érintettek körében milyen arányban vannak Németországba, illetve más országba delegált diplomaták.
A szóvivő aláhúzta, hogy a júliusi puccskísérlet óta nem emelkedett számottevően a török állampolgárságú menedékkérők száma Németországban.
A Süddeutsche Zeitung (SZ) című lap és két regionális közszolgálati médiatársaság, a Norddeutscher Rundfunk (NDR) és a Westdeutscher Rundfunk (WDR) közös tényfeltáró munkacsoportja még október elején számolt be arról, hogy a berlini török nagykövetség több diplomatája menedékjogot kért.
Az SZ, az NDR és a WDR török biztonsági körökből származó értesülése szerint a török kormány nyomást gyakorol a német kormányra, elvárja, hogy elutasítsák a török diplomaták menedékjogi kérelmét.
A tényfeltáró munkacsoport szerint a német kormány kételkedik abban, hogy az érintetteknek kitoloncolásuk esetén a jogállam követelményeinek megfelelő és az emberi jogok tiszteletén alapuló eljárásban lenne-e részük hazájukban. Mindenesetre a BAMF még egy kérelmet sem bírált el.

Skrevet av: krajcso, 2016. október 24. hétfő 15:30:14 | LAN_THEME_20

kedd 18 október 2016
Jótékonysági koncertet ad Mága Zoltán Gödöllőn

Budapest, 2016. október 18., kedd (MTI) - A tragikus körülmények között elhunyt Berze Zsófia családjának megsegítésére ad jótékonysági koncertet neves művészekkel kedd este Gödöllőn, a Szentháromság templomban Mága Zoltán.

A Prima Primissima díjas hegedűművész menedzsmentjének tájékoztatása szerint az est teljes bevételét a 24 évesen elhunyt lány családjának ajánlották fel.
A mintegy hatszáz fő befogadására alkalmas templomban Mága Zoltán mellett fellép még Komlósi Ildikó és Meláth Andrea operaénekesnő, valamint Szakcsi Lakatos Béla zongoraművész. A karmester Kovács László lesz.
Mága Zoltán jótékonysági koncertjének célja az emlékezés, csakúgy mint a családé is - olvasható a közleményben.
Berze Zsófia, aki a Turay Ida Színház munkatársa volt, július végén halt meg, amikor megpróbálta megakadályozni, hogy ellopják az autóját. A rendőrség korábbi tájékoztatása szerint a lány megállt az autójával a házuk előtt, majd kiszállt a kocsiból, hogy a kaput kinyissa. Ekkor egy férfi beült az autóba és megpróbált elhajtani a helyszínről, a lány ezt meg akarta akadályozni. Az autó az út melletti árokba sodródott, maga alá temetve a lányt, aki olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen életét vesztette. A gyanú szerint a férfi ezt követőn kiszállt az autóból, majd elmenekült a helyszínről.


Skrevet av: krajcso, 2016. október 18. kedd 14:04:45 | LAN_THEME_20

Megalakult a Nemzetiségi Színházi Szövetség új elnöksége

Budapest, 2016. október 18., kedd (MTI) - Megalakult a Nemzetiségi Színházi Szövetség új elnöksége: Csasztvan András, a Cervinus Teátrum igazgatója vállalta el az elnöki tisztséget, munkáját még négy elnökségi tag segíti.

A Magyarországi Nemzetiségi Színházi Szövetség Közhasznú Egyesület hétfői tisztújító közgyűlésén választotta meg a szervezet új elnökségét - közölte a szervezet kedden az MTI-vel.
Mint írják, Csasztvan András mellett az egyesület új vezetőségében Frank Ildikó (Magyarországi Német Színház) titkárként, Rusz Milán (Magyarországi Szerb Színház) alelnökként vesz részt, továbbá Jónás Judit (Cinka Panna Cigányszínház) és Vidákovics Szláven (Pécsi Horvát Színház) tagja az elnökségnek.
A tisztújító közgyűlés elején a tagok egy perces néma csenddel emlékeztek meg a nemrég elhunyt alapító elnökről, Gergely Lászlóról. Az új elnökség a szövetség érdekképviseleti tevékenységét erősítve folytatja a 2010-ben elkezdett munkát.
A szervezet a magyarországi nemzetiségi színházi kultúra fejlesztésére hivatott. Feladatai közül a színházi értékek védelme, a magyarországi nemzetiségi színjátszás területén működő színházi szervezetek munkájának segítése áll.
Az egyesület további tevékenységei között szerepel színházi produkciók létrehozása és helyi kulturális programok szervezése. Ezen elvek mentén az új elnökség szeretné ismét megrendezni a Nemzetiségi Színházak Találkozóját, az Arcusfestet, amely nemcsak a szakmai találkozást teszi lehetővé, hanem kiváló alkalom a nemzetiségi színjátszás bemutatkozására is. Ennek egyik fontos pillére a Pécsi Országos Színházi Találkozón való további megjelenés és a Magyar Teátrumi Társaság nyári fesztiválján, a Szarvasi Vízi Színház programjában való részvétel.
A Nemzetiségi Színházi Szövetség egyik küldetése a kisebbségek anyanyelvi színjátszásának fenntartása és erősítése, amelynek egyik bástyája lehetne a régóta vágyott budapesti játszóhely is - olvasható a közleményben.


Skrevet av: krajcso, 2016. október 18. kedd 14:03:19 | LAN_THEME_20

Devizapiac - Erősödött a forint árfolyama

Budapest, 2016. október 18., kedd (MTI) - Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi piacon kedd reggelre.

Reggel hét órakor az eurót 306,80 forinton jegyezték, szemben az előző esti 307,12 forinttal.
A dollár 278,51 forinton forgott, majdnem 1 forintot veszített értékéből a hétfő esti 279,35 forinthoz képest.
A svájci frank árfolyama 282,58 forintról 282,00 forintra, a japán jené pedig 2,6850 forintról 2,6796 forintra gyengült.
A hétfői zárójegyzéshez képest az euró és a frank gyakorlatilag stagnált, míg a dollár 0,15 százalékot, a jen pedig 0,19 százalékot veszített értékéből a forinthoz képest.
Az euró napi szinten 0,16 százalékkal erősödött a dollárhoz képest, 1,1016 dolláron jegyezték a közös európai fizetőeszközt kedd reggel. Napi legalacsonyabb jegyzése 1,0995, a legmagasabb 1,1027 dollár volt. A svájci frankhoz képest 0,03 százalékkal drágult az euró, 1,0883 frankos árfolyamon forgott.
Egy dollárért 0,9879 frankot kértek, 0,10 százalékkal gyengült az amerikai deviza. A jenhez képest 0,01 százalékot nyert a dollár, kora reggel 103,89 jent ért egy dollár.
A font árfolyama 0,22 százalékkal 1,1100 euróra, illetve 0,36 százalékkal 1,2228 dollárra erősödött.


Skrevet av: krajcso, 2016. október 18. kedd 07:37:26 | LAN_THEME_20

1956 - Kiállítás nyílt a forradalom és a szabadságharc emlékére az amerikai Kongresszus egyik épületében

Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:
Washington, 2016. október 18., kedd (MTI) - Fotókiállítás nyílt hétfőn az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc emlékére az amerikai Kongresszus egyik épületében.

A kiállítást Szemerkényi Réka, Magyarország washingtoni nagykövete nyitotta meg, majd - két amerikai-magyar szervezet képviselőjének megszólalása után - beszédet mondott Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, Horváth János, aki 2005 és 2015 között a magyar törvényhozás rangidős politikusa volt, Megyesy Jenő, Orbán Viktor miniszterelnök külpolitikai tanácsadója, és Marion Smith, a Kommunizmus Áldozatainak Emléke Alapítvány igazgatója.
Seszták Miklós miniszter 1956 történelmi jelentőségét méltatta, kiemelve egyebek között, hogy a magyar '56 adott muníciót és ihletet a lengyel '68-nak is, és annak ellenére, hogy elbukott és Magyarország szovjet megszállás alá került, az '56-os szabadságharc történelemfordító esemény volt.
Horváth János volt kisgazda politikus, aki 1956 után elhagyni kényszerült az óhazát, s az Egyesült Államokban élt és egyetemen tanított, személyes élményeit idézte fel, csakúgy, mint Megyesy Jenő, a magyar kormányfő külpolitikai főtanácsadója.
A főtanácsadó szintén "56-os": szüleivel kényszerült menekülni Budapestről. Az egyébként denveri ügyvédként ismertté vált - és a magyar ügyet jótékonysági akcióival éveken keresztül szolgáló - Megyesy Jenő azt is felelevenítette, hogy a szüleivel éjjel hogyan indultak neki a határnak egy taxival, hogyan leltek menedékre egy parasztgazdánál, majd menekültként mi és hogyan történt velük a bécsi táborban. Mint elmondta: a család szabadságot és lehetőségeket kapott Amerikában, s az új életet Oklahomában kezdte el.
Marion Smith, a Kommunizmus Áldozatainak Emléke Alapítvány igazgatója a fiatal amerikai szemével láttatta a magyar '56-ot, és Örkény Istvánt idézte: Budapest belvárosában, a Kossuth téren a golyólyukak a falban arra emlékeztetnek, hogy Budapest nemcsak egy város, hanem "a hősiesség jelképe".
A történész Marion Smith - csodásnak nevezve a vasárnap az új washingtoni magyar nagykövetség épülete előtt felavatott Pesti srác szobrot - hangsúlyozta, hogy '56 után lelepleződött a világ előtt is a szocialista utópia igazi természete, s csak azok állíthatták azt, hogy a marxizmus a nyomorúságon kívül mást is adott, akik szándékosan nem vettek tudomást a rendszer brutális természetéről. Marion Smith hangsúlyosan elevenítette fel azt is, hogy a kommunista rezsim Magyarországon hogyan üldözte a keresztény egyházakat és általában a vallásos hitet, és hősiesnek - és mártíromságnak - nevezte sok magyar vallási vezető kiállását az üldöztetések idején. Név szerint Mindszenty József bíborost és Márton Áron püspököt említette. "Az emberi szellem erejét nem lehet könnyen összeroppantani" - szögezte le a történész. Majd utalt arra, hogy a mai ifjabb nemzedékek feladata a kommunizmus megértése és az emlékezés a halált hozó ideológia áldozataira. Ez szerinte ma sürgetőbb, mint valaha.

Skrevet av: krajcso, 2016. október 18. kedd 07:36:46 | LAN_THEME_20

Amerikai elnökválasztás - Melania Trump, a republikánus elnökjelölt felesége védelmébe vette a férjét

Járai Judit, az MTI tudósítja jelenti:
Washington, 2016. október 18., kedd (MTI) - Donald Trump republikánus elnökjelölt felesége, Melania Trump védelmébe vette a nőkre tett becsmérlő kijelentései miatt pellengérre állított férjét.

Melania Trump nagyon ritkán nyilatkozik a médiának, a kampányban sem nagyon vesz részt, és féltve őrzi a magánéletét. A szlovén születésű egykori topmodell azonban hétfőn este interjút adott a CNN hírtelevíziónak.
Donald Trump felesége elismerte, hogy a férje tíz-tizenöt évvel ezelőtt hangoztatott és a minap nyilvánosságra került obszcén kommentárjai a nőkről valóban elfogadhatatlanok, ám hangsúlyozta: ezek a mondatok nem jellemzik azt a férfit, akit ő ismer. Szerinte beszélgetőpartnere, Billy Bush műsorvezető "vitte bele" a trágárkodásba Trumpot, de ami elhangzott - mondta -, az amúgy is csak afféle "férfibeszéd" volt.
Melania Trump szerint a férje kijelentései körüli perpatvart a politikai ellenlábasai keltették, akik a baloldali sajtóval egyeztetve indítottak támadást. Meglátása szerint szervezett kampányról van szó, amelynek célja kárt okozni Trump jelöltségének. Egyetértett a first ladyvel, Michelle Obamával abban, hogy valakit az akarata, beleegyezése ellenére megcsókolni, vagy fogdosni valóban "szexuális zaklatás", csakhogy szerinte minden ilyen esetet bíróságra kell vinni, de "bizonyítékok nélkül megvádolni valakit, férfit vagy nőt, nagyon kártékony és tisztességtelen".
A republikánus elnökjelölt felesége feltette a kérdést: vajon miért nem ellenőrizte a sajtó a Trumpot vádoló nők állításait és miért nem nézett utána a vádaskodó nőknek. Leszögezte egyúttal, hogy a vádaskodó nők "hazudnak", mert a férje "kedves és úriember", akinek ő hisz. De elmondta azt is, hogy néha az az érzése támad, hogy két fiúgyereke van, az egyik a fia, a másik a férje, aki néha úgy viselkedik otthon, mint egy kamasz. Melania Trump a trágár szavakat is ilyen gyerekes, kamaszos viselkedésnek tulajdonította, s megemlítette, hogy ő soha nem hallott sértő szavakat a férje szájából. Hangsúlyozta, hogy ő tiszteli a nőket.
A riporter kérdésére, hogy vajon Trump bocsánatot kért-e tőle, és ez hogyan zajlott le, Melania Trump közölte: a magánügyeket továbbra sem kívánja kiteregetni, de a férje bocsánatot kért tőle és ő ezt el is fogadta. "Remélem, az amerikai nép szintén elfogadja a bocsánatkérést. Ráadásul mindez sok-sok évvel ezelőtt történt" - tette hozzá.
Melania Trump hétfőn interjút adott a Fox televíziónak is. Ebben az interjúban kitért arra is, hogy néhány hónappal ezelőtt nyilvánosságra hoztak róla néhány aktfotót, amely akkor készült, amikor még modell volt. "Már a kampány elején kezdték: fotókat hoztak nyilvánosságra, még abból az időből, amikor modell voltam. Én büszke vagyok arra, amit csináltam. Keményen dolgoztam" - mondta. Ebben az interjúban is kiállt a férje mellett, elmondta, hogy a trágár szavak, amelyeket nyilvánosságra hoztak, már régen hangoztak el, Donald Trump bocsánatot kért tőle értük, és ő meg is bocsátott. "Túlléptünk rajta" - fogalmazott.


Skrevet av: krajcso, 2016. október 18. kedd 07:36:13 | LAN_THEME_20

Garantiqa: dinamikusan nő a készfizető kezességvállalás népszerűsége

Budapest, 2016. október 18., kedd (MTI) - Leginkább a kereskedelemben érdekelt vállalatok igényelnek a hiteleikhez készfizető kezességet, ez tükröződik a portfólióban is, míg 2015-ben egy év alatt 46 milliárd forinttal nőtt a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. által vállat kezességek portfoliója, addig 2016 első félévében a garancia-állomány már 41 milliárd forinttal 407,2 milliárd forintra emelkedett - közölte a garanciacég az MTI-vel.

Januártól szeptember elejéig 202 milliárd forint hitelt folyósítottak a bankok a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramjának keretében, összesen 6055 vállalkozás számára.
A vállalkozások számára készfizető kezességet biztosító Garantiqa Hitelgarancia Zrt. teljes portfóliójában 20,5 százalékos a jegybanki hitelprogram különböző szakaszaiban igényelt hitelek aránya. A garanciacég szakértői szerint mind a jegybanki hitelprogramban, mind a piaci hiteleknél az óvatosság jellemzi a magyar vállalkozásokat. A hitellel rendelkező mikro-, kis- és középvállalkozások 15 százaléka a Garantiqa készfizető kezességének segítségével jut a szükséges kölcsönhöz.
A Garantiqa készfizető kezességét leginkább a kereskedelemben érdekelt cégek veszik igénybe: a cég teljes garancia-portfólióján belül 35,9 százalékos a részesedésük. Szintén népszerű a vállalat kezességvállalása a szolgáltatási ágazatban működő vállalkozások körében, ezek a vállalkozások 22,6 százalékos részesedést tudhatnak magukénak. A harmadik helyen a feldolgozóipari ágazatban érdekelt vállalkozások állnak, ők adják a portfólió 16,5 százalékát. Ezen túl 15 százalékot meghaladó arányban vannak jelen az építőipari vállalkozások ügyletei.
Búza Éva, a Garantiqa vezérigazgatója elmondta: a magyar mikro-, kis- és középvállalkozások hitelezésének élénkülésében jelentős szerepet játszik az állami hátterű hitelgarancia iránti igény dinamikus emelkedése. A vezérigazgató arra számít, hogy a következő időszakban még több vállalkozás juthat hitelhez készfizető kezesség segítségével, a cégnél a kezességvállalási portfólió bővülése 2016-ban a 100 milliárd forintot is elérheti.


Skrevet av: krajcso, 2016. október 18. kedd 07:35:34 | LAN_THEME_20

szombat 15 október 2016
1956 - Kolozsváron az MTI fotóiból nyílt kiállítás a magyar forradalomról

Gazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti:
Kolozsvár, 2016. október 15., szombat (MTI) - Az 1956-os magyar forradalmat idéző fotókiállítást nyílt szombaton Kolozsváron, az MTVA/MTI archívumából válogatott fotókból.

Az kiállítás 56 archív felvételen keresztül eleveníti fel az 1945 és 1955 közötti szovjetesítést, a sztálinista rendszert, a Nagy Imre által irányított 1953 és 1955 közötti ideológiai enyhülést és az 1956 októberében, novemberében lejátszódott forradalom eseményeit. Bemutatja továbbá a forradalom résztvevőit ért retorziókat, felvillantja a nemzetközi visszhangot, végül pedig felidézi a Nagy Imre-csoport kiadatását, perét és kivégzését, valamint Nagy Imre 1989-es újratemetését is.
A felvételeket Hunyadi Attila kolozsvári történész, Szász Alpár-Zoltán kolozsvári politológus válogatta és látta el magyarázó szövegekkel M. Kiss Sándor budapesti történész szakmai irányítása alatt.
A szervezők szándéka szerint a kiállítás egyaránt megszólítja azokat, akik Erdélyben rokonszenveztek a magyar forradalommal, azokét, akik az 1989-es román forradalom idején hasonló élményeket gyűjtöttek és a mai diákságét is. A képekhez mellékelt kétnyelvű magyarázó szövegek által a román közönség is betekintést nyerhet a magyar forradalom eseményeibe és korába.
A kiállítás megnyitása előtti előadásában M. Kiss Sándor történész, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum főigazgató-helyettese arról beszélt, hogy a magyar forradalmat akkor érthetjük meg igazán, ha az előzményeit és a következményeit is megismerjük.
A kiállítást megnyitó Daru Gábor, a Duna Médiaszolgáltató Zrt. stratégiai irodájának vezetője elmondta, a magyar közmédia megannyi programmal próbálja elősegíteni, hogy az 1956-os forradalom élménye minden magyar emberhez eljusson.

Skrevet av: krajcso, 2016. október 15. szombat 19:48:06 | LAN_THEME_20

csütörtök 13 október 2016
Ingyenes kortárs művészeti képzést indít a Filharmónia Magyarország

Budapest, 2016. október 13., csütörtök (MTI) - A Filharmónia Magyarország a 2016/2017-es tanévben ingyenes, kortárs tánc- és zeneművészeti mentor képzést hirdet, amelyre elsősorban magyarországi művészeti egyetemekről várják a hallgatók jelentkezését.

A Filharmónia Magyarország MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a Norvég Alap támogatásával létrejött projekt elsősorban olyan diákok jelentkezésére számít, akiket az alkotás és az oktatás szintjén is érdekel a kortárs művészet, a kortárs és klasszikus zene, valamint szívesen részt vennének egy olyan szakmai műhely létrehozásában, amely meghívott kortárs művészek vezetésével új oktatási módszert dolgoz ki.
A tervek szerint a módszer több korosztály számára kínál majd lehetőséget a kortárs művészet megismerésére és átélésére az önmegvalósítás és a művészi alkotás élményének megtapasztalásával.
A képzésen részt vevők Horváth Csaba koreográfus és rendező vezetésével, valamint a téma szakértőinek segítségével egy oktatási modul elkészítésében vesznek részt a tanév ideje alatt. A program háromszor három napos intenzív műhelymunkából, gyakorlati és elméleti képzésből és egy projektbemutatóból áll. A gyakorlati képzés során a hallgatók részesei lesznek az alkotási folyamatnak, miközben elsajátítják a mű elkészítésének módszerét is, amelynek jelentős részét az improvizációs technika teszi ki.
A képzés után a Filharmónia Magyarország minimum egy éven keresztül kurzusvezetői megbízást ad az eredményesen végzett hallgatóknak, és középiskolákba, általános iskolákba közvetíti ki őket. Az oktatási munka alapvetően Pécsen és Budapesten zajlik felváltva, a résztvevőknek szállást biztosítanak.
A jelentkezéshez egy legfeljebb 2000 karakterben megírt motivációs levelet kell küldeni, amelyben a hallgatóknak be kell számolniuk eddigi tanulmányaikról, érdeklődésükről és tevékenységeikről, továbbá meg kell írni, miért kívánnak részt venni a képzésben. A jelentkezést október 20-ig várja a Filharmónia Magyarország.


Skrevet av: krajcso, 2016. október 13. csütörtök 07:48:10 | LAN_THEME_20

A vasúti menetrendet is érinti a hétvégi munkanap-áthelyezés

Budapest, 2016. október 13., csütörtök (MTI) - A hétvégén a munkanap-áthelyezés miatt megváltozik a vonatok közlekedési rendje - közölte a MÁV csütörtökön az MTI-vel.

A vonatok október 14-én a munkanapra, 15-én pedig a pénteki napra érvényes menetrend szerint közlekednek.
A Mindenszentek ünnepnapját is magába foglaló hosszú, négynapos hétvégén ugyancsak módosul majd a vonatok közlekedési rendje. Október 30-án és 31-én a munkaszüneti napra, november elsején a vasárnapra, november 2-án a munkanapra érvényes menetrend szerint járnak majd a vonatok.

Skrevet av: krajcso, 2016. október 13. csütörtök 07:47:30 | LAN_THEME_20

Amerikai elnökválasztás - A WikiLeaks újabb adagot tett közzé Clinton munkatársainak levelezéséből

Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:
Washington, 2016. október 13., csütörtök (MTI) - Újabb 1200 elektronikus levelet hozott nyilvánosságra a WikiLeaks szerdán, állítólag valamennyi az amerikai demokraták kampányfőnöke, John Podesta magán email-fiókjából származik.

A WikiLeaks lépésére reagálva Hillary Clinton demokrata elnökjelölt kampánycsapata megismételte egy nappal korábbi nyilatkozatát, miszerint a kiszivárogtatások hátterében Oroszország áll, amely így akarja befolyásolni az amerikai választási folyamatot.
Előzőleg a Fehér Ház is állást foglalt az ügyben: Josh Earnest elnöki szóvivő szokásos napi sajtóértekezletén azt mondta, hogy nagyon komolyan veszik a hackertámadásokat, amelyek minden jel szerint Oroszországhoz köthetőek. Earnest azt ígérte: a támadásokat elkövetők és a háttérben állók "arányos választ" kapnak.
A szerdán nyilvánosságra hozott 1200 oldalnyi email számos témát érint, és azokból sokféle - részben korábban már cáfolt - információ derül ki, s a levelekből az amerikai médiumok, többnyire párt-, illetve elnökjelölt melletti elköteleződésük szerint szemezgettek.
A Politico című lap például részletesen foglalkozik azzal az e-maillel, amelyből kiderül: Donna Brazile, a Demokrata Országos Bizottság (a párt vezető szerve) ideiglenes elnöke, aki korábban a CNN kommentátora is volt, a választási kampányban - még tavasszal - megkapta előre a Clinton és pártbeli kihívója, Bernie Sanders szenátor közötti nyilvános viták tervezett témáit, és maga is nemegyszer pontosan megfogalmazott javaslatokat tett arra, hogy milyen kérdéseket kellene a műsorvezetőnek feltennie. Brazile cáfolta az erről szóló elektronikus levél valóságtartalmát.
A republikánusokhoz közel álló Fox televízió egész nap hosszasan és visszatérően tárgyalta azt az információt, hogy Hillary Clinton bizalmas munkatársai levelezésükben gúnyolódtak a katolikus vallás hívein, és "belülről induló katolikus tavaszt" vizionáltak. A szóban forgó kijelentések még 2011-re nyúlnak vissza, és Jennifer Palmierinek, Hillary Clinton jelenlegi kommunikációs vezetőjének a nevéhez fűződnek.
Szintén a Politico böngészte át azt a mintegy nyolcvan oldalt kitevő email-váltást, amely Hillary Clinton és John Podesta között zajlott, s amely a lap szerint lényegében alátámasztani látszik azt, amit kampányában a demokrata elnökjelöltségért küzdő Bernie Sanders szenátor mindig is hangoztatott, hogy tudniillik Clinton a Wall Street (az amerikai pénzügyi világ központja) és a nagybankok lekötelezettje.
Az újabb kiszivárogtatásokra a Clinton-csapat egyik szóvivője, Glenn Caplin azzal válaszolt: "A WikiLeaks azt bizonyítja, hogy nem más, mint a Kreml propaganda-szárnya, amely elvégzi Putyin piszkos munkáját, és célja Trump hatalomra segítése."

Skrevet av: krajcso, 2016. október 13. csütörtök 07:46:54 | LAN_THEME_20

Milliárdos forgalom felé tart a Rézangyal

Budapest, 2016. október 13., csütörtök (MTI) - A Rézangyal Kft. értékesítési árbevétele a cég becslései szerint a tavalyi nettó 925,5 millió forint után idén elérheti az 1 milliárd forintot.

A cég által az MTI-hez eljuttatott közleményben felidézték, hogy a Rézangyal alapítói, Maros Róbert és Gaspari Zsolt 2005-ben indították vállalkozásukat prémium minőségű pálinka előállítására, a cég 2006-ban nettó 66 millió forint, 2010-ben pedig már 760,6 millió forint árbevételt termelt.
Kiemelték: az alapítók olyan pálinka előállítására törekedtek, ami egyaránt megállja a helyét a magyar és a külföldi piacokon is, ezért célul tűzték ki a klasszikus pálinka arculatváltását, így a minőség mellett a dizájnra is nagy hangsúlyt fektettek.
Hozzátették: a folyamatos fejlődésnek köszönhetően a Rézangyal már 29 termékkel szerepel a piacon, 2010 óta pedig a Rézangyal Classic Selection 11 ízének és a Rézangyal 55 fokos válogatás három termékének a Coca-Cola HBC lett a kizárólagos magyarországi forgalmazója.
Arról is beszámoltak, hogy 2010-ben megvásárolták a Márton és Lányai márkanév 50 százalékát, majd Márton és Lányai Kft. elnevezéssel közös céget alapítottak Márton Jánossal. A cégcsoporthoz tartozó Magyar Pálinka Kft. 2006-tól 20 alkalommal rendezte meg Budapesti Pálinkafesztivált, illetve a Budavári Pálinka- és Kolbászfesztivált.
A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Rézangyal Kft. a 2015-ös üzleti évben 43,98 millió forint adózott eredménnyel zárt, ami 20,14 millió forinttal haladta meg 2014. évit.

Skrevet av: krajcso, 2016. október 13. csütörtök 07:46:07 | LAN_THEME_20

Nemzetpolitikai államtitkárság: indul a Miénk a város! című játék

Budapest, 2016. október 13., csütörtök (MTI) - A Nemzetpolitikai államtitkárság idén negyedik alkalommal is meghirdeti a Miénk a város! című játékot, amelyre 6-10 éves óvodások és kisiskolások jelentkezését várják.

Az államtitkárság MTI-hez eljuttatott közlése szerint a gyerekek négy héten keresztül mutathatják meg tehetségüket különböző feladatok megoldásával.
A legkitartóbb, legszorgalmasabb játékosok közül az első ötven, legtöbb pontot összegyűjtő kisgyermek 100-100 ezer forint értékű - fejlesztő játékokat, gyermekkönyveket tartalmazó - Csodasarkot nyer intézményének.
Mint írták, a játék kapcsolódik ahhoz a célhoz, hogy megtalálják és segítsék azokat, akik egy-egy közösség motorjai lehetnek, hatásukra a közösségben az összetartozás, egymás segítése, a magyarsághoz való tartozás erősödhet.
Idén a játék október 13-án indul és november 10-én zárul. A játék a www.mienkavaros.hu oldalon érhető el.


Skrevet av: krajcso, 2016. október 13. csütörtök 07:45:13 | LAN_THEME_20

szerda 12 október 2016
Három órát bolyongott Nagyszeben központjában egy medve, lelőtték

Kolozsvár/Nagyszeben, 2016. október 12., szerda (MTI) - Három órán át bolyongott szerda reggel Nagyszeben belvárosában egy medve. A hatóságok végül lelőtték.

A medve a várossal szomszédos erdőből tévedt a lakott területre, és éjszaka a város főterére is bejutott. A reggeli órákban nagy riadalmat keltett a járókelők körében. Az állat maga is megrémült, és menekülni próbált. Felmászott a háztetőkre, és egyik háztetőről a másikra ugorva próbált kijutni a lakott területről.
A hatóságok előbb altatólövedékekkel próbálták ártalmatlanná tenni, de amikor egy gyárudvarba jutott, ahol ötven ember életét veszélyeztette, éles lövedéket használtak.
Cristian Roman, Szeben megye prefektusa az Agerpres hírügynökségnek elmondta, indokolt volt éles lövedéket használni, de a hatóságok ennek ellenére bűnügyi dossziét nyitottak a fegyverhasználat miatt. Hozzátette, az állat semmi jelét nem adta annak, hogy az altatólövedékek hatása alá került volna.
Az eset éppen akkor történt, amikor Romániában élénk vita tárgya a nagyvadak kilövési kvótája. A Környezetvédelmi Minisztérium a környezetvédők tiltakozása nyomán visszavonta a közvitára bocsátott javaslatát, mely szerint a következő vadászidényben 552 medvét szabadott volna elejteni Romániában.

Skrevet av: krajcso, 2016. október 12. szerda 16:21:49 | LAN_THEME_20

Illegális bevándorlás - Bakondi: továbbra is nagy kihívás a Szerbiában felgyülemlett tömeg

Budapest, 2016. október 12., szerda (MTI) - Továbbra is nagy kihívást jelent a Szerbiában felgyülemlett migránstömeg, ezért továbbra is jelentős erőkkel kell őrizni a magyar-szerb határt - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

Bakondi György azt mondta: naponta száz-százötven ember érkezik illegálisan Szerbiába, részben Bulgária, részben Macedónia, esetenként Koszovó vagy Albánia irányából.
A menekültszállások megteltek. Az érkezők nem akarnak Szerbiában maradni, továbbmenni pedig nem tudnak, ezért egyre több az erőszakos, illetve köztörvényes bűncselekmény - tette hozzá.
A főtanácsadó felidézte: Magyarország a tömeges migrációs hullám kezdete óta hangsúlyozta nemzetközi fórumokon is, hogy súlyos közbiztonsági és nemzetbiztonsági kockázatai vannak, ha az Európai Unióba ellenőrzés nélkül juthatnak be az emberek. Kiemelte: Magyarország minden olyan lépést támogat, amellyel a külső határokon visszaállítják az ellenőrzést, amely az Európai Unió törvényeinek betartását szolgálja. Ilyen az egységes határ és parti őrség létrehozása is.
Bakondi György megjegyezte, hogy naponta hatezer vagy akár nyolcezer ember tesz kísérletet, hogy Afrikából Európába jusson. Hozzátette: Magyarország álláspontja továbbra is az, hogy a tömeges migráció megfékezése érdekében a kibocsátó országokat és a velük határos államokat kell támogatni, az emberek otthonmaradásának életfeltételeit kellene javítani.


Skrevet av: krajcso, 2016. október 12. szerda 09:22:24 | LAN_THEME_20

A marsi utazás demenciához vezethet az űrhajósoknál egy tanulmány szerint

Washington, 2016. október 12., szerda (MTI/Hszinhua) - A kozmikus sugárzásnak való kitettségük miatt fennállhat a hosszú távú agykárosodás, de akár még a demencia kialakulásának veszélye is a Marsra utazó űrhajósoknál egy frissen ismertetett tanulmány szerint.

A Kaliforniai Egyetem Irvine-i részlegének (UCI) a "space brain" vagyis az "űragy" nevű jelenséget kutató tudósai rágcsálókat tettek ki nagyenergiájú töltött részecskéknek - teljesen ionizált oxigénnek és titánnak - az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA űrsugárzási laboratóriumában New Yorkban.
Ezek a részecskék nagyban hasonlítanak a kozmikus sugárzásban lévőkhöz, amelyek bombázni fogják az asztronautákat a hosszú űrutazásokon - olvasható a Scientific Reports című tudományos folyóiratban hétfőn ismertetett tanulmányban.
Charles Limoli, az UCI orvosi karának sugárterápiás onkológiával foglalkozó professzora szerint fél évvel később még mindig jelentős mértékű gyulladást és idegsejt-károsodást észleltek az állatok agyában.
Képalkotó eljárások feltárták, hogy az állatoknál romlott az agyi ideghálózat állapota az idegsejtek dendrit nevű nyúlványai és az ezeken elhelyezkedő "tüskék" számának csökkenése miatt, ami megzavarta az agysejtek közötti jelátvitelt.
A tudósok az állatok tanulási és emlékezőképességét vizsgálva gyenge eredményeket mértek, és azt is észlelték, hogy a sugárzás hatással volt a rágcsálóknál a félelem felszámolására, vagyis arra a folyamatra, amelynek során az agy elnyomja a korábbi kellemetlen és stresszes képzettársításokat. Ez a képesség teszi lehetővé például, hogy valaki újra örömmel menjen vízbe, miután korábban majdnem belefulladt.
"Nem jó hírek ezek az űrhajósoknak, akiket két 2-3 évig tartó utazásra küldenének a Marsra és vissza" - fogalmazott Charles Limoli.
A tudós szerint az űrbéli környezet páratlan kockázatokat jelent az asztronauták számára. A kozmikus sugárzásnak való kitettség zavarok egész sorához vezethet a központi idegrendszerben a küldetés alatt, és ezek jóval az űrutazás után is fennállhatnak - mondta. E zavarok között említette a memóriaromlást, a szorongást, a depressziót és a döntésképesség romlását.
Charlies Limoli részleges megoldásként olyan Mars-űrhajók tervezését javasolta, amelyeknek egyes - például az alvásra és a pihenésre szánt - helyiségeit megerősített pajzs védi a kozmikus sugárzástól. "Bár ezek a nagyenergiájú részecskék így is, úgy is áthatolnak a hajón, nincs igazán mód elbújni előlük."
Az Egyesült Államok legkorábban a 2030-as évek elejére embert akar küldeni a Marsra, ezt Barack Obama elnök legutóbb épp kedden, a CNN hírtelevízió honlapjára írt vezércikkében nyomatékosította.


Skrevet av: krajcso, 2016. október 12. szerda 09:21:23 | LAN_THEME_20

Több mint kétszázmillió forinttal csökkenhet az SZTE energiaköltsége

Szeged, 2016. október 12., szerda (MTI) - Több mint kétszázmillió forinttal csökkenhet a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) villamosenergia- és földgázszámláinak végösszege ebben a tanévben az előzőhöz képest azáltal, hogy a felsőoktatási intézmény megújította szerződéseit a szolgáltatókkal, a megtakarítás nagyságrendileg a teljes energiaköltség tíz százaléka - közölte az SZTE közkapcsolati igazgatósága az MTI-vel.

A közlemény szerint a villamos energiát szolgáltató céggel az egyetemnek 2017 szeptemberéig szerződése volt, a piaci árak csökkenése miatt azonban a fizetendő áramdíj újratárgyalását kezdeményezték. Sikerült is október 1-jével az árat mérsékelni, így a 2016-2017-es tanévben - az SZTE előző évi áramfogyasztásával számolva - várhatóan több mint hatvanmillió forinttal kevesebbet kell fizetnie az intézménynek.
Tavaly húsz intézmény - köztük az SZTE - fogott össze a Semmelweis Egyetem kezdeményezésére annak érdekében, hogy közös közbeszerzéssel csökkentsék az általuk fölhasznált földgáz árát. Idén huszonötre bővült az erre szövetkező intézmények száma. A 2015-ös közbeszerzéssel ellentétben idén a kiírás nem fix árral, hanem tőzsdei árat tartalmazó képlettel történt. Az új ár köbméterenként jelenleg 15 forinttal kedvezőbb a réginél, ám a tőzsdei ár és az euro-forint árfolyam miatt kismértékben változhat. A megtakarítás - az SZTE éves, 7,9 millió köbméternyi gázfogyasztásával számolva - várhatóan bruttó 150,5 millió forint lehet.
A Szegedi Tudományegyetemen, amely a 29. a világ "zöldegyetemi" rangsorában - a legjobb magyarországi intézményként -, az elmúlt években számos beruházás és kezdeményezés indult az energiafogyasztás csökkentésére. A magyarországi felsőoktatási intézmények közül elsőként Szegeden alakítottak ki napelemparkot, az épületek egy részét geotermikus energiával fűtik, a Tanulmányi és Információs Központ fűtését és hűtését pedig részben a szennyvíz "hulladékhőjét" hasznosító hőszivattyús megoldás biztosítja. 2012 óta pedig minden nyáron kéthetes klímaszünetet tartva szabadságra megy az SZTE dolgozóinak jó része, az épületek zömét bezárják, csak az egészségügyi részlegek működnek. Ez az idén 8-10 millió forintos megtakarítást jelentett.

Skrevet av: krajcso, 2016. október 12. szerda 09:18:36 | LAN_THEME_20

Oldal:  [1] 2 3 ... 41 42 43


Hírkategóriák


Ez az oldal e107 portál rendszert használ, és a GNU GPL licensz alatt lett kiadva.
{THEMEDISCLAIMER}